...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


De ce au copiii uneori somnul agitat?
dreamstime_xs_19410818.jpg

Ii inteleg perfect pe parintii care au pus o asemenea intrebare. Asa se face ca am simtit de cuvinta sa aflu mai multe, pentru a fi mai in masura sa controlez situatia. Am aflat unele lucruri care m-au uimit.

Va aduceti aminte cand mergeati in club sau intr-un bar cu prietenii pana seara tarziu? La un moment dat, venea Mos Ene pe la gene, dar, daca stateati tare pe pozitii, va reveneati, caci corpul pompa cortizol si adrenalina. Va simteati imediat „ca noi”, nu-i asa?

Dragii mei, asa e si la copii: daca nu adorm atunci cand trebuie, adica atunci cand corpul are nevoie sa doarma si ne arata prin semne specifice de somn, si corpul piticului vostru drag este „pompat cu adrenalina si cortizol”. Cand copilul este mic, devine marait si, de obicei,  nu-i mai intra nimeni in voie. Cand copilule ste mai mare, este posibil sa apara versiunea „turbo” a lui. Si atunci va ganditi, uite ce de energie are, cum sa-l pun la somn. Dragii mei, dati-mi voie sa va dau o veste proasta, ati ratat „fereastra” de pus copilul la somn. Partea buna este ca puteti sa va reintalniti cu ea si va pteti ajuta copilul sa nu mai fie obosit si sa-si recupereze din somn.

Haideti sa va explic in detaliu. In momentul in care in corp este pompata adrenalina si cortisol, pe langa cele mentionate anterior, mai apar si alte neplaceri:

  1. Rezistenta in fata somnului. Ati vazut si voi ca, daca ati trecut de momentul in care picati de somn, trebuie sa asteptati ceva pana la urmatorul val. Acelasi lucru este valabil si in cazul copilului.
  2. Corpul este „stresat” si atunci nu se poate relaxa cum trebuie, iar somnul este agitat si pot sa apara treziri nocturne.
  3. Daca se intra in cerc vicios si privarea de somn este constanta, si somnurile de zi pot fi afectate.

Gata cu ridicarea problemelor la fileu. Este vremea sa le si atacam cu solutii. Trebuie sa fim atenti la cateva lucruri:

  1. Semnele de somn. Invatati se deosebiti semnele de somn de semnele de oboseala. Gasiti aici detalii despre cele 2 categorii.
  2. Nu puneti copilul in fiecare seara la somn la aceeasi ora. Ora de culcare de seara trebuie sa fie flexibila, in functie de semnele de somn, pentru ca depinde de calitatea si cantitatea de somn pe care a primit-o in timpul zilei.
  3. Recuperare de somn. Asa cum privarea de somn functioneaza pe sistemul acumulare, asa si recuperarea somnului. Exista un singur moment al zilei cand copiii pot recupera somnul pierdut, si anume seara, la ora de culcare. Inca un motiv sa fim atenti la semnele de somn si la ora aleasa. Mai bine mai devreme decat mai tarziu.

Sper ca acum ati inteles mai bine ce este cu somnul agitat la copii. Nu tine de personalitate, nu tine de temperament, ci de privarea de somn.

Va doresc sa dormiti bine!

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.