Cautare articol:
Trecerea la ora de vara 2018: Cum ii ajutam pe cei mici sa se adapteze mai usor
“Maraieli!”, mofturi, scancete. Cunoasteti simptomele? Da, deseori acestea sunt semnele oboselii la copii, iar trecerea la ora de vara produce perturbari ale ritmului lor circadian, creand premisele unor astfel de reactii.
Anul acesta trecerea la ora de vara se face pe 25 martie, cand in noaptea de sambata spre duminica, ora 3.00 devine ora 4.00. Practic, dormim cu o ora in minus si avem cea mai scurta zi din an, de doar 23 de ore.
Daca noi adultii ne adaptam mai usor schimbarii orei, copiii in schimb nu pot procesa la fel de usor aceasta modificare temporala. Asa se poate intra intr-un ciclu de irascibilitate si oboseala care pare greu de depasit si care te poate secatui si pe tine, ca parinte, de energie si rabdare.
Partea buna e insa ca nu trebuie sa ajungem acolo, la limita oboselii, pentru ca exista modalitati prin care ii putem ajuta pe copiii nostri sa se adapteze usor la schimbarea orei.
Desigur, fiecare copil este diferit, iar trecerea la ora de vara ii va afecta pe unii mai mult decat pe ceilalti. Ca idee, procesul de adaptare poate dura intre una si doua saptamani. Stiind asta si cunoscandu-ti copilul, tot ce trebuie sa faci este sa intocmesti un plan de bataie pentru a diminua efectele si a usura tranzitia.
Sa vedem deci ce putem face ca trecerea la ora de vara sa fie un proces lin si fara “maraieli”.
Practic, in functie de varsta copilului, exista doua modalitati de abordare a problemei:
Trecerea directa
Este potrivita copiilor cu varsta peste 2 ani, care se acomodeaza mai usor la schimbari.
In cazul lor, putem urma rutina obisnuita a zilei, facand din mers adaptarile necesare in ceea ce priveste orarul de masa, somn si al altor activitati. Daca respecti nevoia de odihna a copilului tau si esti consecventa cu regulile pe care le impui, tot procesul va fi simplu, iar in cateva zile nici nu veti mai sti ca s-a schimbat ora.
Trecerea graduala
Este solutia potrivita pentru copiii sub 2 ani, care se adapteaza mult mai greu la astfel de schimbari.
Strategia nu e complicata, insa, pentru a fi eficienta, trebuie urmata cu perseverenta. Debutul are loc cu cateva zile inainte de schimbarea efectiva a orei prin mutarea somnului de zi si de noapte un pic mai devreme, mai exact cu 15 minute mai devreme decat de obicei.
Apoi, in urmatoarele 3 zile, efectuam modificari de cate 15 minute atat la somnurile de zi, cat si la cel de noapte. In cazul in care copilul se adapteaza mai greu sau adoarme greu, modificarile se vor face o data la 3 zile, nu in fiecare zi.
Se poate intampla ca dupa o modificare de program seara, copilul sa se trezeasca mai devreme decat de obicei si sa fie prost dispus. Acesta e semnul ca inca nu este pregatit pentru schimbare si ca trebuie sa revii la penultima schimbare efectuata, dandu-i astfel mai mult timp sa se adapteze. Insista apoi din nou asupra unei mutari cu 15 minute a somnurilor.
6 sfaturi de care sa tii cont indiferent de cum faci trecerea la ora de vara
- Nu incerca sa-ti epuizezi copilul, in speranta ca astfel va merge la somn mai devreme. Copiii epuizati adorm mai greu si chiar se opun somnului.
- Asigura-te ca in camera in care doarme cel mic este intuneric, mai ales seara, la culcare, pentru a nu inhiba melatonina, hormonul somnului (daca ziua e mai lunga, asta nu inseamna ca nevoile de somn scad).
- Cu 30 minute inainte de programul obisnuit de somn, intrati in casa pentru a nu ii perturba somnul (afara este mai multa lumina, iar lumina inhiba melatonina).
- Dimineata, pana la ora de trezire, in casa sa fie atmosfera ca de noapte: lumina putina si liniste. Copilul s-ar putea trezi din cauza galagiei si atunci i se poate modifica ora de trezire.
- Pastreaza neschimbata rutina somnului (baita, povestea de culcare, biberonul etc).
- ?ncearca sa pastrezi cat mai mult din vechiul program pe noile ore (masa, joc, somn).
Va doresc sa dormiti bine!
Mona