Cautare articol:
Schimbarea orei la ora de vara 2015
Avem vesti bune si vesti rele, caci facem imediat trecerea la ora de vara, ceea ce inseamna ca dormim cu o ora in minus, ceea ce in anumite cazuri nu este neaparat ceva rau, insa aflam imediat daca vei fi fericita sau trista cu aceasta schimbare.
In noaptea dintre 28 si 29 martie 2015 (ultima duminica din luna martie), se face trecerea la ora de vara 2015. Iar ora 3:00 dimineata, pe 29 martie 2015, devine ora 4:00. Se ‘sare’ deci o ora, ziua respectiva avand doar 23 de ore.
Vestea buna este pentru mamicile care vor ca copilul lor sa aiba o trezire mai tarzie si in plus nu au alte limitari (de exemplu ora de mers la gradinita/cresa, nu au frati mai mari care au un program fix la anumite ore) si atunci pot sa lase ceasul biologic al copilului dupa formatul vechi (adica ora 6 ora veche, sa devina ora 7 , ora noua), beneficind de avantajul de a avea o ora putin mai tarzie vara, bucurandu-se mai mult de soare si sa le fie mai usor la schimbarea oreoi din toamna, cand ora 6 de vara, devine ora 5 de iarna. Insa sunt lucruri care trebuie sa le realizati pentru a putea pastra ceasul biologic nemodificat:
- In primul rand dimineata la trezire si seara la culcare sa fie intuneric, pentru a nu inhiba melatonina/hormonul somnului (nu uitati ca ziua e mai lunga si se intuneca mai devreme si chiar daca ziua e mai lunga nu inseamna ca nevoile de somn scad),
- Cu 30 minute inainte de inceperea somnului sa intrati in casa pentru a nu perturba somnul (afara este mai multa lumina si lumina inhiba melatonina)
- Dimineata pana la ora de trezire sa fie atmosfera in casa ca noaptea. Daca se aude galagie in casa copilul s-ar putea trezi si atunci i se poate modifica ora de trezire
Poate ca ai muncit din greu sa-ti ajuti copilul sa doarma toata noaptea si te temi ca vor aparea mici probleme acum. Stai linistita, orice tulburare ivita cu ocazia schimbarii orei este doar temporara, atata timp cat tii oboseala sub control. Asa ca fii pregatita, chiar daca nu schimbam nimic in rutina de somn a copilului, este posibil ca apara cateva zile de adaptare la mijloc.
Daca ai anumite motive sa faci schimbarea orei (adica sa pastrezi aceeasi ora de trezire): plecarea ta la serviciu, mersul la cresa sau alte motive stiute de tine, e bine sa stii ca in general, cand vine vorba despre schimbarile de ora, poti pregati momentul. Daca copilul tau are sub 2 ani, cum procedezi mai exact: pui copilul sa doarma cu 15 minute mai de vreme decat de obicei. A doua zi, cu 30 de minute. A treia zi cu 45 de minute etc. Nu te ingrijora daca, la inceput, se trezesc la aceeasi ora dimineata. Este nevoie de cateva ore ca noile tipare de somn sa se stabileasca. Daca constati ca mutarea este prea brusca poti face o modificare de 15 minute la 2-3 zile.
Daca copilul are peste 2 ani, si vrei sa pastrezi aceeasi ora de culcare si aceeasi ora de trezire, facand translatarea conform noii ore, lasi copilul sa doarma pana la ora care o dormea de obicei si il trezesti si in culci ca de obicei la aceeasi ora. El va simti ceva diferit, dar, in cateva zile, se va adapta la noul program.
Revenind la cei care insa vor sa nu ii mute copilului ora de trezire, adica daca se trezea la 6 si acum vrei sa se trezeasca la 7 as vrea sa vorbim de o mica provocare: lumina care inunda camera in aceste dimineti de primavara inflorita si frumos mirositoare. Nici seara nu este foarte intuneric, asa ca cel mic se poate impotrivi luarii pernei in brate. Se va si trezi mai repede. Pentru ca trezirea sa fie la ore rezonabile, incearca:
- sa folosesti jaluzele,
- sa iei un ceas desteptator pentru copii (pentru a seta ora de culcare de seara si de trezire de dimineata conform programului stabilit de tine, dandu-i astfel si copilului posibilitatea sa vada cat se poate de palpabil cand e ora de somn si cand de dat jos din pat).
Ideea ceasului este mai mult decat binevenita in cazul copiilor mai mari de 2 ani, carora le poti explica ce se intampla, iar ceasul le si arata, usurandu-le intelegerea.
Dar una peste alta sa ne bucuram de flori, vreme buna si iesit in aer liber si nu in ultimul rand de haine mai putine. Bine ai venit primavara!
Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.
Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.