...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Cat trebuie sa doarma bebelusul sau copilul tau in primii 4 ani de viata?

Aceasta este o intrebare frecventa pe care o pun parintii, indiferent daca vorbim de un copil de 1 luna, de 2 luni, de 3 luni, de 1 an sau de mai multi. Ati inteles ideea.

Pentru ca, din pacate, nu stim foarte multe lucruri despre somn, nu am invatat in scoala sau doar ni se pare ceva natural ce are loc oricum, somnul nu este un subiect care sa ne preocupe foarte mult. In momentul in care apar probleme insa, incepem sa avem dileme ('Parca al meu nu doarme la fel de mult ca al prietenei mele', 'Parca totusi doarme mai putin decat imi aduc aminte la primul copil'). Raspunsul pe care ni-l dorim este cel la intrebarea “Cat trebuie sa doarma un copil?”.

Raspunsul cel mai simplu “Cat are nevoie”. Da, e bine ca ei sa doarma atat cat au nevoie, insa, pentru a face acest lucru, noi trebuie sa stim sa identificam corect nevoia si sa ne asiguram ca i-o acoperim, chiar daca, uneori, nevoia lor nu se potriveste tocmai bine programului nostru.

Somnul este foarte important pentru starea de spirit al copilului, pentru sanatatea si siguranta lui si pentru invatare si memorie. Cu cat un copil e mai odihnit, cu atat invata mai multe lucruri de la cei din jur si de la mediu.

Inainte de a da niste ore privind necesarul de somn, as vrea sa va spun cateva lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare:

  1. exista diferente de la copil la copil: genele influenteaza destul de mult somnul, mai ales pe cel de noapte si definitoriu pana la 18 luni,
  2. apar diferente si de la zi la zi, in functie de cata stimulare au avut parte sau daca sunt intr-o perioada de dezvoltare fizica sau emotionala,
  3. daca copilul are acumulata oboseala si parintii respecta nevoia de somn a copilului, este posibil ca, intr-o zi, somnul sa fie mai lung, tocmai pentru a recupera niste somn pierdut din zilele anterioare.

Si, acum, momentul adevarului: gasiti aici un ghid general cu cat doarme, in medie, un copil, la diverse varste.

 

Varsta

Somn total (ore)

Somn de noapte (ore)

Somn de zi (ore)

 

Nou Nascuti-2 luni

16-18

8-9

7-9 (3-5 reprize)

 

2-4 luni

14-16

9-10

4-5 (3-4 reprize)

 

4-6 luni

14-15

10

4-5 (3 reprize)

 

6-9 luni

14

10-11

3-4 (2-3 reprize)

 

9-12 luni

14

10-12

2-3 (2 reprize)

 

12-18 luni

13-14

11-12

2-3 (1-2 reprize)

 

18 luni - 2 ani

13-14

11

2 (1 repriza)

 

2-3 ani

12-14

10-11

1-2 (1 repriza)

 

3-5 ani

11-13

10-11

0-1

 

Nota: orele de somn de noapte pentru copiii sub 6 luni nu sunt neaparat consecutive. Pot sa includa perioada de alaptare/biberon.

 

Exista riscul la copiii care sunt culcati prea tarziu si sunt excesiv de obositi sa aiba o cantitate de somn mult sub media varstei lor. De aici se va intra intr-un cerc vicios care afecteaza cantitatea si calitatea atat a somnului de zi, cat si a somnului de noapte. Cortizolul si adrenalina produsi de organism ca reactie a starii prelungite de trezie il induc in eroare pe parinte care crede ca cel mic are multa energie. Corpul copilului este insa stresat si somnul va fi scurtat si agitat.

Gasiti aici detalii legate de semnele de somn si semnele de oboseala si cum puteti sa le identificati pentru a va culca copilul atunci cand trebuie (la aparitia semnelor de somn, nu a celor de oboseala, cand deja este prea tarziu).

Acest articol se adreseaza si copiilor de 4 luni, 5 luni, 6 luni, 7 luni, 8 luni 9 luni 10 luni 11 luni, 2 ani , 3 sau 4 ani.

Va doresc sa dormiti bine!

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.