...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Regresia somnului in primul an de viata al copilului

Foarte multi parinti se gandesc la momentul in care vor dormi mai bine noaptea si, de ce mai multe ori, in jurul varstei de 2 luni noaptea incepe sa arate mai bine. Cu alte cuvinte, bebe leaga mai multe ore, deci, intre 2 si 4 luni, copilul doarme bine pe timpul noptii (ziua poate sa le dea mai mult de furca copiilor activi care se stimuleaza usor, insa asta este o alta discutie), se trezeste de 1-2 ori (maximum de 3 ori).  Si, deodata, la 4 luni, bum! Totul pare ca sa naruie si ne confruntam cu prima regresie de somn. E bine sa stiti ca, in primul an de viata, avem de-a face cu trei regresii.

Nota: varstele despre care vorbesc sunt varste corectate fata de cele 40 de saptamani de sarcina. Cu alte cuvinte, daca s-a nascut la 36 de saptamani si are 5 luni reale, varsta corectata, din perspectiva somnului, este de 4 luni.

Ce este o regresie a somnului?

Presupun ca sunteti foarte curioase cand se intantampla. Cele mai frecvente momente sunt: 4 luni, 8 si 12 luni de viata. }n cazul ultimelor doua varste, poate sa existe o variatie naturala de 1-2 luni, in functie de dezvoltarea copilului.

Regresia somnului presupune ca bebe dormea bine pana atunci dormea si, deodata, incepe brusc sa se trezeasca mai des noaptea. Bebelul vostru tocmai a avut un salt mental, desi ceea ce veti observa (cel putin la ultimile doua etape) vor fi abilitatile fizice, insa sunt si abilitati cognitive pe care copilul dumneavoastra si le-a insusit. Voi sunteti familiarizate destul de mult cu “puseele de crestere” in care bebe vrea sa manance mai mult si este nevoie sa se creasca productia de lapte. Noi vorbim insa de dezvoltare mentala care difera, caci bebe nu mananca mai mult, desi, daca bebe are o asociere de somn cu sanul, va ajunge sa manace mai mult noaptea (veti folosi sanul pentru a-l adormi, insa, din nou, asta este o alta discutie).

Sa luam pe rand aceste regresii:

  1. Regresia de la 4 luni este cea mai cunoscuta si cea care ii frapeaza cel mai mult pe parinti. Varsta de 4 luni este mai bogata in evenimente, ceea ce explica si problema cu somnul copilului:

a. Saltul mental despre care se vorbeste si in WonderWeeks la saptamana 19. Noi adultii avem abilitatea de a prezice care este pasul urmator, numai ca bebelusul de-abia din acest moment se asteapta ca, daca arunci cu mingea in aer, aceasta sa vina inapoi. Din perspectiva somnului, cand se trezeste noaptea, se asteapta sa se gaseasca in aceeasi ipostaza in care s-a culcat. Daca voi va culcati in pat, va asteptati sa va gasiti tot acolo cand va treziti. Daca bebe a adormit leganat la voi in brate, acolo se asteapta sa se gaseasca. Pana acum nu exista aceasta asteptare si, prin urmare, asocierea de somn pe care a inceput sa si-o formeze la 6-8 saptamani de viata ii poate influenta somnul intr-un sens negativ sau pozitiv abia acum, la 4 luni.

b. Maturizarea ceasului biologic: daca pana acum totul era destul de haotic, nu existau ore de somn (ceea ce este perfect normal), la varsta de 4 luni, prin maturizarea ceasului biologic, corpul lui bebe functioneaza in conditii de predictibilitate. Ora de trezire nu trebuie sa-i varieze cu peste 30 de minute si orele de somn de ziua trebuie sa fie in aceleasi intervale orare. La aceasta varsta, copilul poate sta treaz maximum 1,5-2 ore, fara sa primeasca adrenalina suplimentara. In plus, se maturizeaza si productia de melatonina, melatonina si adrenalina fiind cele care influenteaza cel mai mult calitatea si cantitatea somnului

c. Structurarea noptii, prima parte o cantitate mai mare de somn profund si apoi o cantitate mai mare de somn superificial. De aceea, in cele mai multe cazuri (daca nu este extrem de obosit), bebe doarme mai bine in prima parte a noptii si apoi se trezeste din ora in ora, uneori chiar mai des.

d. Rasucirile si intoarcerile de pe o parte pe alta pe care vrea sa le exerseze pana adoarme si atunci cand informatia se muta din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata.

e. Copilul devine si mai sociabil (ei devin sociabili de la 2 luni, insa, pe masura ce cresc, acest lucru se accentueaza), si mai atent la stimulii din jur, ceea ce ii poate influenta negativ somnurile de zi. Acestea, la randul lor, influenteaza somnul de noapte.

2. Regresia de la 8 luni, este cunoscuta de cei mai multi la regresia de la 9 luni, dar se poate intampla oricand intre 8 si 10 luni de viata. Desi copilul are parte de o dezvoltare mentala mai puternica decat la 4 luni, este acum mai matur si poate face fata mai bine acestei perioade. Aceasta tranzitie poate coincide cu mersul de-a busilea, cu dezvoltarea limbajului.

3. Regresia de la 12 luni il afecteaza si mai putin, insa ii poate influenta somnurile de pranz, copilul luptandu-se cu mersul la somn. Cei mai multi asociaza aceasta regresie cu inceputul mersului.

Regresiile de somn nu afecteaza pe toata lumea la fel, ci in functie de temperamentul copilului, de controlul intern pe care il are si de asocierile de somn insusite. Pot sa spun ca un copil care adoarme singur este foarte putin afectat de aceasta regresie, pentru ca are abilitatea de a se culca singur la loc. In plus, cand aceste regresii dureaza mai mult de 2 saptamani, se pot transforma intr-un obicei, ceea ce il face si mai obosit pe bebe, intrandu-se intr-un cerc vicios al oboselii.

Din punctul meu de vedere, oboseala este inamicul “public” al somnului, caci scade toleranta bebelusului la schimbare (acesta  renunta mai greu la ceea ce face sa mearga la somn), il face pe bebe sa dea semne de oboseala, si nu de somn. Daca va luati dupa semnele pe care le da, nu va avea parte de somnul necesar, pentru ca se manifesta dupa momentul in care ar fi trebuit sa fie pus la somn. Cand este obosit, are nevoie si de mai multe ajutoare din partea voastra sa adoarma. Daca, pana atunci, adormea relativ singurel, in conditii de oboseala nu mai face acest lucru si trebuie ajutat. U cat este ajutat mai mult, cu atat incepe sa se formeze o asociere, un nou obicei. Despre asta insa alta data.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.