...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Se schimbă ora! Cum ii ajutăm pe copii să treacă bine peste schimbare?
gro-clock

 

Se spune că trecerea la ora de iarnă nu este un eveniment important, mai ales că acum avem ocazia să dormim cu o oră în plus. Totuși, schimbarea orei are repercusiuni atât asupra noastră, cât și asupra celor mici.

Trecerea la ora de iarnă se produce în fiecare an în ultima duminică a lunii octombrie. Anul acesta, ea are loc în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când ora 4 devine ora 3. Astfel, data de 28 va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Această practică este comună multor țări europene, inclusiv SUA, și scopul ei este de a ne oferi mai multă lumină peste zi și de a reduce consumul de energie electrică.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?

Schimbarea orei ne afectează, fie că suntem adulți sau copii. Este o ieșire din ritm, care poate aduce o stare de oboseală, probleme de concentrare, dureri de cap și o stare generală mai proastă.

Copiii pot fi afectați diferit de schimbarea orei, și efectele se pot manifesta în mod variat. Cu toate acestea, schimbarea orei poate perturba rutina obișnuită.

Cum putem preveni oboseala și iritabilitatea cauzate de schimbarea orei

Pentru a minimiza efectele negative ale trecerii la ora de iarnă asupra copiilor, putem lua în considerare două modalități:

  1. Trecerea directă: Aceasta este abordarea potrivită mai ales în cazul copiilor peste 2 ani, care se adaptează mai ușor la schimbări. În cazul lor, putem menține rutina obișnuită a zilei, făcând ajustările necesare în ceea ce privește orele de masă, somn și alte activități.
  2. Trecerea graduală: În cazul copiilor sub 2 ani, abordarea este diferită, deoarece aceștia se adaptează mai greu la schimbări și necesită o perioadă mai lungă de adaptare. Această strategie nu este complicată, dar necesită mai multă atenție și răbdare.

Cu o zi înainte de schimbarea orei, somnul de zi și de noapte trebuie mutat mai târziu. Astfel, somnul de zi poate fi început cu 15 minute mai târziu decât de obicei, iar ora de somn de seară trebuie mutată chiar și cu o jumătate de oră peste programul obișnuit. Este esențial să fim atenți la semnalele copilului și să evităm epuizarea acestuia. În ziua schimbării, dacă de exemplu copilul se trezea până acum la 6:30 și dormea la primul somn la 9, conform noii ore se poate trezi la 5:30, însă vei trata ca noaptea până la 6:15 și poți merge la somnul cu 15 minute decalat, respectiv la ora 8:15.

După 2-3 zile, vei ridica în sus somnurile de zi și, corespunzător, somnul de seară, până când vei ajunge la somnurile de zi la intervalele orare de dinainte de schimbare.

Ce alte sfaturi suplimentare te-ar putea ajuta?

  • Copiii ar putea avea tendința de a se trezi mai devreme în duminica schimbării orei și câteva zile sau chiar săptămâni după momentul schimbării. Acesta este un semn că organismul lor are nevoie de timp pentru a se adapta.
  • Este important să începem din duminică să ne apropiem cât mai mult de programul obișnuit. Asta înseamnă că ne orientăm către orele potrivite pentru mese și somn. Dacă cel mic dă semne de oboseală, este bine să-l lăsăm să meargă la culcare cu 15 minute mai devreme decât de obicei.
  • Copiii care se trezesc acum între 6:15-7, la schimbarea orei acest interval devenind 5:15-6:00, vor păstra întuneric până la ora nouă, adică 6:15. În acest caz poti începe adaptarea orei chiar cu
  • În cazul adulților, procesul de adaptare la noua oră se întinde pe o perioadă de 3 până la 7 zile, în funcție de ritmul natural al fiecăruia. Un aspect important este menținerea aceleiași ore de trezire dimineața, iar diferența dintre programul de weekend și cel din restul zilelor să nu depășească 45 de minute. Prin aceste mici ajustări, ne menținem nivelul de energie, adormim mai ușor seara și ne bucurăm de un somn odihnitor de calitate.

Uneori, copiii se confruntă cu dificultăți legate de somn. Se pot trezi des sau rămân treji mai mult, le este greu să adoarmă, au somn agitat sau de scurtă durată. Pot avea nevoie de condiții specifice pentru a adormi, cum ar fi a fi ținuți în brațe, leagăn, sau să fie hrăniți la sân. Toate aceste situații te pot face să te întrebi dacă este ceva în neregulă, dacă faci ceea ce trebuie, iar sentimentul de vinovăție începe să te cuprindă. Înțeleg perfect aceste îndoieli. Am trecut personal prin unele dintre aceste probleme și am ajutat părinți să depășească altele. Dacă cauți răspunsuri și soluții pentru problemele legate de somn și nu ești sigură ce serviciu ți se potrivește, te invit să explorezi aici. Sunt aici pentru tine, gata să te ajut să găsești odihna și echilibrul de care ai nevoie.