...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Trecerea la ora de vara 2021! Cum ii ajutam pe copii sa treaca bine peste schimbare
gro-clock

Iti sunt familiare simptomele oboselii la copii? Da, acea maraiala, agitatie, senzatia ca functioneaza pe baterie, fara oprire. Deseori acestea sunt semnele oboselii la copii, iar trecerea la ora de vara produce perturbari ale ritmului lor circadian, creand premisele unor astfel de reactii.

Anul acesta trecerea la ora de vara se face pe 27 martie, cand in noaptea de sambata spre duminica, ora 3.00 devine ora 4.00. Practic, dormim cu o ora in minus si avem cea mai scurta zi din an, de doar 23 de ore.

Noi adultii ne adaptam mai usor schimbarii orei, insa copiii nu pot procesa la fel de usor aceasta modificare temporala. Asa se poate intra intr-un ciclu de irascibilitate si oboseala, care pare greu de depasit si care te poate secatui si pe tine, ca parinte, de energie si rabdare.

Partea buna e insa ca nu trebuie sa ajungem acolo, la limita epuizarii, pentru ca exista modalitati prin care ii putem ajuta pe copiii nostri sa se adapteze usor schimbarii orei.

Desigur, fiecare copil este diferit, iar trecerea la ora de vara ii va afecta pe unii mai mult decat pe ceilalti. Ca idee, procesul de adaptare poate dura intre una si doua saptamani. Stiind asta si cunoscandu-ti copilul, tot ce trebuie sa faci este sa intocmesti un plan de bataie pentru a diminua efectele si a usura tranzitia.

Sa vedem deci ce putem face ca trecerea la ora de vara sa fie un proces lin si fara “maraieli”.  

In functie de varsta copilului, exista doua modalitati de abordare a problemei:

Nu faci nicio trecere

Asta inseamna ca nu vei face schimbari asupra ceasului biologic, iar ora se modifica doar scriptic. Daca, de exemplu, copilul se trezea la 6-6.45, odata cu schimbarea orei, programul de trezire devine 7-7.45, iar orele de peste zi se modifica si ele scriptic. Aceasta modalitate ajuta parintii ai caror copiii de trezesc foarte devreme si isi doresc sa se trezeasca mai tarziu.  In felul acesta, ora de culcare de seara va fi si ea mai tarzie, iar copiii pot sta mai mult afara dupa-amiaza.

Trecerea directa

Este potrivita copiilor cu varsta peste 2 ani, care se acomodeaza mai usor la schimbari.

In cazul lor, poti urma rutina obisnuita a zilei, facand din mers adaptarile necesare in ceea ce priveste orarul de masa, somn si al altor activitati. Daca respecti nevoia de odihna a copilului si esti consecventa cu regulile pe care le impui, tot procesul va fi simplu, iar in cateva zile nici nu vei mai sti ca s-a schimbat ora.

Ce ai de facut mai exact? Duminica trezeste copilul la ora sa obisnuita, iar in 3-5 zile se va adapta.

Trecerea graduala

Este solutia potrivita pentru copiii sub 2 ani, care se adapteaza mult mai greu la astfel de schimbari.

Strategia nu e complicata, insa, pentru a fi eficienta, trebuie urmata cu perseverenta. Important este sa incepi sa faci modificarile cu cateva zile inainte de schimbarea efectiva a orei. Astfel, vei muta somnul de zi si de noapte un pic mai devreme, mai exact, cu 15 minute mai devreme decat de obicei.

Apoi, in urmatoarele 3 zile, vei face modificari de cate 15 minute atat la somnurile de zi, cat si la cel de noapte. In cazul in care copilul se adapteaza mai greu sau adoarme greu, modificarile se vor face o data la 3 zile, nu in fiecare zi.

Se poate intampla ca dupa o modificare de program seara, copilul sa se trezeasca mai devreme decat de obicei si sa fie prost dispus. Acesta e semnul ca inca nu este pregatit pentru schimbare si ca trebuie sa revii la penultima schimbare efectuata, dandu-i astfel mai mult timp sa se adapteze. Apoi trebuie incercat din nou mutarea cu 15 minute a somnurilor.

6 sfaturi de care sa tii cont indiferent cand faci trecerea la ora de vara

  1. Nu incerca sa-ti epuizezi copilul, in speranta ca astfel va merge la somn mai devreme. Copiii epuizati adorm mai greu si chiar se opun somnului.
  2. Asigura-te ca in camera in care doarme cel mic este intuneric, mai ales seara, la culcare, pentru a nu inhiba melatonina, hormonul somnului (daca ziua e mai lunga, asta nu inseamna ca nevoile de somn scad).
  3. Cu 30 minute inainte de programul obisnuit de somn, intrati in casa pentru a nu ii perturba somnul (afara este mai multa lumina, iar lumina inhiba melatonina).
  4. Dimineata, pana la ora de trezire, in casa sa fie atmosfera ca de noapte: lumina putina si liniste. Copilul s-ar putea trezi din cauza galagiei si atunci i se poate modifica ora de trezire.
  5. Pastreaza neschimbata rutina somnului (baita, povestea de culcare, biberonul etc).
  6. Incearca sa pastrezi cat mai mult din vechiul program pe noile ore (masa, joc, somn).

Va doresc sa dormiti bine!

Mona