...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Ce metoda de a invata copilul sa doarma singur sa iau in considerare si cum sa aleg?
Ce metoda de a invata copilul sa doarma singur sa iau in considerare si cum sa aleg?

Te confrunti cu treziri multiple ale copilului tau sau iti doresti sa-l invati sa adoarma singur sau sa-si lungeasca somnul de peste zi si ai aflat ca sleep trainingul de poate ajuta.

Daca ai un copil cu varsta de peste 4 luni- 4 luni si jumatate (varsta corectata fata de 40 de saptamani de sarcina) si vrei sa stii ce metode exista si ce ar trebui sa alegi poti citi articolul de  mai jos. Daca insa ai un copilas de pana la aceasta varsta, e bine sa stii ca pana la aceasta varsta nu se face sleep training, dar se poate invata copilul sa adoarma singur si sa previi problemele de somn ulterioare, insa asta nu vom "ataca" in subiectul de astazi.

Metodele de sleep training sau sleep coaching sau de invatat copiii sa adoarma singuri din care avem de ales ar fi:

- metoda "Progresiva" ("Fade away"): conform acestei metode, odata ce ati pus copilul in patut treaz, stati langa el si oferiti-i cuvinte de linistire pana cand adoarme. Iti veti oferi comfort psihic si verbal, in loc de a-l adormi la san sau cu biberonul sau leganat. Este un proces progresiv in care va micsorati atat timpul petrecut cu el, cat si linistirea oferita; La inceput e bine sa a copilul sa fie luat in brate pentru linistire, sa-l ajutati sa faca pasi mai mici pentru linistire, insa este esential sa-l puneti pe copil tot timpul jos cand inca este treaz.

- metoda "Scaunul" ("Camping out'): conform acestei metode, odata ce ati pus copilul in patut treaz, va asezati pe un scaun langa. Trebuie sa reveniti pe pozitia de pe scaun de fiecare data cand se trezeste si stati acolo pana cand adoarme. Metoda presupune mutarea a scaunului, scopul fiind ca cel mic sa adoarma fara dvs.;

- metoda "Verifica si consoleaza" ("Gradual check"): cunoscuta ca metoda Ferber. Dupa rutina de linistire, puneti copilul treaz in patut si parasiti camera. Veti reveni dupa perioade de timp predeterminate, pentru a-l linisti. Aceasta metoda presupune cresterea timpilor dupa care intrati in camera copilului;

- metoda "Cry it out" (CIO) sau "Extinction". Urmand o rutina de somn de linistire, puneti copilul in patut si parasiti camera. Nu intrati la el pana la ora de trezire sau la ora de "masa", in functie de caz si de varsta copilului. Recunosc ca eu nu sunt un fan al acestei metode, preferm variante mai soft.

- Metoda "Graduala", este o metoda cu mai multi pasi prin care copilul primeste din ce in ce mai mult control, treptat si in ritmul copilului, putand sa dureze chiar 2-3 luni. Aceasta metoda poate fi folosita cu succes de adeptii attachment parenting-ului pentru ca este cea care in care copiii nu sunt lasati singuri sa planga, se si poate folosi in cadrul tuturor categoriilor de varsta ale copiilor, etapele din cadrul metodei graduale fiind adaptate corepunzator in functie de punctul de plecare,  punctul de sosire si ceea ce poate parintele sa faca.

- Metoda "Personalizata": plecand de la punctul de plecare si unde vrem sa ajungem stabilim impreuna modul in care familia se simte in echilibru, aplicand tehnici de "Hand in Hand", in care suntem alaturi de copil, insa punem o limita la modul de adormire vechi, ascultand supararea/frustrarea copilului ca nu mai primeste acelasi lucru, fiind alaturi in procesul de invatare a noului mod de adormire.

