Cautare articol:
Cea mai frecventa greseala pe care o fac parinti seara la culcare
Mai corect spus, este vorba de doua greseli: parintii tin cu dintii de o ora fixa sau isi culca copiii prea tarziu, cand sunt prea obositi.
Gasirea orei de culcare este ca un dans, insa este un dans important care poate ajuta copilul sa primeasca somnul care are nevoie, somnul care il ajuta sa aiba o stare mai buna sau sa se coordoneze mai bine (daca nu stiai, copiii extenuati au probleme de coordonare mana-ochi si devin morocanosi, ca reactie la oboseala).
Prima greseala: ora tarzie de culcare
Cand vrei sa mergi in club sau sa stai mai mult cu sotul la un film, va aparea un moment in care iti este somn, te concentrezi sa nu adormi, apoi iti dai seama ca ai foarte multa energie, de obicei pana la urmatorul val de somn.... Ideea este ca, in acel moment, corpul primeste andrenalina si cortizol.
Acum pune-te in locul copilului tau: daca nu merge la culcare la ora sau, mai bine zis, la momentul in care apar semnele de somn, risca sa primeasca cortizol si adrenalina. De obicei, secretia acestor hormoni ii da un comportament ciudat: alearga prin casa, nu te mai intelegi bine cu el. Atunci iti zici si tu ca, intr-adevar, nu ii este somn, ca atlfel de unde ar veni atata energie. Apare atunci riscul sa-l culci prea tarziu. Unde mai pui ca adormirea va fi chinuita, din cauza cortizolului si a adrenalinei.
Daca scenariul se repeta zi de zi, se acumuleaza oboseala, apar treziri nocturne, probleme de comportament ziua si seara, dimineata se trezeste fie prea devreme, fie prea tarziu, in incercarea de a compensa somnul pierdut. Din pacate, somnul de dimineata nu este la fel de odihnitor ca somnul de seara.
A doua greseala: ora fixa de culcare
Copii dorm diferit in timpul zilei si nu toate zilele sunt la fel. Atunci de undea ideea ca este nevoie de o ora fixa de culcare? Nu este nevoie de ea, ora de seara trebuie stabilita in functie de semnele de somn si de cat a dormit in timpul zilei. Punandu-l la somn la aceeasi ora, riscam sa-l facem sa adune oboseala care are acelasi efect ca si in cazul culcatului tarziu.
Tu la ce ora iti culci copilul? Stiai ca ora cea mai buna de culcare pentru copii 4 luni-3 ani este intre 6-8 seara?
Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.
Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.
Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!
Mona
S-ar putea să îţi placă şi:
Tag-uri: Cat trebuie sa doarma uh bebelus | Somnul copilului | Somnul la bebelusi |