Cautare articol:
Suzeta. Prieten sau dusman?
Imi aduc aminte de suzeta fiului meu, de cum il linistea in perioada de colici si cum il ajuta sa adoarma mai usor. Pe de alta parte insa, dupa varsta de 4 luni, suzeta a devenit si una dintre cauzele trezirilor nocturne. Desi avea partial abilitatea de autolinistire dezvoltata, facuse o asociere intre somn si suzeta. Si uite asa, pe la varsta de 10 luni in conditiile in care de la 7 luni nu mai manca noaptea, ne-am trezit inventand “dansul suzetei” pentru a scapa definitiv de ea.
Daca si tu esti in situatia de a inventa ceva similar sau vrei sa te feresti ca dracul de tamaie sa ajungi aici, atunci acest articol este pentru tine.
Haide sa vedem ce este, de fapt, suzeta. Sa-i descoperim semnificatiile ascunse, cum ar veni. Presupun ca stiai deja ca este folosita de copil pentru a simula suptul, actiune ce il calmeaza. Problema este ca dupa varsta de 6 - 8 saptamani, cand incep sa se creeze asocierile de somn, suzeta poate sa devina una dintre aceste asocieri.
Ce avantaje ne ofera suzeta:
- Protectia impotriva simdromului de moarte subita. Sunt studii care arata ca suzeta reduce riscul acestui sindrom si este recomandata pentru inducerea somnului pana la varsta de 1 an (sindromul de moarte subita are varful ocurentei intre 2 si 4 luni; riscul scade apoi treptat pana la varsta de 1 an). Alte tehnici pentru reducerea riscului: co-sleeping (atentie, nu co-bedding), dormitul pe spate, folosirea sacului de dormit, nu al paturicii, pat liber - fara alte lucruri in el. Este important de mentionat ca odata ce suzeta a cazut sau a fost respinsa de copil, nu trebuie sa incercam sa o punem la loc, daca copilul doarme sau e linistit;
- Ii ajuta pe bebelusi sa se linisteasca si sa-si satisfaca reflexul de supt.
- Se poate renunta mai usor la ea decat la, ei bine, deget. In cazul copiilor ce au nevoie foarte mare de supt pentru a se calma, este mai usor sa se renunte la suzeta decat la suptul degetului.
Ce dezavantaje insotesc suzeta:
- Riscul sa confunde sfarcul cu suzeta daca este introdusa prea devreme la un copil alaptat. Vorbiti cu un consultant in lactatie daca aveti intrebari referitoare la folosirea suzetei si interferarea cu alaptatul in primele 3 saptamani de viata ale bebelusului;
- Probleme de dentitie: daca suzeta este folosita excesiv atat in timpul zilei, cat si al noptii si pe o perioada mai mare de timp;
- Poate sa cauzeze asocieri de somn negative si sa incurce somnul. Asa cum aminteam mai devreme, copilul meu a reusit sa adoarma toata noaptea abia dupa ce am renuntat la suzeta. E adevarat ca, pentru copiii peste 11 luni, se pot pune mai multe suzete in patut si acestia pot fi invatati sa si le ridice singuri la gurita. Nu uitati insa ca asocierile de somn se formeaza la 6-8 saptamani si, cand folosim exclusiv o metoda de linistire/adormire, asocierea devine si mai puternica odata cu trecerea timpului;
- Folosita in exces in timpul zilei nu il lasa pe bebe sa-si dezvolte abilitatea de autolinistire, de descarcare constructiva a emotiilor. Nu e bine sa oprim copilul din plans doar ca ne este noua mai usor sa nu-l auzim plangand. Cum te-ai simti tu daca, atunci cand esti suparata pe ceva si iti vine sa plangi, ai primi o suzeta sau ar sta cineva insistent pe capul tau spunandu-ti sa nu mai plangi. Prin plans ne eliberam de stres si invatam sa ne autolinistim, amplificand increderea in sine si in acceptarea noastra de catre ceilalti.
Cum poti sa treci peste dezavantaje:
- Nu da suzeta in primele 3 saptamani de viata;
- Da-i suzeta doar la somn, nu si in timpul zilei;
- Daca folosesti suzeta spre adomire, da-i-o sa se linisteasca si, daca a pierdut-o, nu i-o mai da inapoi;
- Daca e un copil peste 11 luni, invata-l sa o caute, ghideaza-i mana spre suzeta, ajutandu-l sa transforme suzeta intr-o asociere de somn care este in controlul lui, nu al tau.
