...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


acasa-la-client

Se poate sa ai un copil odihnit si fericit si cu un atasament sigur?

Provocarile somnului atat pentru copil cat si pentru parinte

Da, lipsa somnului iti afecteaza luarea deciziilor, sanatatea, starea de spirit si nu numai. Atunci cand nu dormim destul, putem intra intr-o stare de supravietuire, putem usor sa ajungem sa vrem sa dormim cu orice pret, este greu sa ne mai gandim la impactul asupra relatie de cuplu, asupra noastra sau cum influenteaza modul actual de adormire somnul copilului in viitor. Se poate intampla sa iti dai seama ca poate ca voi adultii dormiti separat ca macar unul din voi sa se odihneasca, sau adormindu-l tu de fiecare data pentru ca observi ca adoarme mai repede si asa poti sa dormi si tu, insa asta creeaza niste asteptari din partea copilului, niste obiceiuri si corespunzator niste asocieri ale somnului si de multe ori frustrari sau racire la nivelul cuplului. Asa ca nu uitati de nevoile individuale, de nevoie voastre de cuplu si luati decizii constiente, nu din supravietuire.

Da, este adevarat ca de obicei in primele luni de viata se intampla sa dormim mai putin si corpul nostru este pregatit sa faca asta, insa din pacate nu putem duce oboseala mult timp fara sa platim anumite costuri. Este bine pe de alta parte sa stii, ca pe masura ce copilul inainteaza in varsa numarul trezirilor nocturne este normal sa scada nu sa creasca. Pana la varsta de 4-4.5 luni copiii se trezesc de 1-3 ori pe noapte, insa  pe masura ce se apropie de varsta de 9-12 luni copiii de obicei pot sa doarma toata noaptea, pentru ca nu mai au nevoie sa manance noaptea. Da, mai sunt exceptii, insa sa nu le lasam sa devina regula.

Este bine de stiut ca odihna copilului tau depinde de mai multi factori: de programul pe care i-l faci tu (da tu, pentru ca copilul care este curios nu isi face un program care sa il avantajeze), de temperamentul lui, de rutinele de somn pe care i le creezi, de emotiile lui din timpul zilei, de emotiile tale si starea ta de spirit, de calitatea timpului petrecut impreuna si nu in cele din urma de modul in care adoarme, adica obiceiul care i l-ai creat, de asocierea de somn pe care o are. Si da, si odihna ta este importanta si asta nu te face egoist/egoista  ca iti doresti sa dormi, sa ai rabdare si energie pentru a face diverse lucruri, pentru a te bucura de viata alaturi de familia ta si nu numai.

Insa cand vrem sa obtinem odihna copilului si vrem sa schimbam modul de adormire apare intrebarea: pot sa fac aceasta schimbare fara sa-l traumatizez pe copil si sa ii afectez increderea in mine adult, respectiv atasamentul?

Cum sa cresti un copil odihnit si fericit cu un atasament sigur

Ca sa ai un copil odihnit este nevoie ca asocierea de somn s? fie in controlul lui si este nevoie sa iti spun ca poti sa modifici modul de adormire actual si în acelasi timp sa pastrezi sau sa formezi un atasament sigur.

Atunci cand decizi sa schimbi modul de adormire, sa fie în controlul copilului, iata ce ai de facut:

Citeste aici articolul complet aici

Uneori, copiii nu dorm bine noaptea. Se trezesc des sau stau mai mult treji, adorm greu sau au somnuri prea scurte ori prea agitate, adorm doar in brate, doar leganat, doar in carucior sau doar la san. Si atunci te intrebi daca e normal sa fie asa, daca faci bine ceea ce faci si te simti prinsa intre dorinta de a schimba lucrurile si un sentiment de vinovatie. Inteleg perfect cum e. Prin unele dintre aceste probleme am trecut si eu personal, prin altele am ajutat parinti sa treaca. Asadar, daca esti in cautarea unor raspunsuri si a unor solutii la problemele de somn, si nu stii ce serviciu ti se potriveste sunt aici si pentru tine.