- metoda "Nu faceti nimic". Putem spune si ca asta e metoda, daca il alaptati pana cand adoarme, il leganati pana cand adoarme, il plimbati cu masina sau carutul sau il plimbati pe brate prin casa. Este in regula daca functioneaza pentru dumneavoastra. Problema este ca somnul copilului va depinde in totalitate de acesti stimuli externi. Nici el, nici dumneavoastra nu veti avea liniste si familia ca intreg va fi afectata.

Exista metodele astea, insa cum sa aleg?

Lucrurile de care trebuie sa tineti cont cand faceti alegerea sunt urmatoarele:

    • Temperamentul parintilor: nu sunt 2 familii si 2 situatii identice, nu exista o singura metoda de folosit pentru toate situatiile si pentru toata lumea. Trebuie sa alegeti una cu care va simtiti confortabil. Ideea este ca, orice metoda veti alege, consecventa este cheia. Daca nu imbratisati pe deplin metoda aleasa, nu veti putea fi consecventi, iar copilul nu va primi mesajele corecte. De aceea filosofia parentala este cheia in alegerea metodei.
    • Temperamentul copilului: Dupa ce ati ales niste metode cu care va simtiti comfortabil, trebuie sa faceti o triere luand in considerare temperamentul copilului si personalitatea acestuia. De exemplu, in cazul copiilor mei, acestia avand temperamente diferite, am aplicat metode diferite.
    • Sunteti o familie: parintii trebuie sa fie de acord. Nu este usor sa faci "sleep training"si aveti nevoie de sprijinul reciproc. Sunt sanse mai mari de success daca amandoi sunteti in aceeasi barca.
    • Rabdare: Pe langa consecventa, rabdarea este al doilea lucru de baza la "sleep training". Copiii sunt diferiti, unii invata mai repede si altii mai incet. Trebuie sa fiti consecventi si rabdatori si sa-i acordati planului cel putin 7-10 zile de testare.

Insa mai trebuie spus un lucru: in afara de a cunoaste metodele, de a o alege pe cea mai buna, este foarte important si momentul in care o implementam. Copilul trebuie sa fie odihnit, sa-si poate gasi resursele de somn, nemaizicand de faptul ca trebuie sa ii oferim toate resursele ca sa reuseasca in acest plan, sa dobandeasca abilitatea de a dormi singur si de ce nu, spre binele tuturor, de a dormi toata noaptea.

 

Legat de schimbarea de asocieri de somn as mai sublinia urmatoarele lucruri:

1. schimbarea unei asocieri se face in medie in 3 saptamani , daca vom tine oboseala sub control. Timpul variaza in functie de varsta si temperamentul copilului

2. Este nevoie de consecventa in directia in care vrem sa mergem, altfel copilul nu intelege ce vrem sa-l invatam

3. Daca te temi, esti neincrezatoare nu stii cum sa faci, mai bine nu face nimic risti sa te frustrezi si pe tine si pe copil si sa rupti conectarea pe care o ai cu copilului

4. Daca ai depresie, simti ca esti la capatul puterilor, nu te apuca sa faci nimic.Concentreaza-te intai pe tine, cere ajutor din afara si apoi ajuta-l pe copil. Este ca si in cazul mascutei din avion. Iti pui tie intai masca si apoi copilului. Asa ca echilibreaza-te tu intai si apoi incepe sa-l ajuti pe copil sa faca o schimbare

5. Este important sa te gandesti la rolul pe care il ai tu in acest proces, daca vei ramane la rolul meu este sa-l adorm, mai bine nu incepi pana cand nu esti convinsa ca iti schimbi rolul pe care il percepi. Rolul tau este sa-i fii alaturi in acest proces in care el invata o noua abilitate

6. Asocierile de adormire incep sa se formeza la 6-8 saptamani de viata ale copilului. In perioada 6-8 saptamana pana la 4 luni nu ai nevoie de sleep training, ai nevoie sa oferi oportunitati de a invata sa adoarma singur si poti aplica partea de preventie. Daca vrei sa aflii mai multe programeaza-ti un de apel de 15 minute sa ne cunoastem.

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona