...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Bazele unui somn sanatos pentru bebelusul tau

Parintii care cred ca este suficient sa urmaresti instinctele copilului, sa fii atent la el, pentru a sti ce este de facut in privinta somnului, se insala. In cazul unora, da, se poate, dar vorbim de copii cu un control intern impecabil, care stiu sa-si aplece urechea la ce le zice corpul. Pe de alta parte insa, sunt si copiii care nu vor in ruptul capului sa se dea dusi la somn, care nu se pot rupe usor de activitatea cotidiana.

Este, asadar, nevoie, de o baza sanatoasa a somnului, una care se construieste prin asigurarea a cinci parti esentiale, conform Dr Weissbluth:

1. durata somnului: ziua si noaptea

2. somnurile de zi

3. somnul consolidat/neintrerupt

4. programul de somn si momentul in care dorm

5. regularitatea somnului

Durata de somn

Pana la 3-4 luni durata somnului este egala cu durata nevoii de somn, fiind influentata de nevoia biologica de somn. Dupa aceasta varsta (si chiar mai devreme), copiii devin persoane sociale si parintele influenteaza durata somnului si comportamentul bebelusului.

Daca nou-nascutii dorm 16 - 18 ore, intre prima saptamana si 4 luni de viata, durata somnului scade de la 16 - 17 ore la 15 ore (creste insa perioada de somn neintrerupt: oriunde de la 4 la 9 ore).

Durata de somn neintrerupt are legatura cu maturizarea neurologica, nu cu ce mananca copilul. Pana la 3-4 luni, copiii nu sunt inca deranjati foarte mult de ceea ce se intampla in mediu si, cand corpul le cere sa doarma, dorm, indiferent daca sunt hraniti la cerere sau dupa ceas.

La 3-4 luni incepe productia de melatonina, hormonul responsabil pentru starea de “somnolenta” si relaxare musculara. Asa se explica si disparitia colicilor. Dr. Weissbluth crede ca ei sunt dati de o imaturitate a dezvoltarii copilului si de un precursor al melatoninei, numit serotonina, care da crampe musculare. La prematuri, dezvoltarea ceasului biologic nu are loc mai devreme, ci pastreaza acelasi ritm ca al celor nascuti la termen. Daca este nascut la 35 de saptamani, dupa 5 saptamani suplimentare, la varsta de 3 - 4 luni apare si maturizarea acestui ritm de somn/veghe de care este responabila melatonina.

Somnurile de zi

Somnurile de zi sunt vitale pentru buna dezvoltare a copilului. Somnurile de zi care au loc la momentele oportune pentru corp si care sunt suficient de lungi duc la o stare optima de invatare intre somnuri.

Ceasul biologic, responsabil de ritmul somnurilor de zi, incepe sa se dezvolte la 3-4 luni de viata ale copilului. Primul care se maturizeaza este somnul de dimineata, dar, pe de alta parte, este si primul care dispare. Somnul de dimineata include o cantitate mai mare de somn tip REM decat somn profund, spre deosebire de cel de-al doilea somn. Prin urmare, oamenii de stiinta au tras concluzia ca somnul de dimineata ajuta mai mult odihna creierului, iar al doilea somn ajuta la odihna corpului.

In timpul somnurilor de zi scade si nivelul de cortizol. La varsta de 4 luni, cei mai multi copii au 3 somnuri, al treilea fiind mai scurt. Intre 6 si 9 luni, copiii raman doar cu primele 2 somnuri de zi. La varsta de 1 an, peste 80% dintre copii au inca 2 somnuri si, pana la 1 an si 3 luni, doar 44% dintre copii mai au 2 somnuri.

Somnul consolidat

Somn consolidat, adica somn continuu, neintrerupt. Cand apar trezirile, discutam de somn fragmentat. Efectul fragmentarii somnului este acelasi cu al unui somn reduc cantitativ: creste somnolenta diurna si scade performanta.

Exista studii care arata ca cei mici se pot concentra mai mult la joaca daca au somnuri de zi mai lungi. Cu cat somnurile de zi sunt mai scurte, cu atat scade si capacitatea de atentie.

Programul de somn/ora de somn

Acesta este influentat de urmatoarele patru lucruri:

1. ciclul trezie/somn: ciclul se modifica pe masura ce creierul se maturizeaza,

2. temperatura corpului: aceasta creste in timpul zilei si scade noaptea. La un copil de 6 saptamani, temperatura corpului la ora culcare este mai mare decat mai tarziu in noapte. Dupa aceasta varsta, temperatura scade pe masura ce somnul se lungeste. Pana la 12-16 saptamani, toti copiii arata un ritm de scadere/crestere al temperaturii. La 6 saptamani, incepe sa se organizeze noaptea si, la 12-16 saptamani, incepe sa se organizeze ziua,

3. cortizolul: apare intre 3 si 6 luni, cu concentratii mai mari dimineata si atingand nivelul cel mai mic la miezul noptii. Nu uita ca nivelul cortizolului scade in timpul somnului de zi,

4. melatonina: un nou nascut are un nivel bun de melatonina, care vine de la glanda pineala a mamei prin placenta. Intr-o saptamana, melatonina primita de la mama dispare. La 6 saptamani incepe sa apara odata cu maturizarea glandei pineale. Dar nivelurile de melatonina par sa fie destul de mici pana la 12-16 saptamani.

 

Regularitatea somnului

Copiii trebuie sa mearga la culcare cand dau semne de somn, nu de oboseala.

Daca ajungi la un ritm confortabil, nu te bucura prea repede. Ritmul se va schimba odata cu varsta, asa ca trebuie sa fii flexibil. Cele mai mari schimbari apar in primele sase luni de viata (ia in considerare varsta corecta fata de 40 de saptamani):

a)      la 6-8 saptamani, cand noaptea incepe sa se consolideze, copilul doarme mai multe ore legate si dezvolta asocieri de somn,

b)      doarme mai multe ore legat, dar si momentul in care se formeaza asocieri,

c)       la 12-16 saptamani, somnul de zi incepe sa se regularizeze, odata cu maturizarea ceasului biologic,

d)      la 9 luni, nu se mai trezeste noaptea sa manance si dispare al treilea somn de zi (la unii copii, acest eveniment poate avea loc si mai devreme, intre 6 si 9 luni),

e)      la 12-21 luni, dispare somnul de dimineata si/sau somnul de pranz, de unde si nevoia de a dezvolta o alta strategie de ajutor al copilului,

f)       la 3-6 ani, dispare somnul de pranz.

Toate schimbarile apar ca urmare a doua mecanisme: mecanismul homeostatic (care regleaza nevoia de somn a corpului) si mecanismul “sistemului circadian” (ceasul intern care stabileste ciclurile de somn).

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona