...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Pot consultantii in somnul copilului si lactatie sa colaboreze?

Articol scris de Lorna C. Aliperti, APRN, consultant certificat in lactatie, IBCLC

Consultantii in lactatie se tem adesea ca sleep training-ul poate compromite alaptarea prin reducerea numarului de hraniri si limitand rezerva de lapte a mamei. Totusi, folosirea principiilor igienei somnului ii poate ajuta pe consultantii in lactatie sa gaseasca solutii la probleme asociate somnului, nu metodei de lactatie. Se poate modifica rutina de somn a bebelusului in timp ce se alapteaza. Multe mame care alapteaza au apelat cu succes la consultanti de somn pentru a-si ajuta copilul sa atinga rezultate bune, atat la nivelul stresului familiei, cat si al mentinerii relatiei de alaptare. Mamele au raportat ca bebelusii sunt mai fericiti si unii chiar simt ca exista si un castig in ceea ce priveste dezvoltarea, pentru ca se odihnesc mai bine. Job-ul nostru este sa le ajutam pe toate femeile sa alapteze, nu doar pe mamele care sunt disponibile la intervaluri frecvente toata ziua si toata noaptea pe durata perioadei cand alapteaza.

Consultantii moderni in problematica somnului nu sunt sustinatorii metodei „cry it out”. Invata biologia somnului, igiena corecta a somnului si stadiile de dezvoltare cand interventiile adecvate ii pot ajuta pe bebelusi sa doarma mai consistent, pentru ca mama si bebelusul ei sa fie mai odihniti. In loc sa saboteze alaptatul la san, ei incearca sa colaboreze cu consultantul in lactatie pentru a se asigura ca rezerva de lapte a mamei si cantitatea de lapte pe care o mananca bebelusul sunt protejate. Daca cele doua tipuri de consultanti, cel in problematica somnului si cel in lactatie, colaboreaza, toata lumea are de castigat.

Cu cat alaptatul la san le este mai accesibil mamelor, cu atat cu atat mamele vor opta pentru alaptarea la san, iar bebelusii vor primi laptele mamei lor. Cercetarile arata ca, desi majoritatea mamelor simt ca alaptatul la san este cea mai buna alternativa, opteaza adesea pentru laptele praf atunci cand au impresia ca vietile lor pot fi mai usor administrate, iar bebelusul lor este mai fericit cu biberonul cu lapte praf. Daca nu cumva acest lucru este asociat rezervei insuficiente de lapte care duce la o crestere mica in greutate, mama, de obicei, apreciaza nevoia de lapte praf in functie de cat de des se hraneste bebelusul, mai ales noaptea. Indepartarea barierelor din calea alaptarii la san le ajuta pe mame sa continue sa-si alapteze copiii.

 

Daca vrem sa atingem obiectivul ca majoritatea bebelusilor sa fie alaptati la san, consultantii in lactatie trebuie sa le ajute pe femeile cu diverse situatii familiale sa atinga diverse obiective privind alaptarea la san. Trebuie sa distingem intre stilurile de parenting si metoda de hranire si sa folosim cunostintele despre lactatie pentru a-i ajuta pe parinti sa reuseasca in toate situatiile. Alaptarea la san nu impune un stil de parenting ce include acces nerestrictionat la mama atata vreme cat aceasta alapteaza. La fel cum pompele de san si biberoanele au devenit articole des intalnite ale mamei care alapteaza la san, asa ar trebui si programul de somn sa fie. Separarea este un fapt de viata pentru mamele si bebelusii, pe masura ce acestia din urma cresc. Este decizia mamei (si a bebelusului) sa decida cand se va intampla asta si in ce conditii.

Alaptarea la san este un proces psihologic robust. Femeile au putut alapta in perioade de foamete, in ciuda separarii, cand a fost vorba de mai multi bebelusi sau copii de varste foarte apropiate. Rolul consultantului in lactatie trebuie sa fie acela de sfatuitor neutru, care ajuta mamele sa-si protejeze rezerva de lapte in timp ce aceasta isi echilibreaza rolul de parinte si obiectivele in cariera si trece prin multe faze ale familiei sale si ale ciclului vietii.

Acesta este un mesaj al Lorna C. Aliperti, asistenta medicala si consultant certificat în lactatie, care ofera vizite la domiciliu proaspetelor mamici si bebelusilor acestora cand se confrunta cu probleme legate de alaptarea la san. A fost asistenta coordonator in cadrul Programului de formare de asistente medicale pentru sanatatea femeilor din cadrul Universitatii Columbia si a predat obstetrica si evaluarea sugarilor si aici, si la Universitatea Faifield. Este autoare a unei carti cu teste de pregatire pentru asistentele ce-si iau certificarea in Statele Unite li a publicat studii de cercetare privind managementul alaptarii la san, in revista  Journal of Perinatal Education. a scris o serie de articole pe cateva site-uri de parenting. Lorna are patru copii si doi nepoti.

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona