Cautare articol:
Somnul si plansul (partea 1)
Cum sa iti alini bebelusul in primele luni de viata
Este important sa intelegi ca diferite metode functioneaza pentru copii diferiti. Ce a mers pentru copilul prietenei tale nu va merge si in cazul copilului tau. Procesul de descoperire a ceea ce functioneaza pentru lumina ochilor tai este parte a descoperirii individualitatii copilului tau.
Metode
- Miscari ritmice de leganat: patut, leagan, balansoar, plimbari cu masina, respirari adanci si ritmice in timp ce tii copilul in brate.
- Infasatul: purtarea copilului intr-un dispozitiv moale din panza cu trupul lipit de parinte.
- Suptul: suzeta, pumn, incheietura si degete.
- Gaseste o pozitie confortabila de somn: pune-i capul in coltul patutului, foloseste aceeasi paturica in fiecare noapte, pune bebelul numai in scutec pe pieptul gol al tatalui, dormi in acelasi pat cu bebelul (insa tine cont ca masurile de siguranta pentru dormitul in acelasi pat).
- Sunet: vorbeste cu bebelusul; zgomote din pantece, bataile inimii, sunetul apei care curge, al aspiratorului, muzica sau cantece de leagan.
- Miscare: mers, dans, vibrari ale patutului, topait si masaj.
- Hranire: lapte cald sau rece, hranire in ritm lent in pozitie verticala, copilul ragaie de cateva ori in timpul alaptarii, o sticla cu apa calda pusa langa burtica lui in timpul alaptarii.
- Pozitie: pune bebelusul pe umar cu fata in jos si cu burtica apasandu-ti umarul, pune bebelul pe sold, cu fata in afara si cu burtica lui pe bratul tau, tine obrazul copilului lipit de obrazul tau si danseaza in cercuri.
Strategii
- Tine-l mai mult in brate: tine copilul in brate chiar si atunci cand nu plange si este treaz.
- Alaptari frecvente: micsoreaza intervalul dintre alaptari in timpul zilei.
- Somn activ: anticipeaza perioadele de somn si nu-l lasa sa devina obosit. De obicei in primele 6 saptamani de viata pot sta treji 45 min-90 minute, urcand spre 2 ore cand se apropie de 4 luni. Invata sa faci diferenta intre semne de somn si semne de oboseala, te va ajuta sa eviti plansul de oboseala si sa ai parte de un copil odihnit.
Cum sa faci fata: Cum sa ai grija de tine
Tehnici si strategii pentru parinti
- NU E VINA TA: NU da vina pe tine ca plange copilul. Nu inseamna ca esti un parinte rau. Spune-i partenerului ce simti. Accepta faptul ca esti nervoasa sau dezamagita. Discuta deschis despre sentimentele tale ambivalente, despre manie si vina. Confrunta-ti mania si simtul neputintei. Suna-ti pediatrul si spune-i ceea ce orice mama simte: “Sunt extenuata, sunt nervoasa pentru ca bebelusul meu plange prea mult. Ma simt izolata si neajutorata, pentru ca nimic nu merge; oamenii spun ca e vina mea si mi-e teama ca-mi pierd controlul… dati-mi, va rog, numarul cuiva care a trecut prin acelasi lucru sau a unui consilier profesionist cu care sa pot vorbi”. Depresia post-partum poate fi mai severa sau prelungita daca bebelusul plange continuu. Daca ai membri ai familiei care au fost diagnosticati cu depresie sau daca simti ca sentimentul tau de neajutorare sau tristete este foarte puternic, cauta ajutor profesionist. Concentreaza-te pe neliniste, pierderea stimei de sine, temerile de esec in calitate de mama, si nu pe plansul bebelusului, pentru a putea sa-ti manageriezi durerea intr-un mod constructiv. Nu asculta la critici. Nu le permite vizitatorilor sa te faca sa te simti si mai prost decat o faci acum. Nu presupune tot timpul ca bebelul plange pentru ca ii este foame. Nu psihologiza: Nu presupune ca plansul inseamna ca bebelusul este singur, nervos sau se simte amenintat. Nu fi prea intelectuala: Ce inseamna plansul? Ce vrea sa-mi spuna copilul? Agata-te de faptul ca aceasta este o etapa temporara si ca bebelusul o va depasi in cateva luni. Copiii africani si din America Centrala care sunt tinuti tot timpul in brate si hraniti continuu plang si ei, uneori si doua ore nonstop, chiar daca au o relatie atat de stransa cu mama. Copiii din nord-estul Braziliei care sunt descrisi ca fiind artagosi, dificili si care necesita mult efort si atentie au mai multe sanse de supravietuire. Africanii Masai admira agresivitatea, asertivitatea si tupeul si tocmai acesti copii mai dificili supravietuiesc conditiilor adverse. Asa ca poate motivul pentru care acesti copii plang atat de mult este modul in care natura ne arata ca au tarie de caracter, trasatura esentiala pentru a deveni un luptator, un vanator sau un lider de succes.
