...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Se schimba ora! Cum ii ajutam pe copii sa treaca bine peste schimbare
gro-clock

S-ar spune ca trecerea la ora de iarna nu este un eveniment important, mai ales ca acum avem ocazia sa dormim o ora in plus. Dar, desi pare un moment minor, schimbarea orei are repercusiuni atat asupra noastra, cat si asupra celor mici.

Trecerea la ora de iarna se produce in fiecare an in ultima duminica a lunii octombrie. Anul acesta ea se intampla in noaptea de 24 spre 25 octombrie, cand ora 4 va deveni ora 3. Astfel, data de 25 va fi cea mai lunga zi din an, cu 25 de ore.

Practica in sine este comuna multor tari europene, inclusiv in SUA, iar scopul ei este de a ne da ocazia sa ne bucuram de cat mai multa lumina peste zi si de a reduce consumul de energie electrica.

Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna

Schimbarea orei ne afecteaza fie ca suntem adulti in toata firea sau copii. E o iesire din ritm, care poate aduce cu sine o stare de oboseala, anumite probleme de concentrare, dureri de cap, o stare generala mai proasta.

In cazul copiilor, ei pot fi afectati in mod diferit de schimbarea orei. La unii efectele se pot simti mai accentuat, in vreme ce la altii mai putin. In orice caz, schimbarea orei da cumva peste cap programul obisnuit.

Cum putem preveni oboseala si iritabilitatea cauzate de schimbarea orei

Pentru a diminua din efectele negative pe care trecerea la ora de iarna le poate avea asupra copiilor, putem lua in calcul doua modalitati:

Trecerea directa

Este abordarea potrivita mai ales in cazul copiilor peste 2 anisori, care se acomodeaza mai usor la schimbari. In cazul lor, putem continua rutina obisnuita a zilei, facand din mers adaptarile necesare in materie de ore de masa, somn si alte activitati. Asadar, in duminica respectiva putem face ce facem in mod obisnuit cu cei mici, luand insa in calcul noile ore.  

Trecerea graduala

In cazul copiilor sub 2 ani, lucurile stau diferit si necesita o abordare diferita, pentru ca ei se adapteaza mai greu la schimbari si au nevoie de o perioada mai mare de adaptare si trebuie facuta gradual. Strategia in sine nu este deloc complicata, doar ca necesita ceva mai multa atentie si rabdare.  

Cu o zi inainte de schimbarea orei, somnul de zi si de noapte trebuie mutat ceva mai tarziu. Astfel, somnul de zi poate fi inceput cu 15 minute mai tarziu decat de obicei, iar ora de somn de seara, trebuie mutata chiar si cu o jumatate de ora peste programul obisnuit. E nevoie, de asemenea, sa fim atenti si la nevoile copilului si la semnele pe care ni le da. De avut grija sa nu il lasam sa ajunga la epuizare si sa piarda astfel fereastra de somn, cand corpul sau secreta melatonina, iar el s-ar putea odihni cel mai bine.

Exista desigur si varianta de a-i permite copilului un timp mai lung de adaptare la schimbarea orei, nu de la o zi la alta. In cazul in care consideram ca celui mic ii este greu sa se adapteze intr-un timp atat de scurt, putem incepe sa facem ajustarile cu cateva zile inainte de schimbarea propriu-zisa a orei, mutand orele de somn mai tarziu cu cate 15 minute la fiecare 2-3 zile.

Cateva sfaturi suplimentare pentru parinti la schimbarea orei

  1. Copiii ar putea avea tendinta de a se trezi mai devreme in dumica schimbarii orei si cateva zile sau chiar saptamani dupa momentul schimbarii. Acesta e semnul ca organismul lor are nevoie de timp pentru a se adapta. Totusi nu este indicat ca ei sa-si inceapa ziua inainte de 6 am. Daca intarziem expunerea la stimulii luminosi, vizuali si auditivi contribuim la reglarea ceasului lor biologic si, totodata ii ajutam sa se adapteze mai usor. Foarte utile pentru asta sunt jaluzelele de tip black out, care vor mentine intuneric in camera copilului pana la ora potrivita de trezire.
  2. E important ca incepand de duminica sa se faca cat mai mult apropierea de programul normal. Asta inseamna apropierea de ora potrivita de masa si de somn. Daca cel mic da insa semne de oboseala, poate fi lasat sa mearga la somn cu 15 minute mai devreme decat de obicei.
  3. In cazul adultilor, perioada de adaptare la noua ora e cuprinsa intre 3 si 7 zile, in functie de bioritmul fiecaruia dintre noi. Ce e important e sa pastram aceeasi ora de trezire dimineata, iar intre weekend si restul zilelor din saptamana sa nu existe o variatie mai mare de 45 de minute. Astfel, ne vom pastra energia, vom adormi usor seara si ne vom bucura de un somn de calitate.