...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul in sarcina
online-viitoare-mamici

 

De perioada de graviditate imi aduc aminte cu multa placere: senzatii noi, miscarea aceea in burtica pe care este greu sa o redau prin cuvinte, trecerea de la extaz la plans in fata unor lucruri care nu ma miscau inainte asa de tare, pregatirea „cuibului”, agitatia, asteptarea momentului celui mare. Imi mai aduc insa aminte de ceva: ma duceam de multe ori la baie si ii spuneam sotului ca as putea sa dorm acolo, ma trezeam cateodata noaptea tanjind sa ma culc pe burta (pozitia mea de somn favorita) si, ups, nu puteam...

Iar voua astazi as vrea sa va povestesc despre somnul din aceasta perioada. Este foarte important sa va odihniti pe perioada sarcinii, pentru ca, ceva vreme, bebe se va trezi mai des noaptea si e bine sa nu porniti la drum cu deficit de somn.

La fel cum urmariti sarcina pe cele 3 trimestre si exista etape de dezvoltare ale copilului, si somnul vostru, pe fiecare dintre cele trei trimeste, are caracteristici distinctive. Nu este neobisnuit sa va confruntati cu tulburari de somn in sarcina si este indicat sa va ganditi cum puteti poate recupera in timpul zilei ce pierdeti pe noapte. Daca sunteti la prima sarcina, demersul nu este dificil, cu inca un copil insa acasa, va fi mai complicat.

Primul trimestru de sarcina

Imi aduc aminte cum veneam de la birou si adormeam, pur si simplu. Nu-mi mai puteam tine ochii deschisi. Sunt multe femei insarcinate care dorm cel mai mult in primul trimestru. Nu este de mirare, caci organismul depune un efort urias sa protejeze noua viata care se dezvolta rapid si „fura” din energia mamei. Un alt motiv este nivelul ridicat de progesteron din aceasta perioada: te vei simti adormita, vei dormi mai mult si vei merge la culcare chiar si la 8-9 seara. ajungi si la 12 ore de somn pe zi (fata de cele 7-9 in mod normal). Dupa cum am mai spus, fetusul se dezvolta foarte rapid si corpul tau foloseste multa energie. A se citi ca tu ai nevoie de odihna. Somnul de noapte nu va mai fi atat de lin, caci senzatia de urinare este mai frecventa, din cauza presiunii pe care o exercita fetusul asupra vezicii tale urinare si a cresterii nivelului de progesteron.

Puse cap la cap, avem asa: efortul pe care il face corpul tau, somnul interupt noaptea si dansul haotic al hormonilor. De aici si senzatia de oboseala si nevoia de a te culca mai devreme. Unele femei incep sa doarma la pranz, desi nu faceau acest lucru pana acum. Daca programul iti permite, nu te lupta cu somnul, accepta mesajul pe care ti-l trimite corpul si odihneste-te.

Sfat: Dormi ziua, daca poti! Culca-te seara mai devreme!  Nu te opune senzatiei de somn!

Al doilea trimestru de sarcina

In al doilea trimestru, revii la “normal”:  nu te mai simti asa de obosita, greturile au trecut si ele si somnul este in parametrii cat de cat normali. Viteza accelerata a dezvoltarii puiutului din burtica s-a mai domolit, asa ca nu mai este nevoie de o cantitate mare de energie din partea corpului tau. Senzatia de urinare in timpul noptii scade, la randul ei, pentru ca uterul s-a mutat putin din zona pelviana spre zona abdominala, nemaipunand presiunea atat de mare pe vezica urinara. Personal, eu am trait cele mai frumoase senzatii in aceasta etapa. Nu eram inca foarte greoaie, ma simteam frumoasa si mobila. Acum te vei bucura cel mai tare de botul de viata ce-ti va spune in curand MAMA.

Sfat: Profita la maximum de aceasta perioada, caci este cea mai propice somnului si unei stari generale bune.