Cum stii daca suzeta este indicata in cazul vostru?
Am intalnit si copii care folosesc suzeta doar la adormire si nu se mai trezesc noaptea sa o ceara, reusind sa uneasca ciclurile de somn. Insa sunt cazuri rare si este vorba de copii cu un control intern bun, cu un anumit nivel intern de autolinistire. Este clar ca, daca esti parintele unui astfel de copil, nu percepi suzeta ca fiind ceva negativ si te hotarasti intr-o clipita sa o tii pana la 2-3 ani. Mai frecvente sunt insa situatiile cand copiii au nevoie de suzeta la adormire si la readormire, mai ales dupa varsta de 4 luni, cand apare regresia de somn si copilul se asteapta sa gaseasca aceleasi circumstante care l-au ajutat sa adorma. Iar tu, la fiecare 45 min. - 2 ore , mai ales in a doua parte a noptii, te trezesti sa-i dai suzeta inapoi. In acest caz, copilul nu are parte de somnul consolidat de care are nevoie. Evident, nici tu. Daca esti genul somnoros, ca mine, daca nu dormi noaptea bine, ziua nu te vei ocupa la fel de bine de copil, nu vei fi la fel de sensibila/cu rezonanta mare la nevoile lui. Cu cat un copil foloseste mai mult timp suzeta, cu atat ii este mai greu sa renunte la ea. Si este o provocare mult mai mare sa convingi un copil de peste 2 ani sa renunte la suzeta decat un copil mic.
Cand se renunta la ea?
Daca bebelusul are pana la 4 luni si i-ai dat suzeta de putin timp, gandeste-te bine ce vrei sa faci, caci iti va fi mult mai usor sa i-o scoti. Este insa nevoie sa te gandesti la un inlocuitor. Cel mai bine ar fi sa folosesti metode diferite de adormire ca asocierea cu suzeta sa nu devina foarte puternica si sa iti fie usor sa o scoti ulterior.
Daca constati ca, dupa varsta de 4 luni, se trezeste noaptea sau ziua dupa 45 de minute si trebuie sa i-o dai sa adoarma la loc, scoate-i-o cat mai repede. Riscul este sa-si suga degetul, asa ca adopta urmatoarea strategie: da-i suzeta sa se linisteasca si scoate-i-o din gurita dupa ce adoarme. Daca se trezeste, pune-i-o la loc si tot asa pana cand adoarme in final fara (da, este nevoie de multa rabdare si consecventa).
Daca bebe are peste 11 luni, ai putea sa-l inveti sa si-o ia singur si, eventual, sa ii pui mai multe suzete in patut. Dupa varsta de 2 ani trebuie musai sa vii cu un plan de eliminare a suzetei.
Cum se renunta la suzeta?
Daca e vorba de un copil de pana la 18 luni, poti sa renunti la suzeta direct. Dupa varsta de 2 ani, trebuie sa pregatesti terenul: ii spui o poveste inainte si apoi, dupa ce constati ca este pregatit si stie ce si cum, pui planul in aplicare. Ca sa-i fie mai usoara trecerea:
1. Intreaba-l ce ar vrea daca “suzi” ar disparea si spune-i regulat povestea cu suzeta, unde pleaca, ce se intampla. Ii este mai usor sa inteleaga daca are un prieten, un amic, de ce nu o foloseste;
2. Accepta-i si valideaza-i sentimentele. Cand se simte inteles, copilul este mult mai deschis la ce variante alternative ii oferi;
3. Fii consecventa! Aceasta este cheia oricarei schimbari reusite;
4. Pastreaza multa predictibilitate, inclusiv in ceea ce priveste programul si ritualul de somn, pentru a face trecerea mai usoara;
5. Pregateste-te sa fie intai mai rau, pentru ca apoi sa fie mai bine. La inceput supararea va domina comportamentul copilului;
6. Lucreaza ziua la cresterea rabdarii si a increderii in sine.
Asa cum vedeti, suzeta poate sa fie prieten sau dusman si depinde de multe lucruri in care categorie ne aflam, de varsta, de temperamentul copilului si de cat de mult i-o oferim. Asadar, analizeaza situatia actuala, vezi unde te afli acum si ceea ce iti doresti.
Daca vrei sa stii mai multe, poti sa citesti acest articol despre asocieri.
Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.