...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Cum ne folosim de lumina zilei toamna si schimbarea orei

 

Dupa cum stii, in aceasta duminica se schimba ora in Romania, trecandu-se la ora de iarna. In 2013, schimbarea se face la data de 27 octombrie, ceasurile dandu-se cu o ora inapoi, adica ora 04:00 va deveni ora 03:00.

 

Trecerea la ora de iarna este practicata de o serie de tari europene si in Statele Unite. Desi toamna astronomica a inceput la 23 septembrie, iar durata zilei a scazut destul de mult, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora in ultima sambata a lui octombrie. Scopul: de a beneficia cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si de a reduce folosirea luminii artificiale.

 

Trecerea la ora de iarna este mai usoara decat cea la ora de vara, fiindca dormim cu o ora in plus. Dar, ca parinte, asta inseamna ca programul ne este iara dat peste cap, copiii trezindu-se foarte devreme, iar toata lumea este, prin urmare, un pic morocanoasa. Cel putin cateva zile, daca nu mai mult, senzatia de neplacere va domina starea de spirit a tuturor.

 

Fiecare copil este diferit si schimbarea de ora ii va afecta pe unii mai mult decat pe ceilalti. Este important sa-ti cunosti copilul si ce poate duce acesta pentru a avea un plan de bataie si pentru a usura tranzitia.

 

Exista cateva abordari pe care le poti incerca:

 

  1. Abordarea nediplomatica.

 

Duminica vei face ceea ce faci in mod normal, numai ca vei respecta noile ore. Aceasta abordare este binevenita daca ai un copil mai mare de 2 ani sau care pare, oricum, usor adaptabil la schimbari/tranzitii. Daca ai un copil odihnit sau tu esti foarte consecventa cu regulile pe care le impui, nimic nu ti se va parea prea greu.

 

  1. Abodarea in pasi.

 

In cazul copiilor mai mici de 2 ani sau a celor care nu accepta asa de usor schimbarile/tranzitiile, este mai bine sa faci schimbarea gradual. Cu o zi  inainte de mutarea orei, muta somnul de zi si ora de culcare de seara un pic mai tarziu. Somnul de zi poate fi inceput cu 15 minute mai tarziu decat de obicei, iar ora de culcare de seara chiar cu jumatate de ora peste timpul obisnuit. Foloseste-ti intuitia privind ceea ce poate duce copilul tau si nu-l lasa sa devina epuizat ca sa-si piarda fereastra de somn, cand corpul secreta melatonina si  e poate odihni cel mai bine. Daca esti de parere ca ii va fi greu, poti sa muti orele de somn cu cateva zile inainte de schimbarea propriu-zisa a orei, cate 15 minute la fiecare 2-3 zile.

 

Sugestii pentru tine, indiferent de abordarea folosita:

 

Duminica dimineata si, uneori, cu cateva zile sau saptamani dupa mutarea orei, copiii se pot trezi mai devreme. Este foarte important sa fii consecventa si sa-ti lasi copilul sa se trezeasca si sa nu-ti inceapa ziua mai devreme de 6 am. Recomandam jaluzele portabile Black Out, daca nu le ai deja.

 

Aerul proaspat de dimineata si expunerea la lumina puternica va ajuta resetarea ceasului intern al organismului.

 

Incearca sa faci totul conform noii orei, incepand de duminica. Ne referim la ora de masa si la cea de somn. Daca cel mic este epuizat, este in regula sa-l lasi sa mearga la somn cu 15 minute mai devreme ca de obicei. Incearca insa sa te apropii cat mai mult de programul normal.

 

La fel ca adultii, copiii pot sa nu fie in apele lor cateva zile, insa cu consecventa si rabdare totul se rezolva

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.