...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Chiar am nevoie de un consiliere pentru somnul bebelusului sau al copilului?

 

In generatia parintilor si a bunicilor nostri si, de ce sa nu recunoastem, si in generatia noastra este considerat normal ca parintii sa aiba parte de multe nopti nedormite. Acestia ajung sa creada ca realitatea este ca bebelusul vine la pachet cu nesomnul. Bebelusii si copiii se trezesc des si parintii invata cum sa traiasca cu mai putin somn decat le este necesar.

Cu ani in urma erau mult mai putine informatii disponibile si asta din cauza saraciei de cercetari la nivel mondial in domeniu. Lumea functiona dupa “instinct”. Nu se prea stia despre impactul privarii de somn si despre faptul ca un copil odihnit este mai fericit, se comporta mai bine, este mai alert, se concentreaza mai bine si are chiar rezultate mai bune la scoala.

Sa stabilim, odata pentru totdeauna, si rolul instinctului: este bun uneori, nu contrazic asta. Unul din instinctele cu care nu sunt de acord este acela ca, “daca iti vine sa-ti bati copilul ca te-a enervat asa de tare, o faci“. Iti vine din instinct, pentru ca asa se face. Ceea ce nu inseamna ca este si logic. Ca parinte, trebuie sa rationalizezi, sa gandesti de doua ori ce este mai bine pentru copilul tau. Asa este si cu somnul, instinctul iti spune sa faci orice numai sa nu-l lasi sa planga, numai sa doarma si intri in modul SUPRAVIETUIRE. Uneori, in noptile nedormite (da am trecut si eu pe acolo de 2 ori), uitam sa ma gandesc ca poate exista si alte variante de a rezolva problema, poate altfel decat au facut-o parintii sau bunicii nostri. Si asa anormalul continua sa devina normal.

Insa da-mi voie sa-ti dau o veste buna: exista posibilitatea sa dormi mai bine, chiar de la inceput, chiar si in perioada celui al patrulea trimestru (cum imi place mie sa le spun primelor patru luni de viata ale copilului). Da, nu este neobisnuit sa existe treziri nocturne, insa si aici sunt lucruri de facut si de imbunatatit, spre binele tuturor.

Decizia de a colabora cu un consultant pentru somnul copilului nu este usoara. Te gandesti ca problema o sa treaca la un moment dat sau poate ca toata lumea a trecut prin acelasi lucru, ca este de la sine inteles sa faci sacrificii ca mama. Poate te gandesti ca o sa citesti tu niste informatii prin articole sau chiar carti care iti vor da SOLUTIA.

Eu iti pot spune insa ca un Consultantul Certificat in somnul copilului te poate invata cum sa pui bazele sanatoase ale somnului copilului tau si cum sa-l inveti sa doarma toata noaptea (dupa 4-6 luni de viata). Daca apelezi la consultant cand bebelusul este mai mic, acesta te poate ajuta sa previi problemele de somn. Daca ati trecut deja de primele 4 luni, eu, in calitate de consultant, te pot invata sa-l ajuti pe copil tau sa-si gaseasca abilitatea de adormire. Numai aceasta il va face sa aiba un somn de o calitate si de o cantitate mult mai bune.

Conform Family Sleep Institute (Institutul la care am facut cursurile de certificare pentru a deveni consultant specialist in somnul copilului), exista 5 beneficii de baza in angajarea unui consultant in somnul copilului:

1. Cunostintele si experienta lui vor ajuta familia sa gaseasca planul cel mai bun care sa se potriveasca filosofiei de parenting pe care o au, starii fizice si emotionale ale copilului, tipologiei acestuia si altor variabile care trebuie luate in considerare.

2. Consultantul este in masura sa ajute familia sa isi atinga obiectivul si sa-i ajute pe membrii acesteia de a ramane motivati pe toata perioada implementarii planului. Acest lucru este foarte greu pentru familiile care fac “sleep training”-ul singuri, mai ales ca apar mereu intrebari, dileme la care au nevoie de raspuns si este foarte greu sa gaseasca singuri raspunsurile.

3. Consultantul poate face ajustari ale planului, la nevoie.

4. Consultantul se poate  asigura ca atat nevoile de masa, cat si cele de somn sunt implinite.

5. Consultantul educa familia nu doar cum sa ajunga la niste obiceiuri sanatoase de somn, dar si cum sa le pastreze, sa aiba parte de nopti odihnitoare.

Este posibil ca, citind o carte si punand in practica ce ai invatat, sa ai parte de un “sleep training” de success? Da, este posibil. Cu toate acestea, parintii sunt atat de in urma cu somnul, incat le este peste puteri sa puna piesele cap la cap si sa afle ce anume i se potriveste copilului lor si stilului lor de parenting. Iar cartile nu-ti pot oferi ajutorul unu la unu, interventia personalizata pe care un consultant ti le poate oferi. Eu imbin ceea ce am invatat, cu propria experienta si cu experienta dobandita in urma ajutorului acordat altor parinti. Iti pot oferi variante diferite de a invata copilul sa adoarma singur. Te pot ajuta sa gasesti planul care ti se potriveste cel mai bine stilului tau si temperamentului copilului tau. Si, nu in cele din urma, te voi ghida in fiecare pas al planului si iti voi oferi raspunsuri pentru dilemele si temerile pe care le ai.

Afla mai multe detalii despre pachetele individuale pe care le ofer, in cadrul carora ai parte de tot suportul si ajutorul de care vorbesc mai sus, apasand aici.