...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Lumina si intunericul si efectele lor asupra somnului
Lumina si intunericul si efectele lor asupra somnului

Multi  nou-nascuti par sa doarma indiferent de ce se intampla in jurul lor. Lucrurile  se schimba, pe masura ce cresc si devin mai constienti de mediul in care traiesc  (intre 6 saptamani si 4 luni de viata, in functie de copil). De asemenea, melatonina (care ne face somnorosi si este eliberata cand este intuneric) este  eliberata in jurul varstei de 3-4 luni, cand ritmurile biologice incep sa  maturizeze. Asadar, acum incepe  intunericul sa joace un rol important in ritualul somnului.

Secretia  de melatonina este inhibata pe timpul zilei si stimulata pe timpul noptii, pana  in jurul orelor 2-3 dimineata. De aceea se mai numeste si "hormonul  somnului" sau "hormonul intunericului".

Unii parinti nu blocheaza lumina soarelui in timpul somnului de zi, pentru a-i  face pe copii sa inteleaga ca e zi, si nu noapte. Pot sa spun cu mana pe inima  ca eu am verificat aceasta teorie si nu exista nici o problema pentru un copil  peste 4 luni sa nu faca diferenta intre zi si noapte. Si mai cred ca un bebelus  care nu are un anumit ritual de somn de respectat ar trebui sa inteleaga care e  diferenta dintre zi si noapte intr-o camera neinundata de lumina soarelui,  chiar daca ii ia ceva mai mult.

Specialistii  sunt de parere ca lumina din camera este motivul somnului  superficial la copii. Acestia vad totul in jurul lor, se  trezesc de-a binelea si vor sa se joace, in loc sa doarma profund.

In  plus, daca toate somnurile se fac pe intuneric, copiii vor putea dezvolta  asocieri corecte: e intuneric, dorm, e lumina, ma joc.
Cat  despre somnul de noapte, o camera intunecata il ajuta pe copil sa doarma mai  bine diminetile. Cand rasare soarele si lumina intra pe ferestre, copilul se  trezeste. Am experimentat pe propria piele si am descoperit ca, daca acopar  ferestrele, copilul doarme o ora in plus. O mare diferenta pentru mine, dar si  pentru el, caci este mai odihnit.

Cum sa "facem intuneric" in camera

Sunt convinsa ca veti gasi o solutie. Eu am pus storuri externe la geam si am  reusit sa obtin un intuneric de noapte, copiii mei dormind astfel foarte bine  ziua si diminetile.

Sa  va puneti doar jaluzele interne sau draperii nu este suficient, caci aveti  nevoie de un nivel ridicat de intuneric, cam de 8-10, pe o scala in care 10  reprezinta intunericul profund. Cu draperii, poate obtineti un 5, in cel mai  bun caz.

Daca  cumva plecati cu carutul si copilul doarme in carut (desi asta ar trebui sa fie  o exceptie, e de preferat sa doarma intr-un mediu fix si acelasi de fiecare  data), exista si solutii pentru carut sa faceti intuneric si sa-l ajutati sa  aiba un somn mai odihnitor. Acelasi lucru este valabil si cand plecati in  calatorii: e bine sa aveti niste jaluzele care sa faca intuneric in camera in  care doarme copilul, pentru a nu-i perturba deja si mai mult somnul tulburat din  cauza calatoriei.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.