...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul si personalitatea copilului

In munca mea de consultant in problema somnului copiilor de pana-n 4 ani, m-am intalnit cu nenumarate mamici. Si tin sa va spun ca fiecare poveste in parte a fost diferita de cea care i-a urmat. Copiii sunt diferiti si asta se reflecta in toate aspectele vietii lor, inclusiv in modul in care se odihnesc.

Un copil poate sa adoarma oricand si oriunde, indiferent daca este noapte sau zi. Ii este somn, isi pune caputul pe perna si se leagana foarte rapid pe aripi de vis. Atul insa nu vrea sa adoarma si pace. Nici ziua, nici noaptea. Orice incercare de a-l convinge ca e bine pentru el se lasa cu ‘lupte’. Indiferent cat ai vrea sa se adapteze programului familiei, acest al doilea tip de copil are nevoie de mai mult ajutor din partea ta. Si va fi nevoie de flexibilitate din partea ta, pentru a i te adapta. 

Somnul de zi este influentat mai mult de mediul extern, iar cel de noapte, de factorii genetici. In aceste conditii, somnul de zi se afla si sub imperiul temperamentului (vezi mai jos ce inseamna asta). Si, cum calitatea somnului de noapte depinde de cea a somnului de zi, ajungem sa ni se dea peste cap ziua si noaptea. Trebuie deci sa cunoastem caracteristicile de temperament, pentru a sti cu ce ne confruntam. 

Din tot ce ti-am explicat pana acum, trebuie sa intelegi ca bebelusii si copiii au temperamente diferite. Dr. Alexander Thomas, cercetator de renume in domeniul cresterii copilului, alaturi de un grup de cercetatori format din Stella Chess, Herbert G. Birch, Margaret Hertzig si Sam Korn, a identificat 9 caracteristici ale temperamentului (inteles ca stil de comportament sau maniera in care copilul interactioneaza cu mediul inconjurator, si nu motivarea pentru o anumita actiune): dinamismul, ritmicitatea, reactia initiala (de apropiere sau de retragere), adaptabilitatea, intensitatea reactiilor, starea de spirit, ezitarea in fata elementului de noutate, persistenta si sensibilitatea la lumina si la zgomote?

In acest sens, cercetatorii au observat cum copiii pesimisti si dramatici se adapteaza mai greu si au tendinta de a se retrage, existand si semne fizice ale temperamentului lor (corpul le functioneaza neregulat).

Asa putem sa ne explicam de ce somnul difera: el se bazeaza pe temperament.

Caracteristicile temperamentului copilului

Dinamismul (cat se mult de misca, nivelul de energie). Copilul se foieste neincetat, de ti-e greu sa-I schimbi si scutecul? Da constant din maini si din picioare, nu are stare?

Predictibilitatea (functionarea regulata a corpului) se refera predictibilitatea functiilor biologice, cum ar fi apetitul sau somnolenta. Pe masura ce copiii cresc, ei tind sa devina mai ordonati in obiceiurile lor. Dar sunt si copii care sunt previzibili de la 2 luni.

Ezitarea in fata elementului de noutate este o caracteristica a temperamentului care defineste prima reactie la ceva nou. Unii copii accepta, sunt curiosi se apropie mai usor in cazul situatiilor noi, altii fug, devin timizi sau se retrag.

Adaptabilitatea (flexibilitatea). Unii se adapteaza mai greu la schimbare, la tranzitii. Adoarme usor cand mergeti in vizita? Accepta schimbarile programului de alaptare? Se bucura cand intra cineva pe usa sau are nevoie de o ‘trecere’, de o perioada de adapate de cateva minute?

Intensitatea reactiilor. Ai un copil care reactioneaza zgomotos si dramatic cand este vorba chiar si de un eveniment minor? Are reactii exagerate? Acesta este asa-zisul copil cu temperament ‘intens’, mai dificil de manevrat, dar care experimenteaza sentimentemai profunde ca restul lumii. Intensitatea reactiilor este masurata separat de starea de spirit. Copiii care nu sunt intensi sunt descrisi ca fiind copii blajini.

Starea de spirit. Daca intensitatea este gradul de raspuns, starea de spirit este directia, modul de raspuns. Starea de spirit negativa este prezenta plansului/agitatiei si absenta zambetului, rasului, gangurelilor, in timp ce starea de spirit pozitiva este absenta plansului/agitatiei si prezenta rasului, zambetelor si gangurelilor. Copiii care sunt intensi tind sa aiba si o stare de spirit negativa, sa se adapteze mai greu si sa se retraga, pe cand cei blanzi tind sa aiba o stare de spirit pozitiva, sa se adapteze usor si sa reactioneze bine la lucrurile noi.

Ezitarea in fata elementului de noutate sau, cu alte cuvinte, cat de usor este distras de evenimentele din mediul inconjurator.

Persistenta se refera la cat timp pot fi atenti copiii, cat de mult se angajeaza in activitati.

Sensibilitatea. Unii copiii percept mai intens o schimbare la temperature, gustul unei mancari sau atingerea unei haine. Intoarce imediat capul cand aude un zgomot, chiar daca atunci are biberonul/sanul la gurita?

De aceea trebuie sa stii ca, cu cat copilul este mai dinamic, cu o sensibilitate mare si usor de distras de mediul inconjurator si nu poate sa spuna stop sa se opreasca are nevoie de ajutorul tau sa spui stop astfel risca sa ajunga obositi si sa ramana in acelcel vicios al oboselii cu somnuri scurte, treziri matinale sau treziri multiple noaptea.

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.