Cautare articol:
Cum sa il faci pe bebe sa doarma: Tehnici de adormire si de readormire
Una dintre marile griji si, totodata, provocari ale proaspetelor mamici este cum sa il faca pe bebe sa doarma bine şi atat cat ii trebuie.
Inainte insa de a discuta despre tehnicile de adormire si readormire, e important sa demontez un mit destul de comun. Mitul spune ca daca unui copil ii este somn, el se va culca singur, de unde si asteptarea parintilor ca lucrurile sa se intample intocmai.
Imi pare rau sa va dezamagesc, insa doar unii copiii pot face asta. Este vorba despre acei copii care nu au un discomfort si au, in plus, un anume temperament, care ii face sa isi asculte nevoia corpului, sa ignore stimulii din mediul extern si sa se culce.
De ce majoritatea bebelusilor nu pot adormi singuri
Intrucat copilul este expus la numeroase schimbari - inclusiv ale sistemului digestiv, care uneori produce discomfort – sunt sanse mici ca el sa poata ignora stimulii externi, sa se culce atunci cand ii este somn si apoi sa doarma cat are nevoie, 1-2-3 sau 4 cicluri de somn (ciclurile de somn ale copilului de pana la un an avand 30 sau 45 de minute).
Prin urmare, in marea majoritate a cazurilor, sursa problemei este fie ceva care ii supara si nu ii lasa sa adorma usor, fie este vorba despre acei copii care nu au buton de stop, cum le spun eu, lasandu-se mereu antrenati de mediu, nefiind capabili sa-si reduca stimularea, sa se opreasca si sa isi asculte nevoia corpului. In ambele cazuri, e nevoie de interventia adultului pentru a-i ajuta sa adorma.
Apoi, exista acei copii care asteapta sa li se faca si somn si foame in acelasi timp, mananca la san, apoi se lasa rapusi de somn, formandu-si astfel o asociere nepotrivita intre san si somn. Sau avem acei copii foarte agitati, in cazul carora parintii trebuie sa depuna un efort foarte mare la fiecare adormire, ajungand-se astfel la epuizare si disperare.
Cateva tehnici de adormire si readormire
In toti anii de practica ca specialist in somnului copilului, am intalnit numeroase tehnici de adormire si readormire, printre ele: adomire la san, adormire in brate asezat pe umar in timpul plimbarii, adormire in brate leganat, adormire in brate prin miscare sus-jos (indoirea genunchilor), adormire in brate cu parintele stand pe mingea de pilates, adormire in masina, adormire in portbebe, adormire in carucior, adormire in leagan/balansoar, adormire cu suzeta in patut, adormire in patut singurel si adormirea oriunde/oricum.
Apoi, exista si varianta adormirii combinate ale elementelor de mai sus sau cu adaugarea de alte accesorii: hota, aspirator, feon si alte sunete albe. Daca aveti si alte moduri de adormire, as fi incantata sa le cunosc. Asa ca, scrieti-mi la contact@bebedoarme.ro si voi completa lista intocmai.
Tehnicile de adormire se impart in doua mari categorii:
- Ideale, cele il ajuta pe copil sa doarma cat are nevoie: adormirea singur, adormirea cu suzeta in controlul lui dupa varsta de 10 luni
- Adormire cu ajutorul parintelului: toate celelalte precizate anterior.
Important de stiut este faptul ca bebelusul incepe sa asocieze aceste tehnici de adormire cu somnul incepand cu varsta de 6 saptamani, sa le consolideze si sa le astepte, dupa varsta de 4 luni. De asemenea, de la 6 saptamani, bebe isi poate forma asocieri de somn diferite in functie de persoana care il adoarme (mama, tata, bunica), precum si in functie de momentul zilei: asocieri de adormire de zi, readormire de zi, adormire de seara si readormire de seara. Este nevoie, asadar, sa acorzi atentie tuturor celor 4 asocieri diferite, nu doar adormirii.
Cateva sfaturi utile
Cu atatea tehnici si atatea lucruri de care trebuie sa tii cont, a face o alegere poate fi bulversant. Iata insa cateva sfaturi care sa iti vina in ajutor:
1. In primele 6 saptamani
In aceasta perioada, puteti alege orice tehnica ajuta copilasului sa adoarma usor (intre 5 si 20 de minute) si sa doarma (intre 16-18 ore de somn in 24 de ore). Nu trebuie sa va faceti griji legate de modul de adormire si va incurajez sa dormiti si voi pe parcursul zilei, sa va relaxati cat puteti pentru a ca intra in noul rol.
