Cautare articol:
Ce sa facem cand somnul copilului este scurt
Multi parinti au problema asta, copilul reuseste sa adoarma cu chiu cu vai si, dupa 30-45 de minute, face ochii mari si, de obicei, si urla cat il il tin puterile. Daca ti se intampla nu esti singura, stai linistita.
Sunt multi copii care au somn scurt si exista solutii pentru a le prelungi!
Hai sa va explic putin cum e cu ciclurile de somn. De obicei, in cazul nostru, al adultilor, ciclurile de somn sunt de aproximativ 90-110 minute, insa, la copii, ciclurile au in jur de 45 minute.
Dupa ce copilul adoarme si isi face un ciclu de somn, la trecerea spre un alt ciclu, se poate trezi. Toate bune si frumoase, dar cum pot sa-l ajut sa treaca direct la urmatorul ciclu de somn si sa-si lungeasca astfel somnul?
Abilitatea de a adormi este o abilitate cu care nu ne nastem, ci una pe care o invatam, asa cum invatam sa mergem de-a busilea, in picioare, sa ne rostogolim. Avem nevoie de exercitii, de oportunitati de a deprinde aceasta abilitate. Abilitatea este usor de indus copiilor foarte mici, pe care ii putem invata asocierile corect. Cand vorbim insa de copii mai mari, care au deja anumite asocieri legate de somn (ma refer aici la adormitul la san, la adormitul leganat, la cel pe picioare, dormitul in miscare - factori externi de care depinde somnul lor), cand se trezesc dupa un ciclu de somn, asteapta sa primeasca ce s-a obisnuit sa primeasca pentru a adormi. Cand nu primeste, incepe sa planga.
OK, si atunci ce este de facut? Gata cu somnul? Nu neaparat. Copilul poate invata abilitatea de a adormi singur la loc, dar are nevoie de oportunitati de invatare. Nu te duce la el imediat cand s-a trezit, mai ales daca a dormit de mai putin de o ora. Da-i sansa sa incerce sa adoarma la loc.
Somnurile din timpul zilei sunt mari provocari, nu va mint. Cand ne invatam copii sa adoarma singuri, somnurile de zi sunt ultimile care se rezolva. Aici pot interveni eu, sa va ajut sa prelungiti somnurile din timpul zilei, dar si sa aveti parte, dupa lasarea soarelui, de un somn cat e noaptea de lunga.
Somnurile scurte apar de obicei la copiii care au treziri nocturne, care sunt deci extrem de obositi, sunt in urma cu somnul si au un ritm circadian putin dereglat. Din pacate, oboseala vine la pachet cu un somn mai redus cantitativ. Somnul atrage somn, iata paradoxul pe care va trebuie sa-l acceptati.
Eu va pot ajuta sa puneti copilul pe un program conform varstei lui, sa va fiu alaturi zi de zi cu suport emotional si informational, pentru a va atinge obiectivele.
Toti copiii merita sa aiba somnul de care au nevoie, le trebuie doar un pic de incredere si de ajutor.
Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.
Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.
Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!
Mona