...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul bebelusului, la 4 luni si regresia de somn

 

Haide sa ne imaginam urmatorul scenariu: ai un bebe de patru luni care, pana acum, ti-a dormit 6-10 ore pe noapte, iar acum se trezeste la fiecare doua ore. Esti disperata si te intrebi ce se intampla, care este explicatia si daca exista vreo solutie.

Trece prin schimbarea care-i afecteaza pe toti bebelusii de patru luni. Multi se refera la aceasta experienta ca fiind regresia de somn de la patru luni, dar sa stii ca este, de fapt, un semn ca pruncul tau creste si se maturizeaza.

Regresia de somn este un eveniment cognitiv, fizic si/sau emotional care sparge tiparul normal de somn al copilului. Un copil mai mic de patru luni nu si-a dezvoltat inca niciun tipar de somn, asa ca nu este posibil sa apara regresia somnului.

Pana acum, nevoile zilnice ale copilului tau nu au respectat o ordine: a dormit cand i-a trebuit si a mancat cand i-a fost foame. Acum insa, corpul lui isi dezvolta ritmuri biologice care ii spun cand ar trebuie sa doarma.

Cu totii avem ceasuri interne numite ritmuri circadiene care sunt controlate genetice. Aceste ceasuri biologice au aparut ca urmare a stimulilor de zi (lumina) si de noapte (intuneric). Aceste ritmuri biologice ne fac sa ne simtim somnorosi in anumite momente si, daca reusim sa dormim sincronizandu-ne cu ele, obtinem cel mai bun somn posibil.

Pana la patru luni de viata, creierul copilului a fost prea imatur pentru a se sincroniza cu ceasul sau intern. Din acest motiv, corpului ii este usor sa adoarme oriunde si oricand.

Dupa patru luni insa, copilul are nevoie de un program care respecta ritmul intern, inclusiv o ora de culcare care ii asigura somnul inainte de a deveni epuizata.

La patru luni de viata (de la data probabila a nasterii), ritmurile circadiene incep sa se dezvolte si or sa faca asta intr-un ritm ametitor in urmatoarea perioada. De aceea, somnul copilului va fi plin de inconsistente. Unele zile sunt bune, altele, un cosmar. Vei avea nevoie de o abordare solida si consistenta pentru a pune copilul la somn acum, respectand ferestrele adecvate varstei biologice, fara a-l lasa sa ajunga epuizat.

Daca bebelusul doarme atunci cand corpul este in modul de somn, va obtine cel mai bun somn posibil. Va avea insa nevoie de metode de autolinistire, asa ca invata-ti copilul sa doarma singur.

Un copil la 4 luni incepe sa se mute la 3 somnuri pe zi, doua mai lungi si unul mai scurt.

Ora de culcare seara trebuie sa fie aproximativ la 90-120 de minute dupa ce s-a trezit din ultimul somn de zi, care nu este bine sa treaca de ora 17, pentru a nu-i bulversa noaptea. Este gresit sa crezi ca, daca pui copilul la somn prea devreme, se va trezi devreme. Nu e deloc adevarat. In mod normal, un copil de aceasta varsta poate ajunge sa doarma 11-12 pe noapte, daca are somnuri mai scurte ziua, si 10 ore, daca are somnuri mai lungi, ajungand la un total de 14-15 intr-o zi.

Sa fii atent la semnele de somn este esential. Este bine sa stii ca intre 1 luna si 4 luni ora de culcare scade dramatic de la 11 seara ajungand in jur de ora 8, asa ca atentie la semnele de somn sa nu se transforme in semne de oboseala.

Dupa ce ritmurile circadiene se maturizeaza, la varsta de 4 luni, este momentul propice la care copilul poate sa-si dezvolte abilitatea de linistire/adormire singur pentru a putea primi somnul odihnitor de care are nevoie.

 

Daca ai nevoie sa te ajut sa-ti inveti copilul sa-si dezvolte abilitatea de adormire programele individuale sunt cele mai bune

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.