Aveti grija insa sa nu ramaneti setata doar pe implinirea rolului de mama, ci sa fiti in continuare si femeie, si sotie, si prietena. Invatati sa cereti ajutor si nu lasati lucrurile sa va copleseasca. Cei din jur va pot oferi cel mai bun ajutor atunci cand le spuneti exact ce aveti nevoie; in caz contrar, vor incerca sa va ofere ajutor conform propriei conceptii, iar asta s-ar putea sa nu fie chiar cea mai fericita abordare.
2. Intre 6 saptamani si 4 luni
Acum este perioada in care puteti crea o asociere care sa fie in controlul lui. Este bine sa va asigurati ca nu aveti un singur mod de adormire atunci cand adormiti voi copilul. Asocierile create nu sunt inca foarte puternice si veti avea spatiu sa puneti copilul semi-adormit in patut, sa incercati 15-20 de minute, ridicandu-l si punandu-l la loc pentru a vedea daca adoarme si singurel.
Ce este esential sa urmati in aceasta etapa:
- sa nu se bata cap in cap nevoia de somn si masa in acelasi timp, pentru ca in acest fel se consolideaza asocierea somn-san;
- sa verificati daca exista un discomfort (in aceasta perioada, copilul poate lega 3 ore de somn in timpul noptii – daca se trezeste mai des, verifica ce l-ar putea deranja);
- tineti reflexul Moro sub control, infasandu-l;
- daca este curios, fa-i bezna la somnul de zi si nu uita ca la varsta asta corpul rezista in conditii onorabile ori 45 ori 90 de minute;
- ca si in prima perioada, aveti grija de voi si nu va ocupati doar de rolul de mama, pentru ca veti intra intr-un mod de supravietuire, pe pilot automat, si riscati sa faceti depresie postpartum.
3. Dupa 4 luni
Asocierile s-au format deja, iar daca vreti sa creati o asociere de somn care este in controlul copilului, atunci va fi nevoie de un proces de schimbare. Citeste acest articol pentru mai multe detalii.
Am observat ca tot mai multe mame acorda atentie modului de adormire si, intre 6 saptamani si 4 luni, pun copiii semi-adormiti in patut pentru a-i invata sa adoarma singurei. Problema este insa ca noaptea, intrucat bebelusii se trezesc sa manance, vor crea asocierea de readromire cu sanul. Cum puteti controla asta? Dupa ce ati observat ca bebe a mancat si nu mai inghite, ci doar suzeteaza, retrageti-i sanul din gurita, luati-l pe bebe in brate si plimbati-l usor, apoi faceti-va curaj sa il asezati jos. In cazul in care dormiti cu bebe langa voi, la fel, indepartati sanul si mangaiati-l pe cel mic pentru a-i facilita readormirea. Acestea vor vor ajuta sa evitati si problemele pe care le poate crea regresia de la 4 luni (despre regresie puteti citi aici). Daca adormirea la san este ceva ceea ce va doriti si functioneaza pentru voi, adica nu sunt treziri multe, trezirile nu cresc dupa 4 luni, nu sunt treziri care fragmenteaza foarte tare somnul vostru si in plus copilul leaga minim 3 ore noaptea si in prima parte si in a doua parte a noptii, puteti sa ramaneti si cu aceasta varianta, varianta care functioneaza pentru voi. Adormirea la san nu este o problema in sine, ci poate sa devina o problema si este nevoie sa o adresam atunci cand apar treziri prea multe noaptea dupa 4 luni si in plus aici nu discutam de cateva nopti in care copilul are treziri mai multe, ci problema este generalizata.
Dar doar daca aveti grija de voi si sunteti in echilibru veti putea fi atente la semnele acestea mici, care pot insa face diferenta. Altfel, in modul de supravietuire, va veti dori sa se intample orice, doar ca sa adoarma, iar dupa varsta de 4 luni, veti vrea sa schimbati situatia, insa va fi mult mai greu de schimbat.
Uneori, copiii nu dorm bine noaptea. Se trezesc des sau stau mai mult treji, adorm greu sau au somnuri prea scurte ori prea agitate, adorm doar in brate, doar leganat, doar in carucior sau doar la san. Si atunci te intrebi daca e normal sa fie asa, daca faci bine ceea ce faci si te simti prinsa intre dorinta de a schimba lucrurile si un sentiment de vinovatie. Inteleg perfect cum e. Prin unele dintre aceste probleme am trecut si eu personal, prin altele am ajutat parinti sa treaca. Asadar, daca esti in cautarea unor raspunsuri si a unor solutii la problemele de somn, si nu stii ce serviciu ti se potriveste cauta aici. Eu sunt aici pentru tine, sa te ajut sa fiti odihniti si echilibrati.