...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Rutina de somn, bat-o vina
ajutoare-de-somn-sacul-de-infasat

Probabil ati tot citit ca TREBUIE sa-i creati copilului o rutina chiar de cand vine acasa si ca este MUSAI. Esti deja obosita si te gandesti cum sa faci sa adoarma mai repede, dar nu mai ai chef sa faci prea multe lucruri inainte de somn si nici nu stii daca acestea vor fi de vreun folos? Hai sa te ajut eu putin. J

Da, rutina este importanta, in unele cazuri esentiala, dar hai sa vedem cand anume:

  1. Este importanta dupa varsta de 6-8 saptamani, cand apare zambetul social. Pana la acel moment copilul nu creeaza asocieri, prin urmare nu va asocia rutina cu somnul.
  2. Daca copilul este adormit de mama sau tata, rutina nu conteaza foarte mult, mai ales daca deja acel mod de adormire este consolidat si copilul stie ce urmeaza cand procesul de adormire incepe.
  3. In cazul copilului care da semne de somn, care isi asculta nevoia de somn si nu are nevoie de “multe lucruri” din partea parintelui pentru a adormi, rutina nu este atat de importanta.
  4. La copilul care este curios, care tinde sa nu isi respecte nevoia de somn, care da semne de oboseala si nu prea da semne de somn si pe care dorim sa-l invatam sa adoarma singur, rutina este ESENTIALA.

Dar hai sa definim ce este rutina de somn. 

Rutina de somn este formata din pasii pe care ii fac inainte de somn pentru a-l duce pe cel mic mai aproape de adormire si care face ca adrenalina sa scada. Rutina de somn nu adoarme propriu-zis, ci ii creeaza conditiile pentru asta, ii spune creierului sa se pregateasca, sa elibereze “artileria grea”, respectiv melatonina, pentru ca astfel procesul de adormire sa se faca mai usor.

Rutina de somn este formata din 4-5 elemente. Printre aceste elemente putem avea: intunericul din camera, sacul de dormit, un cantecel care il “lalaim” doar la culcare, o plimbare agale prin camera, o mangaiere constienta pe burtica sau pe manuta.

Rutina de somn are loc, de regula, dupa “prerutina de somn”, adica ceea ce facem in cele 30 de minute de somn pana la momentul rutinei. In prerutina, este bine sa reducem stimularea, sa lasam nivelul de adrenalina sa scada si sa nu ii facem baie. Putem insa sa ii oferim masa de solide inainte de somnurile de zi si masa de lapte, seara.

Ar fi foarte multe lucruri de spus despre somn si despre ce putem face noi, ca parinti, sa imbunatatim calitatea acestuia. Si pentru asta te astept la seminarul online din 15 noiembrie 2018 despre somnul si alimentatia copilului intre 4 si 12 luni.  

Impreuna cu prietenea mea Claudia Buneci, Health Coach, te vom ajuta sa intelegi legatura dintre somn si alimentatia copilului si cum sa folosesti asta in beneficiul celui mic.  

AD seminar Somnul si alimentatia

Toate detaliile legate de eveniment aici.

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.