...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Frumoasa din padurea adormita: Cu sau fara perna?
dreamstime_xs_25794492

Noi, adultii avem perne, dupa preferinta: mai pufoasa, mai tare, mai mare, mai mica, care preia forma, care nu preia forma, insa cum este in cazul copiilor?

Cand vine vorba despre cei mici, este bine sa nu plecam de la premisa: daca mie imi place cu perna, inseamna ca si copilului ii place cu perna.

 

Perna nu se recomanda pana la varsta de 2-3 ani

In cazul copiilor cu varsta de pana la 2-3 ani, nu este recomandata folosirea pernei, iar asta din mai multe considerente:

  1. Pana la varsta de 1 an, ca urmare a riscului de sufocare si sindromului de moarte subita, nu se recomanda ca in patutul copilului sa mai existe altceva, nici perna, nici patura, nici jucarii care nu sunt speciale pentru somn. Se recomanda, in schimb, ca bebelusul sa doarma, initial, infasat, apoi in sac de dormit, aparatorile de patut sa fie bine stranse de gratiile patutului, pentru a nu fi desfacute, salteaua sa fie destul de ferma, iar cearsaful perfect intins pe saltea.
  2. Constitutia corpului copilului nu necesita, pana la 2-3 ani, sustinerea de care avem noi, adultii, nevoie. Necesitatea utilizarii pernei apare atunci cand umerii se maresc si sunt mai lati decat capul. In acel moment, capul trebuie sa fie ridicat si sustinut cu o perna cand se doarme pe laterala.

 

Este neaparata nevoie de perna dupa 2-3 ani?

Daca cel mic doarme pe o parte si nu pe spate, iar umerii sunt mai largi decat capul, atunci putem sa luam in calcul folosirea unei perne. Daca insa copilul doarme pe spate pana pe la 5-6 ani, poate dormi, fara probleme, si fara perna.

 

Ce dimensiune trebuie sa aiba perna?

La inceput, pentru varsta de 2-4 ani, se recomanda ca inaltimea pernei sa fie mai mica de 5-6 cm. Apoi, pe masura ce copilul creste, inaltimea pernei trebuie sa creasca si ea cu 1 cm la 1-2 ani.

Cand alegem perna copilului, este mai important sa luam in considerare conformatia acestuia, diferenta dintre umeri si marimea capului decat varsta. Asadar, mergeti la magazin impreuna cu copilul si testati, asigurati-va ca perna respectiva sustine gatul, iar pozitia capului este una normala, relaxata, nu una stramba si incordata.

Din ce material trebuie sa fie umplutura pernei?

Nu se recomanda ca perna sa fie moale, iar capul copilului sa se afunde in ea. Cel mai bine este ca aceasta sa fie mai ferma, din materiale precum bumbac organic, latex, silicon, iar daca optati  neaparat pentru pene, sub nicio forma acestea sa nu fie de gaina, ci, mai degraba, de gasca. Perna trebuie sa fie tratata, in prealabil, antimicrobian.

Cele mai bune perne sunt cele din spuma latex cu memorie, care iau forma capului, relaxand gatul si corpul. Copilul va fi astfel mai relaxat si va avea un somn mai odihnitor.

 

In concluzie...

Perna este, asadar, importanta pentru calitatea somnului, insa nu o introduceti mai devreme decat este cazul, iar atunci cand o introduceti, asigurati-va ca se potriveste conformatiei copilului vostru.

 

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.