...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Bebe si somnul de primavara

 

Avem vesti bune si vesti rele, caci facem imediat trecerea la ora de vara, ceea ce inseamna ca dormim cu o ora in minus, ceea ce in anumite cazuri nu este neaparat ceva rau, insa aflam imediat daca vei fi fericita sau Trista cu aceasta schimbare.

In noaptea dintre 29 si 30 martie 2014 (ultima duminica din luna martie), se face trecerea la ora de vara 2014. Iar ora 3:00 dimineata, pe 30 martie 2014, devine ora 4:00. Se ‘sare’ deci o ora, ziua respectiva avand doar 23 de ore.

Vestea buna este pentru mamicile care vor ca copilul lor sa aiba o trezire mai tarzie si in plus nu au alte limitari, ora de mers la gradinita/cresa si atunci pot sa lase ceasul biologic al copilului dupa formatul vechi si sa nu mai faca inca o modificare in toamna, bucurandu-se astfel de o ora de culcare mai tarzie decat daca ar face schimbarea. Insa sunt lucruri care trebuie sa le realizati pentru a putea pastra ceasul biologic nemodificat: in primul rand sa fie intuneric dimineata si seara la culcare pentru a nu inhiba melatonina (nu uitati ca ziua e mai lunga si se intuneca mai devreme si chiar daca ziua e mai lunga nu inseamna ca nevoile de somn scad) si cu 30 minute inainte de inceperea somnului sa intrati in casa pentru a nu perturba somnul.

Poate ca ai munci din greu sa-ti ajuti copilul sa doarma intins toata noaptea si te temi ca vor aparea mici probleme acum. Stai linistita, orice tulburare ivita cu ocazia schimbarii orei este doar temporara. Dar, chiar daca nu facem nimic in a schimba rutina de somn a copilului, tot vor fi cateva zile de adaptare la mijloc.

Daca ai anumite motive sa faci schimbarea orei: plecarea ta la serviciu, mersul la cresa sau alte motive stiute de tine, e bine sa stii, ca in general, cand vine vorba despre schimbarile de ora, te poti pregati. Trezeste-lmai devreme ca de obicei. Daca ora lui de trezire este 6:30 am, inainte cu cateva zile de schimbarea orei, muta trezirea la 6 am, pentru ca cel mic sa nu simta nicio trecere brusca. In orice caz, nu ar trebui sa dureze mai mult de o saptamana sa se muleze noului program.

Cum procedezi mai exac: pui copilul la somn cu 10 minute mai de vreme decat de obicei. A doua zi, cu 20 de minute. A treia zi etc. Nu te ingrijora daca, la inceput, se trezesc la aceeasi ora dimineata. Este nevoie de cateva ore ca noile tipare de somn sa se stabileasca.

Daca esti multumita de programul de somn al copilului si poti pastra aceeasi ora de culcare si aceeasi ora de trezire, facand translatarea conform noii ore. Trezesti copilul in ziua de duminica in legea lui si in culci ca de obicei. El va simti ceva diferit, dar, in cateva ore, se va repune pe program.

Mai exista insa o mica provocare: lumina care inunda camera in aceste dimineti de primavara inflorita si frumos mirositoare. Nici seara nu este foarte intuneric, asa ca cel mic se poate impotrivi luarii pernei in brate. Se va si trezi mai repede. Pentru ca trezirea sa fie la ore rezonabile, incearca:

• sa folosesti jaluzele,

• sa iei un ceas desteptator pentru copii (pentru a seta ora de somn si de trezire conform programului stabilit de tine, dandu-i si copilului posibilitatea sa vada cat se poate de palpabil cand e ora de somn si cand de dat jos din pat).

Ideea ceasului este mai mult decat binevenita in cazul copiilor mai mari carora le poti explica ce se intampla, iar ceasul le si arata, usurandu-le intelegerea. 

Dar una peste alta sa ne bucuram de flori, vreme buna si iesit in aer liber si nu in ultimul rand de haine mai putine. Bine ai venit primavara! 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.


S-ar putea să îţi placă şi: