Cautare articol:
Attachment Parenting si Sleep Training-ul sau "cum sa-mi invat copilul sa adoarma singur"
“Eram disperata cu somnul meu si al copilului meu, auzisem de Sleep Training dar ma gandeam ca inseamna sa-mi las copilul sa planga... Am aflat cu surprindere ca nu inseamna asta, de fapt. Si ca doar ma ajuta sa inteleg nevoile bebelusului meu si sa il ajut sa doarma. In plus, este foarte important ca metodele sunt personalizate si fiecare familie isi poate alege ceea ce este cel mai in linie cu valorile lor. Deci sleep training nu inseamna “crying out” (Claudia, mama unui bebelus de 7 luni)”.
Inspirata de una din clientele mele, m-am hotarat sa scriu un articol prin care sa dumiresc parintii ca Attachement Parrentingul si Sleep Training-ul nu sunt contradictorii si ca ele pot coexista si ca poti sa-ti ajuti copilul sa doarma mai bine folosind uneltele care ti se potrivesc stilului de parenting pe care l-ai ales.
Multi oameni fac presupunerea ca „Attachment parenting”-ul inseamna sa alaptezi si dupa varsta de 1 an al bebelusului, sa dormi cu el in pat, sa nu-l lasi sa planga, sa-l tii mult in brate si sa nu faci niciun fel de sleep training.
De fapt, daca ar fi sa dam o definitie Attachment parenting-ul (AP) este o abordare de crestere a copilului care promoveaza o relatie foarte puternica parinte-copil. Se doreste asigurarea unei baze emotionale solide care ii permite copilului sa aiba relatii enotionale sanatoase si implinite de-a lungul vietii.
Sunt de acord cu Dr William Sears, care este un promotor AP, ca este important sa cream o legatura puternica intre noi si copilul nostru. Mai cred ca poti sa fii atasat emotional de copilul tau si el de tine, dar, in acelasi timp, si sa-i oferi cu dragoste instrumentele de care are nevoie pentru a fi independent cand vine momentul.
Exista numeroase studii care arata ca cei mici necesita cateva lucruri simple, pe langa dragoste si ingrijire: structura, limite bine stabilite si consecventa.
Conform „Attachment Parenting International” exista opt principii de baza ale AP:
- pregatirea pentru sarcina, nastere si parenting,
- alaptarea cu dragoste si respect,
- reactii oferite cu sensibilitate,
- folosirea atingerii care ingrijeste (cum ar fi piele-la-piele si purtarea copilului in sling sau in alta forma de „agatare”, pentru a-l tine cat mai aproape),
- asigurarea unui somn sigur, emotional si fizic,
- exersarea disciplinei pozitive,
- echilibrarea vietii personale cu cea de familie.
AP este o abordare, nu un set strict de reguli. Este un stil pe care multi parinti il adopta instinctiv. Parenting-ul este mult prea individual, iar bebelusul este mult prea complex pentru a exista un singur mod de actiune indicat.
Un lucru asupra carora adeptii AP cad insa de acord este lipsa sleep training-ului. Sunt insa aceste doua concepte divergente?
Ce vreau sa discut in continuare este ca sleep training nu inseamna neaparat bebelusi urland sau mai bine zis lasati singuri sa planga neconsolati, caci aceasta imagine este antiteza unui sleep training bland (da, exista mai multe variante de sleep training unele mai dure si altele mai blande, totul tine de copil, de varsta si de stilul adoptat de parinte).
Exista un echilibru. Nu trebuie sa fii parintele perfect pentru a avea un copil echilibrat si fericit. Atasamentul este un echilibru intre siguranta si sprijin, incredere si libertate. Se refera la a-i permite bebelusului sa invete cum sa reactioneze la emotiile care-l „ataca” (inclusiv manie, frustrare si bucurie) intr-un mod constructiv. Iar somnul intra in categoria comportamentelor care trebuie autoreglate. Nu putem sa dormim in locul copilului, dar il putem invata cum sa o faca.
Asemeni unui ghid, ii poti da copilului instrumentele necesare, ajutandu-l sa invete sa le foloseasca, dar nu-i poti lua locul „pe teren”. Copiii trebuie invatati sa adoarma singuri, pentru a avea obiceiuri de somn sanatoase de-a lungul vietii. Este o abilitate de supravietuire importanta.
Daca pruncul tau adoarme constant leganat sau nu poate readormi daca nu esti langa el, tu vei fi epuizata si frustrata, iar lui ii va lipsi ceva important din setul de auto-ajutor in viata.
Sleep training-ul (sau „coaching”-ul, daca preferi acest termen, mai moale) nu inseamna sa-ti lasi copilul sa urle ore in sir. Plansul este o parte importanta a copilariei si este, intr-adevar, aproape imposibil sa nu ai parte de ceva impotrivire sub forma de plans la inceput. Dar in varianta de sleep training bland tu esti acolo sa-ti alini bebelusul si sa-l inveti sa adoarma singur, folosind linistire verbala si fizica.
Este bine sa fii iubitoare, sa reactionezi, dar sa-i lasi un pic de spatiu copilului sa-si poata insusi abilitatea.
Si daca dormi cu copilul in pat sau in aceeasi camera poti sa-i faci sleep coaching. Este insa nevoie de mai multa creativitate si mai multe cunostinte, atata tot.
Si nu, nu trebuie sa te simti frustrata si un parinte „rau” daca vrei sa dormi si tu. Sa dormi si tu inseamna sa fii mai sanatos, mai odihnit chiar de ce nu un parinte cu disponibilitate mai mare pentru toate „nebuniile” copiului tau.
Sleep trainigul presupune oferirea unor unelte parintilor pentru copii mai mari de 4 luni pentru a castiga somnul necesar atat in beneficiul copilului, cat si al parintilor.
Metoda de sleep coaching bland se concentreaza pe atingere, intelegere si promoveaza stabilitatea emotionala, asa cum face si AP-ul.
Dupa cum spuneam exista mai multe metode de sleep coach si alegerea metodei se face impreuna cu parintele in functie de personalitatea copilului, tipul de parenting ales de parinti si de timpul in care vor sa obtina rezultate.
Daca vrei sa-l inveti pe copilul tau sa doarma bine si tu vrei sa fii un parinte odihnit si cu multe resurse pentru a face fata zilelor „pline”, eu te pot ajuta.
Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.