Cautare articol:
Intalnirile de familie, "unealta" pentru somnul copilului si nu numai
Dupa cum probabil stiti sunt si Educator De Disciplinare pozitiva, fara pedepse si fara recompense. Cautam solutii pentru cresterea copiilor mei, fara pedepse si fara recompense si cand am gasit Programul „Positive Discipline” din SUA, am fost foarte fericita, tehnicile descoperite m-au ajutat foarte mult pe mine atat pe mine ca parinte de 2 copilasi, dar si in calitate de consultant in somnul copiilor atunci cand lucrez cu copilasi cu varsta mai mare de 2 ani.
Este dificil de ales un instrument de parenting favorit pentru disciplina pozitiva, dar intalnirile in familie intra in top. Copiii invata atat de multe in timpul acestora, adica sa asculte, sa respecte diferentele, sa-si verbalizeze aprecierile, sa solutioneze probleme si sa experimenteze faptul ca greselile sunt oportunitati minunate de a invata si de a se concentra pe solutii. Lista este mai lunga, dar intelegeti la ce ma refer. Intalnirile cu familia creeaza traditia familiala si multe, multe amintiri.
Una dintre povestile favorite ale profesoarei mele se refara la momentul cand copiii ei adolescenti au inceput sa se planga de aceste intalniri, ca sunt stupide si incolore. A empatizat cu ei si le-a spus ca intanirile se pot scurta, dar i-a rugat sa-i faca pe plac pentru ca sunt importante pentru ea.
In timpul acestei perioade, fata de 17 ani a stat o noapte la un prieten. A venit acasa a doua zi si a declarat ca familia aia este complet deraiata si ca ar trebui sa aiba intalniri cu familia. O sa vedeti si voi mai jos de ce cred eu ca sunt foarte utile.
Cum se aplica aceasta tehnica pentru somnul copilului?
Aceasta tehnica de parenting pozitiv poate fi folosita cu succes de la varsta de 2 ani si jumatate atunci cand vrem sa discutam despre somnul copilului. Si sunt 2 aspecte pe care eu le recomand a fi discutate in sedinta de familie:
- Cum sa gasim solutii sa adormi searea copilul mai usor, si aici intervine crearea rutinei dinainte somnului. Cand copilul creaza aceasta rutina, sau mai bine zis participa la crearea ei, sansa ca cel mic sa duca la indeplinire lucrul stabilit este mut mai mare, decat in varianta in care acest lucru este impus. O sa scriu un articol detaliat despre crearea rutinei
- Cum sa gasim solutii sa dormim mai bine noaptea. Cum e bine sa prezentam nevoile noastre si cum ne simtim noi atunci cand dormim putin si de ce este important pentru noi si sa gasim solutii pentru a nu se mai trezi noaptea, plecand de la nevoile copilului si de ce se trezeste el de fapt
Sa nu uitam ca aceste elemente isi pierd valoarea daca noi nu ne asiguram ca , copilul este odihnit si noi suntem hotarati sa ducem pana la capat planul pe care l-am stabilit impreuna.
Gasiti mai jos detalii despre ce este sedinta de familie si cum se creaza ea ca si rutina in familie.
Dar de ce sunt intalnirile in familie atat de dificile?
Din moment ce intalnirile in familie sunt asa de importante, de ce atatea familii evita sa-si aloce timp pentru a le implementa? Si, cand fac acest lucru, de ce se confrunta cu atatea provocari?
Un alt parinte imi vorbea despre frustrarile ei legate de incercarea de a implementa acest instrument de parenting. Copilul ei de opt ani isi exersa talentul la ragait in timpul intalnirilor si cel mic, de cinci ani, se isteriza de fiecare data cand cineva facea vreo sugestie care nu-i era pe plac.
Parte a problemei poate fi faptul ca parintii nu-si aloca prea mult timp pentru a se pregati. Se asteapta ca cei mici sa aiba toate abilitatile necesare intalnirilor in familie. Cand te gandesti bine, e chiar logic ca un copil sa aiba vocabularul unui absolvent de Litere in primul an cand incep sa vorbeasca, nu?
Copiii sub patru ani pot sa nu fie suficient de dezvoltati comportamental pentru a invata abilitatile necesare intalnirilor in familie. Daca fac intreruperi (in loc sa fie dispusi sa se joace in liniste), asteapta pana adorm si tine intalnirile cu copiii mai mari. Aceste prime intalniri nu trebuie sa dureze mai mult de cinci minute.
Planul de formare pentru intalnirile in familie
Saptamana unu: Agenda de lucru
introdu cinci componete ale intalnirilor in familie. Informeaza-ti familia ca veti petrece cat de multe saptamani este nevoie pentru a invata fiecare dintre componente.
1.) Agenda
2.) Complimente
3.) Brainstorming pentru solutii
4.) O activitate in familie distractiva, cum ar fi un joc, gatit, popcorn si un film
5.) Calendar pentru evenimentul distractiv in familie
Prima saptamana poate fi alocata agendei. Spune-le copiilor ca pe agenda pot sa-si scrie problemele. (Copiii mici ii pot ruga pe parinti sa scrie in agenda pentru ei.) Intreaba-i daca le vine in minte orice problema cu care ai putea sa-i ajuti. Daca nu le vine nicio idee, ofera-le tu o sugestie. Spune-le ca agenda, hartia cu agenda va fi pusa pe frigider pentru ca toata luema sa poata vedea ce doresc ceilalti. Nu vei incerca sa rezolvi niciuna dintre probleme pana ce copiii nu invata despre brainstorming. Spune-le ca saptamana ce va urma vor invata despre complimente, asa ca sa se gandeasca din timp la ce apreciaza la toata lumea din familie, sa fie pregatiti.
Pune apoi agenda pe frigider si incheie intalnirea.
In timpul saptamanii, cand observi ca cei mici au o problema, poti spune "O putem trece in agenda". Nu insita. Vezi doar daca fac asta sau nu. Daca ii vezi ca se cearta, poti spune "Ar vrea vreunul dintre voi sa treaca asta in agenda?" Poate ca vor, poate ca nu. Tu faci doar o sugestie care atrage atentia asupra agendei.
Saptamana doi: Complimente
Adu agenda la intalnirea de familie si spune "Exista cateva puncte pe agenda noastra (chiar daca esti singura care le-a trecut pe cele mai multe acolo). Va fi interesant de vazut cum solutionam aceste probleme dupa ce invatam despre brainstorming. Astazi ne ocupam de complimente. Cine stie ce este un compliment?
Daca pustii tau nu spun nimic, le poti povesti urmatoarele:
1.) Despre multumirile pe care le oferi cuiva care a facut ceva pentru tine,
2.) Aprecirea eforturilor si progreselor facute (recunoastere a ceva ce cineva a realizat),
3.) Apreciere pentru ceva ce iti place la unul dintre membrii familiei.
in timpul activitatii, poti trece pe la fiecare dintre membrii familiei sa prezinte argumente pentru toate cele trei puncte mai sus amintite si conchide ca veti continua si saptamana ce va urma. Anunta tema saptamanii ce va urma: brainstorming.
In timpul saptamanii, cand vezi ceva "bun", poti spune "Replica asta ar fi un compliment bun in timpul urmatoarei noastre intalniri in familie". Nu o scrie si nici nu le spune sa si-o aminteasca. Doar ii faci sa constientizeze. Continua sa faci sugestii cand vezi ceva ce ar putea fi trecut in agenda si/sau adauga lucruri tu insati.
Saptamana trei: Brainstorming
Treceti mai departe la brainstorming doar cand copiii se descurca bine (nu perfect) la a trece lucruri in agenda, la a primi si oferi complimente.
Adu agenda. Terce in revista punctele inscrise acolo si puncteaza faptul ca abia astepti sa vorbiti despre brainstorming. Nu sariti peste complimente. Daca membrii familiei sunt deja priceputi la ele, continuati cu etapa brainstorming.
Brainstorming inseamna ca ne gandim la cat mai multe idei pentru a solutiona o problema. Acestea pot fi practice sau nebunesti. Dupa ce ne distram cu activitatea de brainstorming, alegem o solutie pe care o agream cu totii si o incercam o saptamana.
Alege o problema din agenda si exerseaza brainstorming-ul. Invata-i pe copii ce inseamna sa depasesti limitele, sa exagerezi, spunandu-le, de exemplu, ca o zi nu au voie sa vorbeasca, ci doar sa ragaie.
Daca cineva se plange de o idee, aminteste-le ca, in timpul brainstorming-ului, orice idee este binevenita. La terminarea sesiunii de brainstorming, se pot discuta mai multe idei inainte de a alege una care sa functioneze pentru toata lumea.
Poti folosi chiar un cronometru pentru doua minute pentri a-ti provoca familia sa descopere cat mai multe idei in doar acest interval de timp. Asa eviti deraierea de la tema.
Dupa brainstorming, taie din lista ideile impracticabile, lipsite de respect sau care nu vor fi de niciun ajutor. Din ce ramane, alege una asupra careia cad toti de acord. Daca nu sunt in unanimitate de acord, accentueaza faptul ca si acesta este un proces bun de invatare si propune-le sa reluati discutia saptamana urmatoare.
Activitatea de distractie in familie si calendarul pentru evenimentele distractive in familie
Aceste doua componente pot fi adaugate oricand familia ta se descurca bine cu agenda si partea de complimente. Poti sa adaugi una dintre ele sau chiar pe amandoua in aceeasi saptamana cand faceti brainstorming. Sau poti folosi o activitate distractiva sa faceti brainstorming privind o lista de lucruri pe care copiii ar vrea sa le faca la finalul intalnirii in familie.
Calendarul evenimentelor distractive in familie inseamna sa aloci timp pentru a te lamuri ce ti-ar placea sa faci ca familie.
Sper ca intelegi ca procesul este mai important decat rezultatul imediat. Ii inveti abilitati ce le vor folosi tot restul vietii. Ai rabdare. Ii respecti si ii incurajezi. Ori de cate ori ceva nu merge bine, te opresti si spui ca mai incercati o data.
Sursa articol: http://www.positivediscipline.com/newsletters/family-meetings.html
Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.
Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.
Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!
Mona