Cautare articol:
Tot ce trebuie sa stii despre ciclurile de somn
In lumea de astazi, rapida si agitata, somnul este considerat un lux. Mi se pare ca majoritatea adultilor si, probabil, multi copii sunt deprivati de somn. Numai dupa ce am devenit consultant de somn am inteles ca si eu intru in aceasta categorie. In mod normal, dorm cam 6,5-7 ore pe noapte. Am fost mereu de parere ca mai mult de atat este inutil, o indulgenta din partea mea. Sunt o mama cu cariera, asa ca de ce m-as astepta sa dorm mai mult decat orele mele standard?!
Ei bine, dupa ce am devenit consultant in problemele somnului, am invatat multe si as vrea sa va impartasesc si voua cate ceva. O sa incep explicandu-va ca exista doua tipuri de somn si etapele implicate de fiecare in parte.
Somnul non-REM (Rapid Eye Movement) este primul tip de somn si are patru etape. (Unele studii vorbesc de 3, altele de 4.)
Etapa 1: Tranzitia spre somn. Dureaza aproximatic 5 minute si, in acest timp, activitatea musculara se reduce, ochii se misca mai incet sub pleoape si te poti trezi usor. Aceasta este si etapa cand poti experimenta ceea ce se numeste lovituri mioconice sau senzatia ca esti in cadere.
Etapa 2: Somnul superficial. Aceasta etapa dureaza intre 10 si 25 de minute. Ritmul cardiac si temperatura corpului coboara. Ochii nu se mai misca.
Etapa 3: Are loc tranzitia spre somnul profund pe masura ce incep sa apara unde cerebrale cunoscute ca “delta”.
Etapa 4: Somnul profund. Nu poti fi usor trezita si, daca te trezesti, te vei simti adormita si dezorientata. Undele cerebrale au incetinit considerabil si fluxul sangvin este directionat spre muschi pentru a restaura energia fizica. Poti visa in timpul acestei etape, dar visele vor fi mai putin vii si mai putin memorabile decat in somnul REM.
Somnul REM (Rapid Eye Movement):
Acesta este cunoscut ca somnul viselor. Are loc cam la 70-90 minute dupa adormire. Ochii ti se misca rapid si ritmul cardiac si fluxul sangvin se accelereaza. Muschii sunt paralizati. (Daca ai vreodata un vis inspaimantator si vrei sa scapi de orice te ameninta, asa se explica de ce nu poti!) Primul ciclu al somnului REM poate dura o perioada scurta de timp, dar, cu fiecare ciclu, durata va creste si poate ajunge chiar si la o ora. Somnul REM este important pentru starea de spirit si memorie.
Fiecare etapa a somnului este importanta, pentru ca corpul tau are nevoie de toate pentru a se recupera complet. Vei naviga prin aceste etape de 4-6 ori pe noapte, intr-un ciclu total de 90 de minute. Aceste cicluri nu merg in ordine. Vei incepe cu etapele 1,2,3,4 si te vei intoarce la 3 si 2 inainte de a ajunge la somnul REM. Odata ce REM se incheie, te vei intoarce la etapa 2. Somnul adanc are loc in partea initiala a noptii, iar cel REM si etapa 2 in partea a doua. Asa se explica de ce te trezesti la 3 dimineata, nu la 1.
Cand vorbim de deprivarea de somn, vorbim despre lipsa somnului profund. Somnul profund este esential pentru corp pentru corp in vederea recuperarii, repararii, intaririi sistemului imunitar si intretinerea generala care ne mentine sanatosi.
In medie, un adult petrece cam 50% din somn in etapa 2 (somnul superficial), 20% in REM si 30% in celelalte etape.
Cat de mult somn este suficient? Adultii trebuie sa doarme intre 7,5 - 9 ore de somn pe noapte. Care sunt actiunile pe care le poti face pentru a te asigura ca dormi destul pentru a fi sanatoasa si alerta?
- evita alcoolul, cafeina si nicotina, dar si mesele prea incarcate inainte de somn;
- fa intuneric in camera, dar si racoare si liniste;
- nu folosi calculatorul si telefonul inainte de somn sau, si mai rau, in pat, caci acestea scad secretia de melatonina (hormonul somnului) in corp;
- du-te la somn mai devreme seara sau trezeste-te mai tarziu dimineata.
Daca ai tulburari de memorie sau stari sufletesti contradictorii, incearca sa dormi mai mult dimineata. Orele de dimineata sunt ocupate in mare parte de somnul REM.
Inainte de orice, incearca sa fii consecventa in ceea ce priveste ora de culcare si, daca in week-end-uri sau vacante poti dormi mai mult pentru a recupera somnul, nu ezita. Nu uita ca e mai bine sa-ti iei somnul de care ai nevoie, in fiecare zi, vei vedea ca te vei putea concentra mai bine, nu vrei mai vrea sa "rontai" lucruri toata ziua si vei fi mai binedispusa!
Ok, am vorbit de ciclurile de somn la adulti, dar care este diferenta intre aceste cicluri de la adulti si la copii? Ei bine, asta o sa aflati intr-ul alt articol separat despre cum sta treaba la copilasi.
Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.