...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Care este ora potrivita de culcare a copilului in functie de varsta?
dreamstime_xs_241028511.jpg

Trebuie sa recunosc ca este o intrebare frecventa pe care o primesc de la parinti si, in acelasi timp, o intrebare care m-a determinat, la primul copil, sa caut articole si informatii pe diverse site-uri.

Ora de culcare este foarte importanta, pentru ca este foarte importanta pentru somnul copilului.

Daca ora de culcare este impinsa mai spre noapte, copiii nostri se pot confrunta cu una dintre urmatoarele probleme:

  1. Problema in a adormi. Odata ce s-a pierdut „fereastra de somn”, perioada de timp in care apar semnele de somn, iar corpul ii da copilului ceea ce are nevoie pentru a adormi, se elibereaza in schimb cortizolul si adrenalina (hormoni care stimuleaza organismul). Da, este ca atunci cand si tu tragi de tine sa stai mai mult cu prietenii: trece somnolenta, te simti „fresh”,  ai multa energie, insa apoi intampini probleme in a adormi.
  2. Treziri nocturne. Copiii care se culca tarziu au un somn agitat si se trezesc mai des noaptea. Cortizolul cauzeaza un somn de calitate indoielnica, deci nu este, adica, la fel de odihnitor.
  3. Treziri matinale. Stiu ca mare total opus intuitiei, insa, cu cat se culca mai tarziu, cu atat copilul se va trezi mai devreme.
  4. Mai putin somn per total. Cercetarile arata ca toti copiii care au ore tarzii de culcare dorm mai putin fata de cei care se culca seara mai devreme. Ceea ce arata ca somnul pierdut nu este compensat printr-o dimineata mai lenesa pentru mame sau printr-un somnic mai lung la pranz.

Deci cand trebuie sa punem copilul la culcare? Depinde de varsta si de cat a dormit in timpul zilei. Gasiti aici un ghid general pentru ora de culcare, in functie de varsta:

 

Varsta Nr. ore somn total Ora de culcare Detalii
Nou-nascut 15-18 n/a Nou-nascutii nu au ritm circadian dezvoltat si dorm, de obicei, in reprize de somn scurte, de 1-4 ore. Atat ziua, cat si noaptea.
1 – 4 luni 14-15 8:00 – 11:00 Acesti copii sunt in curs de maturizare a ritmului circadian si se trezesc noaptea sa manance. Ora de culcare incepe sa se mute mai devreme, pe masura ce ne apropiem de 4 luni. Somnul de noapte incepe sa aiba si reprize mai lungi de somn, de 4-6 ore.
4 – 8 luni 14-15 17:30 – 19:30 Ritmurile circadiene se maturizeaza. Incep sa se regleze si somnurile de zi.  Si o ora mai devreme de culcare ajuta copilasii sa primeasca atata somn cat au nevoie pentru dezvoltarea mentala si fizica. Ora de culcare poate sa fie inscre 17:30, daca somnurile din timpul zilei au fost scurte sau daca cel mic nu a dormit (daca a atipit sub 30 de minute, aceasta activitate nu este considerata un somn).
8 – 10 luni 13-15 17:30 – 19:00 Copiii de aceasta varsta au, de obicei, doar 2 somnuri ziua. Cand se muta de la 3 la 2 somnuri de zi, ora de culcare se poate muta catre 17:30.
10 – 15 luni 12-14 18:00 – 19:30 Unii copii se muta la un somn de zi, insa cei mai multi fac acest lucru dupa 15 luni. In perioada de tranzitie, este posibil ca ora de culcare sa se mute mai devreme, pentru ca cel mic sa recupereze somnul mai scurt din timpul zilei, pana cand somnul de noapte va creste in durata.
15 luni – 12-14 18:00 – 19:30 Exista sansa sa mai apara inconsecvente la somnul de pranz, sa fie zile in care il mai sar. Mutati somnul de seara mai devreme pentru a compensa somnul pierdut.
3 ani
3 – 6 ani 11-13 18:00 – 20:00 Sunt sanse mari ca copilul dumneavoastra sa fi renuntat la somnul de pranz, de aceea va avea nevoie sa recupere printr-o ora de culcare mai timpurie. Atentie la semnele de somn, adica la nevoie specifice de somn ale copilului.
7 – 12 ani 10-11 19:30 – 21:00 Copiii de scoala inca au parte de multe provocari datorate cresterii, sunt foarte activi si au nevoi mari de somn.  A dormi suficient ii ajuta sa aiba performante mai bune la scoala, un comportament neproblematic, o atentie mai buna, o memorie mai buna si nu numai.
Adolescenti 9+ N/A Multi adolescenti trebuie sa se trezeasca devreme pentru scoala. Numarati invers de la ora de trezire, ora la care ar trebui sa se culce. Luati in calcul ca le trebuie, in medie, 15 minute sa adoarma sau mai mult daca sunt foarte stresati, cu multe probleme pe cap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pentru a vedea cum sunt impartite orele de somn intre zi si noapte pentru copiii de pana la 4 ani, vezi si Adevaruri despre somn.

Tu la ce ora iti culci copilul seara?

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.