...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Se schimba ora! Cum protejam somnul celui mic
gro-clock

Sunt mama unor copiii matinali, iar atunci cand trecem de la ora de vara la cea de iarna, nu ma bucur prea mult. De ce? Pentru ca trezirea de la ora 6 a Victoriei, fetita mea, inseamna, in acest caz, ora 5. Pana la 2-3 ani, orice schimbare de ora era pentru mine o adevarata provocare, care putea sa dureze chiar si 15 zile. Si, credeti-ma, nu-mi era deloc usor sa fac fata chefului ei nebun de joaca la ora 5 dimineata.

Pe 30 octombrie 2016 ne asteapta din nou o astfel de provocare, caci in noaptea de sambata spre duminica vom da ceasul inapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. Noroc ca Victoria are acum aproape 5 ani si tranzitia este mai usoara.

Trecerea la ora de iarna este, teoretic, mai usoara fiindca dormim cu o ora in plus. Dar, in realitate, lucrurile nu sunt chiar atat de simple si frumoase. Cel putin cateva zile, daca nu mai mult, oboseala, iritabilitatea va domina starea de spirit a tuturor.

Fiecare copil este diferit, iar schimbarea de ora ii va afecta pe unii mai mult decat pe ceilalti. Este important insa sa-ti cunosti copilul si sa faci un plan de bataie pentru a diminua efectele si a usura tranzitia.

Asadar, ce-i de facut?

Exista doua modalitati de abordare a problemei:

Trecerea directa

In cazul copiilor de peste 2 ani, care se acomodeaza mai usor la schimbari, putem urma rutina obisnuita a zilei, facand din mers adaptarile necesare in ceea ce priveste orarul de masa, somn si alte activitati. Cand ai un copil odihnit totul se face foarte simplu.

Trecerea graduala

Este solutia ideala pentru copiii sub 2 ani care nu reactioneaza foarte bine la schimbari. Strategia nu e complicata, dar trebuie urmata cu perseverenta. Totul incepe in zilele premergatoare schimbarii orei cu mutarea somnului de zi si de noapte un pic mai tarziu, mai exact cu 15 minute mai tarziu decat de obicei (insa nu mai mult de atat, pentru a nu pierde ‘fereastra de somn’).

In urmatoarele 3 zile, aplicam modificari de cate 15 minute atat la somnurile de zi, cat si la cel de noapte. Daca copilul se adapteaza mai greu sau este deja obosit, modificarile se vor face o data la 3 zile, nu in fiecare zi.

Se poate intampla ca dupa o modificare de program seara, copilul sa se trezeasca mai devreme decat de obicei si sa fie prost dispus. E semnul ca inca nu este pregatit pentru schimbare, asa ca  trebuie sa revii la penultima schimbare efectuata, dandu-i astfel mai mult timp sa se adapteze. Insista apoi din nou asupra unei mutari cu 15 minute a somnurilor.

Cateva sugestii pentru mamici:

  1. Lasa-l pe cel mic sa doarma, nu incerca sa il trezesti dupa noua ora. El nu trebuie sa-si inceapa ziua mai devreme de 6 (daca ora lui de trezire era pana in 7, ora de vara). Daca intarziem expunerea la stimulii luminosi, vizuali si auditivi contribuim la reglarea ceasului biologic si la o adaptare mai usoara.
  2. Aerul de dimineata si expunerea la lumina puternica vor ajuta resetarea ceasului intern al organismului.

3. Incearca sa pastrezi cat mai mult din vechiul program pe noile ore (masa si somn). Totusi, daca cel mic este epuizat si pare foarte obosit, este in regula sa-l lasi sa mearga la somn cu 15 minute mai devreme.

Va doresc o tranzitie usoara si un somn linistit!

Mona

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.