Cautare articol:
MIT: "Maraiala" este parte din personalitatea copilului
De multe ori aud parintii spunand ca au un copil foarte marait, caruia cu greu ii intri in voie. Acestia cred ca asa este el si nu au cum sa schimbe starea de fapt. Aici vin eu cu informatia corecta: de cele mai multe ori, in cazurile trecute in revista de mine si de colegii mei din Asociatia Internationala a Consultantilor de Somn, nu este nici pe departe vorba de personalitatea copilului. Situatia are legatura cu neatingerea sau ignorarea cu buna stiinta („Lasa, ca se adapteaza copilul la programul nostru, doar nu ne culcam odata cu gainile”) sau nestiinta („Copilului meu nu ii este somn pana la 12 noaptea, asa e el”) a nevoii de somn a copilului.
Sa incepem cu pasi de bebelus si sa incercam sa intelegem de ce este somnul important. Unii parinti sustin chiar ca e o pierdere de vreme. Complet neadevarat. La copii, somnul ocupa aproape jumatate din viata, in timp ce la adulti raportul se schimba la 1/3.
Pentru copii, somnul inseamna:
- „crestere”: in timpul somnului se secreta hormoni de crestere;
- „invatare”: somnul este important in reglarea memoriei, la aprofundarea, in timpul somnului REM, a ceea ce au invatat in timpul zilei;
- „sanatate”: sistemul lor imunitar se intareste. Exista studii care arata ca, daca sunt privati de somn, copiii risca mai mult sa dezvolte infectii;
- „buna dispozitie”: cand copiii sunt privati de somn, le scade toleranta fata de mediu si apar modificari de comportament si dispozitie;
- „siguranta”: cand copilul este somnoros, este si mai impiedicat, putand aparea probleme de coordonare maini-ochi.
Odata ce ati inteles partea asta, este usor sa aprofundam impreuna si chestiunea „tolerantei scazute”, asa – zisa „maraiala”. Inainte insa, as vrea sa va ganditi putin la tineretea nebuna in care va zbantuiati prin cluburi. Gata... pregatiti? Va aduceti aminte ca aparea un moment in care va era somn si, daca treceati de el, va simteati ca noi, fiind „invincibili” pentru inca vreo 2 ore? Ce se intampla de fapt? Cand trecem peste ora noastra de somn, atunci cand se secreta melatonina sa ne ajute sa dormim, corpul secreta in schimb ¨ajutoare¨ care sa ne tina treji: hormonii stresului, cortizolul si adrenalina.
Ideea este ca, in cazul copilului, aceste ajutoare „stresante” duc la urmatoarele situatii:
- ajungem sa punem copilul la somn prea tarziu, indusi in eroare de valul nou de energie pe care-l manifesta;
- copilul adoarme mult mai greu;
- apar treziri nocturne din cauza stresului la care este supus corpul;
- somnul nu ii este odihnitor;
- se scurteaza somnurile din timpul zilei.
Intram astfel intr-un cerc vicios al oboselii, cand corpul copilului intra intr-o stare de supravietuire, mai ales pe seara, cand se aduna si oboseala din timpul zilei.
Ce este de facut intrebati. Incercati una dintre solutiile de mai jos:
- - Fiti atenti la semnele de somn ale copilului si nu le confundati cu cele de oboseala, pentru ca, atunci cand ele apar, e posibil sa fi ratat momentul potrivit de a-l pune la culcare.
- - Dupa varsta de 4 luni, obisnuiti copilul cu un program. Predictibilitatea ajuta corpul, caci acesta stie ce se asteapta de la el si ce trebuie sa faca, nemaivorbind de siguranta pe care i-o da copilulului.
- - Dupa varsta de 2 luni, instalati ritualuri de somn. 2 Luni este momentul in care ei incep sa formeze asocieri.
- - Nu culcati copiii prea tarziu. De exemplu, copiii intre 4 luni si 1 an, au ca ora potrivita de culcare una situata intre 6 si 8 seara. Daca cel mic doarme foarte mult dimineata si se trezeste greu, este semn ca nu are parte de destul somn sau, mai bine zis, de destul somn calitativ. Chiar daca incearca dimineata sa recupereze, nu se poate compensa somnul de seara.
In concluzie, „maraiala” este, de cele mai multe ori, semn de oboseala si nu trebuie confundata cu o caracteristica a firii copilului. Asigurati-va ca somnul copilului are durata necesara (fara a mai ajunge la acea „maraiala” de seara sau de zi, inainte de somn) si veti avea un copil mult mai vesel, cu o mai mare putere de concentrare, mai tolerant la lucrurile care nu-i plac.
Success!
Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.
Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.
Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!
Mona
S-ar putea să îţi placă şi:
Tag-uri: probleme cu somnul la bebelusi | Somn agitat | Somnul copilului |