- FA O PAUZA DE BEBELUS: Tine bebelusul afara din dormitorul tau pentru a evita tentatia de a raspunde la fiecare scancet si ofera-ti un spatiu unde sa te retragi pentru odihna. Cand oamenii te suna sa te felicite si se ofera sa te ajute, nu spune din reflex “Nu, multumesc”, ci intreaba-i ce parere au despre baby-sitting, despre niste cumparaturi pentru tine, despre a-ti da sansa sa te duci si tu la film, de exemplu. Da drumul la interfon pentru a-ti oferi o pauza mentala de la sunetul respiratiei copilului tau. Fa un dus, intinde-te pentru 15 minute, fa un minim de curatenie. Redu asteptarile, incetineste-ti ritmul de viata. Pune un semn pe usa “Nu deranja”. Inchide telefonul. Dormi odata cu copilul. Nu trezi niciodata un copil care doarme. Nu te uita la ceas asteptand un program. Fa-ti timp pentru tine. Iesi din casa in fiecare zi, chiar daca pentru numai 10 minute, fa ceva ce n-are legatura cu copilul. Cere-le prietenilor ajutorul. Vorbeste cu pediatrul sa-ti dea numarul de telefon al unor femei care trec prin acelasi chin al ingrijirii unui bebelus urlator. Angajeaza un baby-sitter, dar sa stii ca nu trebuie sa iesi din casa cand aceasta este acolo. Foloseste oportunitatea sa dormi sau sa faci baie. Gaseste un doctor in care ai incredere. Foloseste tehnicile de relaxare pe care le-ai invatat la cursurile prenatale. In ultima instanta, cand simti ca nu se mai poate deloc, pune copilul in patut cateva minute, inchide cate usi poti intre tine si el, pune-ti castile in urechi si da drumul la muzica sa acopere plansul sau fa un dus pentru a-ti recapata puterea de a avea grija cu dragoste de copilul tau.
Pot sa spun ca cele mai grele luni din viata mea au fost primele 3 luni de la primul copil, in care ma simteam atat de stangace, erau atatea lucruri noi pe care nu stiam cum sa le rezolv, mi se parea ca nu am nimic in control si ca am o responsabilitate mai mare decat pot duce, insa cu ajutorul familiei am trecut cu brio peste aceasta perioade si au venit zile mai bune pentru toate lumea si multe bucurii aduse de pitici. Asa ca nu dispera, exista luminita la capatul tunelului. Si nu o sa uit sfatului psihologului pe care l-am vazut pentru depresia postpartum: fa ceva pentru tine in fiecare zi sa nu uiti ca si tu existi ca persoana separata decat cea de mamica.
Iti mai aduc aminte ca primele luni de viata este momentul in care poti prevenii prooblemele de somn ale copilului si ale intregii familiei, asa ca daca ai un bebe cu varsta de pana la 4 luni te invit cu drag la seminarul de preventia problemelor de somn. Detalii aici
Citeste si a doua parte a articolului.
Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.