...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Este bine sa-i facem copilului un program de somn sau nu?
Ce sa facem cand somnul copilului in timpul zilei este un somn scurt?

Pana la varsta de 4 luni, copii nu au ritmurile  circadiane formate si nu ai cum sa vorbesti despre program de somn, ci, mai  degraba, de flexibilitate. Trebuie sa fii atent la semnele de somn (mare atentie  la diferenta dintre semnele de somn si semnele de oboseala) si sa-l pui la  culcare atunci cand ii este somn (poate sa varieze intre 45 min - 2 ore, in  functie de varsta). Scopul nostru este sa-l ajutam sa nu devina obosit.

Dupa varsta de 4 luni, putem vorbi de program, ritmul  biologic se maturizeaza si copiiii sau mai bine zis corpul lor au nevoie de  predictibilitate. Copiii care au un program de somn si de masa reglat au mult  mai putine probleme de somn. Cand vorbim de program, ne referim la program  somnului de zi, caci seara la culcare e bine sa fim flexibili, urmand  indicatiile date de calitatea si cantitatea somnului din timpul zilei. Si un  sfat: mai bine ii puneti la culcare mai devreme decat mai tarziu (puteti vedea  si articolul cu ora de culcare).
A, sa  nu uit, ritmul  circadian sau ritmul biologic incepe cu trezirea de dimineata! Este de preferat  ca ce mici sa fie treziti la 7 pentru a fi expusi la lumina. daca respectati  programul de mese si de somn, avand o ora potrivita pentru Mos Ene si seara, va  asigurati ca aveti un copil odihnit si vesel.

Predictibilitatea este un lucru pe care copilul il  adora, inclusiv cand cresc. Mai ales in ultimul caz, cea mai buna abordare pe  care o putem avea ca parinti este sa le povestim dinainte ce se va intampla, in  loc sa-i luam prin surprindere, caci asa riscam sa ne confruntam cu un comportament  nedorit.

Eu nu mi-am pus copilul pe program de la 4 luni  (pentru ca nu am stiut), insa, de la 6 luni, am vazut diferenta.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.