...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul si plansul - Partea a 2-a

Categorii de plans

 

1. NEVOI BIOLOGICE NEIMPLINITE: foame, sete, senzatie de frig, oboseala accentuata, scutec plin. Bebelusii cu o crestere normala in greutate care par sa fie sanatosi din toate punctele de vedere pot sa aiba accese de plans fara, aparent, niciun motiv biologic.

 

2. PROBLEME “MEDICALE”: durere, disconfort, dinti in eruptie, boli, iritatie de scutec, pozitie inconfortabila, gaze abdominale, alergii si intolerante alimentare, alimente care produc gaze, cum ar fi varza, fasolea, ceapa sau cafeina in dieta mamei, reactie la laptele de vaca sau la proteina de soia. Sevraj in urma drogurilor pe care le-a luat mama in timpul sacinii sau in chinurile nasterii. Eliminarea tuturor substantelor posibil alergenice din dieta bebelusului si a mamei care alapteaza la san si a posibilitatii existentei unei boli dupa un examen medical riguros, a testelor de laborator nu duc neaparat la un bebelus care nu plange. Prin urmare, aceste probleme “medicale” cauzeaza rar plansul cronic al bebelusilor.

 

3. SUFERINTA PSIHOLOGICA/ EMOTIONALA:

-              La bebelus: acesta este sensibil la stimuli si nu poate administra stimularea externa si de mediu normale. Si-a pierdut suzeta. Plictiseala, manie, agitatie, proasta dispozitie, dorinta de a face nazbatii. “Lasa-ma in pace”, “Nu am alt limbaj decat plansul”. Exprimarea unui ego sanatos care cere ingrijire prompta din partea parintilor. Un semnal de ajutor, comunica o nevoie. Elibereaza tesiunea sau mania sau sentimentele negative. O “forta de organizare” care ii permite bebelusului sa scape de stimularea acumulata in timpul zilei, pentru ca bebelusul sa poata dormi noaptea. O nastere prelungita si dificila. Pur si simplu, nu exista niciun mod prin care sa spunem daca aceste teorii sunt adevarate sau nu, pentru ca micutii nu pot vorbi cu noi. Popularitatea teoriilor psihologice care “explica” plansul a fost inlocuita de o “explicatie” populara anterioara care spune ca plansul depinde de cat de tensionata ai fost in timpul sarcinii.

-              Cauzat de parinti: Anxietate materna externa ridicata in timpul sarcinii. Lipsa atentiei din cauza fricii de a nu alinta copilul. Cresterea tensiunii in familie, dupa ce parintii se intorc acasa de la munca. Fiecare parinte care are gemeni stie ca, in ciuda faptului ca le ofera amandurora, in mod egal, dragoste si afectiune, apar diferente individuale privind cantitatea si calitatea plansului. Studiile stiintifice au demonstrat ca tensiunea in familie sau anxietatea ii fac pe bebelusi sa planga.

 

4. Plans neincadrabil in nicio categorie – FAZA DE DEZVOLTARE/ PSIHOLOGICA (Factori care sunt majoritatea in interiorul copilului: excitatie a sistemului nervos, imaturitate a sistemului neurologic inhibitor. sistem nervos central imatur sau hipersenzitiv, sistem digestiv imatur. Nivel ridicat de serotonina si nivel scazut de melatonia, muschi colonici supraactivati. Temperament: parte a personalitatii sau un comportament precursor al personalitatii. Abilitate scazuta de a se autolinisti. Un mecanism biologic de supravietuire: “Ia-ma in brate (este mai sigur la tine in brate decat pe jos), leagana-ma (asa stiu ca sunt in siguranta la tine in brate) si hraneste-ma”. Propriile reactiile biologice sau impulsuri il pot face pe bebe sa dea din picioare, sa-si agite bratele si sa-si puna plamanii la munca pentru ca este plin de energie. Toate studiile au aratat ca apar si plansurile necategorisibile la bebelusi. Plansul este minim in primele saptamani si ajunge la maximum in jurul celei de-a doua luni de viata. Seara apare cele mai multe plansuri necategorisibile, mai ales ca tot seara copilul plange cel mai mult in a doua si a treia luna de viata. Aceste tipuri de plans dispar dupa a treia sau a patra luna de viata. Faptul ca bebelusii plang mult fara un motiv identificabil in toate culturile, mai ales seara, indiferent de practicile parentale, demonstreaza ca acestea din urma nu sunt la fel de importante ca motivele biologice de dezvoltare care determina plansul.

Citeste si prima parte a articolului.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.

 


S-ar putea să îţi placă şi: