...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Cum schimbam rutina si asocierile de somn cand copilul creste
comforter

Sa legeni in brate un copil de 10 kg pentru a-l face sa adoarma la fiecare somn nu-i o perspectiva foarte reconfortanta, nu-i asa?

Stim ca asocierile de somn se formeaza inca din primele luni de viata, pe la 6-8 saptamani, iar rolul lor este de a-l ajuta pe cel mic sa beneficieze de somn in cantitatea si la calitatea necesare. Unele dintre aceste asocieri insa, se pot dovedi a fi nepotrivite pe masura ce copilul creste. Atunci e momentul in care nevoia ca ele sa fie schimbate si inlocuite cu unele mai potrivite devine stringenta.

Sa vedem deci cum si cand se schimba rutina si asocierile de somn.

Cum schimbam rutina de somn pe masura ce copilul creste

Despre rutina de somn si importanta ei am vorbit deja intr-un alt articol (https://bebedoarme.ro/blog.php?idArticol=72&articol=Rutina-de-somn), asa incat ne concentram in cele ce urmeaza pe modul in care poate evolua ea in timp.

Imbracamintea

In cazul unui copil de pana la varsta de 4 luni este recomandata folosirea unui sac de infasat. Mai multe informatii utile despre infasat gasesti aici.

Dupa varsta de 4 luni, sacul de infasat va fi inlocuit cu sacul de dormit. Daca vrei sa stii cum poti alege corect un sac de dormit, iti recomand sa citesti acest articol

Intunericul

Folosirea intunericului la somn, inclusiv pe parcursul zilei, este foarte importanta si nu recomand schimbarea acestui obicei. Copiii care au nevoie de somn, au o anumita trasatura temperamentala, o anumita sensibilitate care ii face sa doarma mai bine pe intuneric.

Linistirea

La inceput, e usor si la indemana sa linistim copilul luandu-l in brate. Provocarile adevarate apar pe masura ce el creste in greutate. Desigur, taticilor le poate veni ceva mai usor sa isi tina bebeii deja marisori in brate, insa pentru mamici e mai dificil. Cum facem deci sa inlocuim acest fel de linistire? Ar fi cateva posibilitati: putem sa il tinem in brate stand jos, putem pur si simplu sa scurtam timpul cat il plimbam in brate, putem continua sa il mangaiem cand il punem jos, in patut (fie langa noi, fie in patut, in functie de asocierea de somn pe care o are).

Zgomotul alb

Zgomotul alb poate fi folosit pana la varsta de 1 an pentru toate somnurile, cu conditia sa fie pana in 50 de decibeli si la minim 2 metri de copil. Dupa 1 an, zgomotul alb poate fi folosit in deplasari, pentru a reduce influenta zgomotelor externe. Plus, el poate fi de ajutor inclusiv adultilor.

Cantatul

Este un element potrivit pentru somn atata timp cat este linistit si este cantat doar la somn, nu si in alte momente ale zilei. Cantecul de somn poate fi schimbat pe masura ce copilul creste, insa este important sa pastreze caracteristicile esentiale: sa fie doar la somn si sa fie linistitor.

Cititul

Indiscutabil, cititul este o activitate care ajuta foarte mult in procesul de dezvoltare al copiilor. Cu toate acestea, pe unii copii ii incurca, daca acesta face parte din rutina de domn. De ce? Pentru ca cititul indeamna la explorare, explorarea produce adrenalina, iar adrenalina inhiba somnul. Stiu ca exista ideea de a-i citi copilului pana adoarme, insa aceasta varianta nu este general valabila sau indicata la toate varstele. Copiii curiosi nu pot adormi asa, doar cei care au un control intern foarte bun si sunt capabili sa isi asculte nevoia de somn. Cititul poate fi introdus in rutina copiilor curiosi abia dupa varsta de 3-5 ani, dar chiar si atunci trebuie analizat inainte in ce masura il ajuta sau, mai degraba, il incurca.

Toate lucrurile se culca sau ideea de a spune somn usor

In  prima faza, putem introduce in ritualul de somn obiceiul de a face turul casei cu bebe in brate pentru a spune somn usor tuturor lucrurilor: tabloului, scaunului, mesei etc. Dupa ce copilul creste, il putem obisnui sa isi puna jucariile la somn si sa imparta pupici de noapte buna membrilor familiei.

Suzeta

Suzeta pana la varsta de 11 luni nu este in controlul copilului, insa dupa varsta de 11 luni, indreptand mana spre suzeta sa o ia singur si nu dandui-o in gurita putem sa facem sa fie in controlul copilului. Putem pastra suzeta pana la varsta de 2.5-3 ani si sa facem un plan de excludere, cu implicarea copilului. Despre suzeta am scris mai mult aici.

 Comforter

Comforter, mini-paturica de somn, obiect de tranzitie sau doudou, poate fi dat copilului ca si asociere de somn dupa 6-8 saptamani, oferit minim 3 saptamani, pentru a crea asociere cu el si a nu se oferi in alte contexte, in afara somnului. Copilului poate sa o caute singur in pat dupa varsta de 9 luni, inclusiv noaptea. Recomand folosirea comforterului doar la somn, daca conforterul este folosit sa se linisteasca intre somnuri, la fel ca si suzeta, este un mod de inghitire a emotiilor si un mod in care nu isi exteriorizeaza emotiile. In plus, copilul invata ca linistirea lui depinde de ceva exterior lui, din prisma reglarii emotionale este mult mai bine ca copilul sa invete sa se linisteasca (a nu se citi adultul sa ii opreasca emotia, ci copilul sa fie lasat sa isi spuna supararea si sa se opreasca cand simte el ca a scos ceea ce avea de scos) . Este important sa intelegem ca noi suntem suportul emotional al copilului nu cel care controleaza emotia acestuia.

Cum schimbam asocierile de somn pe masura ce copilul creste

Formarea si consolidarea unei asocieri de somn dureaza pana la 3 saptamani, in functie de cat de usor sau dificil este de invatat. De exemplu, o asociere mai greu de invatat poate fi trecerea de la adormitul leganat la adormitul singur, in timp ce o asociere usoara poate insemna trecerea de la adormitul singur la adormitul cu ajutor.

Sa vedem cum si cand se face schimbarea asocierilor.

La dorinta constienta a adultului

Atunci cand nu mai vrem ca cel mic sa adoarma mancand, leganat, plimbat, ci sa doarma singur. Sau cand pur si simplu nu il mai putem legana, intrucat ne dor bratele sau picioarele, si ne dorim sa adoarma jos, chiar daca nu neaparat singur. Sau in oricare alte situatii similare.

Pentru ca schimbarea sa fie posibila, este nevoie sa ii oferim celui mic alternative la vechiul mod de adormire si sa cream oportunitati pentru a asimila noul mod de adormire, odata cu consecventa oferirii lor si a spatiului necesar de invatare.

Aceleasi principii functioneaza si la copiii de 4 luni si la cei de 5 ani. Singurul lucru care difera este  metoda de schimbare si in ce masura copilul a fost sau nu implicat in decizia modului de schimbare. Dupa varsta de 3 ani, copiii pot fi implicati direct in aceasta decizie (de exemplu, in ceea ce priveste modul de a invata sa renunte la suptul degetului sau la suzeta).

La dorinta constienta a copilului

Acest lucru se poate intampla candva dupa varsta de 3-5 ani, cand fie vad la alti copiii, fie isi doresc altceva si cer expres schimbarea. Desigur, asta nu inseamna ca daca au ajuns la 3-5 ani, toti copiii vor cere schimbarea modului de adormire. Pe parcursul experientei profesionale, am intalnit cazuri de copiii mult mai mari ca varsta, care nu se mai dadeau dusi din patul de copil mic.

Prin schimbarea inconstienta a asocierii

Pot exista situatii cand schimbarea modului de adormire se face inconstient. De exemplu, pleci in vacanta cu un copil obisnuit sa doarma singur, insa acolo nu ai patut special pentru el. Te gandesti ca nu-i o problema daca doarme cu tine cele cateva zile. Doar ca lucrurile nu stau asa. Dintre cele doua moduri de adormire, cel mic o va alege pe cea mai usoara, iar atunci cand alternativa este mai usoara si invatarea este mai usoara. Asadar, se va obisnui mai repede cu noul mod de adormire si il va prefera. Si uite asa te trezesti ca cel mic s-a dezobisnuit de dormitul singur si esti tentat sa crezi ca acesta nu functioneaza. Ba da, functioneaza, insa depinde de ce varianta ii oferim inconstient si daca stim ce e de facut pentru a reveni la vechea varianta, atunci cand am oferit altceva.

Mai exista si situatii cand, de exemplu, copilul adorme la inceput la san, apoi din cauza refluxului nu mai vrea sa doarma la san sau nu mai are rabdare sa stea la san, pentru ca vrea sa mearga.

 

Cazul ideal este ca schimbarea asocierilor sa se faca constient si sa se ia in calcul faptul ca ele nu sunt imbatabile. Totusi, daca noi suntem consecventi in modul de adormire pe care il dorim sau pe care vrem sa il pastram si daca, in plus, tinem oboseala sub control si eliminam alti factori care pot influenta negativ lucrurile (modul in care suntem conectati cu cel mic, cat de echilibrati suntem, in ce masura ii permitem copilului sa se descarce emotional pe parcursul zilei), lucrurile pot fi usor mentinute pe un traiect bun, situatie care va fi benefica deopotriva pentru odihna copilului si pentru a adultului.

 

 Uneori, copiii nu dorm bine noaptea. Se trezesc des sau stau mai mult treji, adorm greu sau au somnuri prea scurte ori prea agitate, adorm doar in brate, doar leganat, doar in carucior sau doar la san. Si atunci te intrebi daca e normal sa fie asa, daca faci bine ceea ce faci si te simti prinsa intre dorinta de a schimba lucrurile si un sentiment de vinovatie. Inteleg perfect cum e. Prin unele dintre aceste probleme am trecut si eu personal, prin altele am ajutat parinti sa treaca. Asadar, daca esti in cautarea unor raspunsuri si a unor solutii la problemele de somn, si nu stii ce serviciu ti se potriveste cauta aici. Eu sunt aici pentru tine, sa te ajut sa fiti odihniti si echilibrati.