Al treilea trimestru

Al treilea trimestru aduce cu sine schimbari semificative: bebe creste tot mai mult, tu esti mai greoaie, iar somnul incepe sa devina o amintire. Copilul se dezvolta iar in ritm accelerat si iti mananca din energie. Iar tu vei obosi mai repede din cauza greutatii suplimentare pe care trebuie s-o porti. Abia acum intelegi de ce medicul te tot bate la cap sa nu exagerezi cu satisfacutul poftelor!

Revenind la somn, s-ar putea sa te loevsti de una din urmatoarele probleme: dureri de spate, urinare frecventa noaptea, aciditate gastrointestinala, crampe la picioare, discomfort general si modificarea respiratiei din cauza presiunii exercitate de bebelus. Scenariu plauzibil: te-ai linistit, ai fost la baie, ti-ai gasit o pozitie de somn confortabila, esti pregatita sa dormi, dar bebe are chef de joaca. Miscarile lui se simt foarte bine in aceasta perioada. Mie mi se muta burta cu totul si era chir tragic cand facea fotbal cu ficatul meu... Conform unui studiu efectuat in SUA de Dr. Mindell, pana la sfarsitul sarcinii, 97% dintre femeile insarcinate au declarat ca se trezesc noaptea si 92% ca au avut parte de somn mai agitat in sarcina. 75% dintre femei au experimentat crampe cauzate de lipsa de calciu si potasiu.

In aceasta perioada este bine sa dormi intr-o parte. Evident, pozitia pe burta nu este recomandata si nici accesibila, insa si pe spate daca stai poti intampina probleme, din cauza presiunii exercitate de copil asupra coloanei. Poti sa suferi chiar si  de ameteli.

Sfat: Cumpara-ti o perna care sa te ajute sa dormi mai bine pe o parte. O sa vezi ca si sotul va fi gelos pe ea, mai ales ca vei vrea sa o tii mereu in brate, el trecand pe locul al doilea. Nu te enerva cand te trezesti. Ia lucrurile cu calm, fa exercitii de ralaxare pentru o readormire lina (numara, urmareste-ti respiratia, gandeste-te la ceva frumos care te relaxeaza). Nu uita de suplimentele de sarcina si incearca sa tii greutatea sub control, mananca echilibrat si diversificat.

Multa lume romanteaza perioada sarcinii, dar somnul unei gravide nu este feeric: la inceput ai dormi in continuu si spre final ai dormi dar nu prea mai poti. In plus unele dintre gravide pot sa experimenteze probleme mai complicate sa asforaie si chiar sa ai apnee de somn sau si sindromul picioarelor care se misca incontinuu (dupa saptamana a 20-a), mai ales daca ai luat mult in greutate, daca experimentezi lucruri de genul asta vorbeste cu medicul. Pana una alta nu uita sa te hranesti sanatos, echilibrat si diversificat, pentru a raspunde atat nevoilor tale, cat si ale bebelusului, bucura-te de sarcina la maxim si asculta ce-ti spune corpul, daca vrea sa doarma asculta-l, stie el mai bine.

Pentru ca alimentatia si somnul sunt doua dintre cele mai importante subiecte pentru o gravida, impreuna cu Claudia Buneci, Health Coach, am dezvoltat un program de 10 zile pentru ca tu sa afli tot ce trebuie sa stii despre aceste teme pentru a avea o sarcina sanatoasa si linistita. Programul incepe in 13 mai si poti afla mai multe despre el aici. 

Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, te invitam la webinarul GRATUIT de 30 minute pe care il tinem marti, 23 aprilie, ora 14, pe pagina de facebook a evenimentului.

Daca esti interesata de subiect si nu vrei sa ratezi webinarul, te poti inscrie AICI pentru a primi reminder, precum si alte 2 BONUSURI pe care ti le-am pregatit. Te asteptam cu drag!

 Copy-of-AD-seminar-Somnul-si-alimentatia-gravidei-2-4-e1554810914568

 

 Indiferent daca esti insarcinata sau copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului sau vrei sa imbunatatesti somnul tau noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.