...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


De vorba cu o mamica: Cum a ajutat-o Mona sa-i daruiasca copilului ei un somn mai bun
Domnica_Petrovai

Eu Domnica, psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv comportamental, am stat de vorba cu Oana, o mamica pe care Mona Ciurezu, Psiholog si Consultant specialist in somnul copilului, a ajutat-o in primele luni de viata cu somnul bebelusului ei.

 

De cele mai multe ori, parintii au tendinta sa fie mai ingrijorati de o raceala, decat de calitatea somnului copilului lor. Nu pare o problema serioasa, desi foarte multi dintre ei ajung intr-un stadiu de oboseala cronica dupa lungile nopti nedormite cauzate de somnul zbuciumat al bebelusului. Care, apropo, nici micutilor nu le face bine.

Sunt insa si mamici care nu considera ajutorul unui specialist in somnul copilului drept o extravaganta, iar Oana este una dintre ele. Oana este psiholog de meserie si vorbeste, din postura de mamica, despre experienta ei cu BebeDoarme. Un interviu realizat de psihoterapeutul Dominica Petrovai, special pentru BebeDoarme.ro.

  1. Domnica: Draga Oana, te rog sa impartasesti cu noi cateva lucruri despre tine si piticul tau.

Oana: Numele meu este Oana, sunt psiholog si mandra mama de baietel. Sebastian este un bebelus vesel si plin de iubire, iar noi ne bucuram zi de zi de minunile pe care le aduce in viata noastra.

  1. Domnica: Ce varsta avea bebelusul tau atunci cand ai cunoscut-o pe Mona si cu ce probleme de somn va confruntati la acel moment?

Oana: Am cunoscut-o pe Mona cand bebe avea doar 3 saptamani. Din fericire am realizat foarte devreme ca sfatul unui specialist in somnul bebelusului este recomandat, astfel ca ne-am axat rapid pe preventie si am pus la punct un program sanatos de somn. Am chemat-o pe Mona la o intalnire acasa si ea ne-a initiat in ceea ce aveam de facut in primele luni. Au urmat apoi discutiile telefonice menite sa asigure suportul pentru schimbarile ulterioare.

  1. Domnica: Ce asteptari aveai inainte de a o cunoaste pe Mona si in ce masura s-au transpus ele in realitate?

Oana: Nu aveam asteptari pentru inceput. Mi-am dorit un specialist si Mona s-a dovedit a fi mai mult decat atat. Pe langa cunostintele teoretice pe care le are, ea reuseste sa configureze un plan de consiliere adaptat fiecarui individ, dinamicii familiare, problemelor care trebuie solutionate si obiectivelor care trebuie atinse. Mona este un psiholog innascut si un ajutor de incredere, a carei competente pot chiar depasi problematica somnului copilului. Tot datorita sfaturilor ei am descoperit ca micutul nostru suferea de un reflux destul de puternic, care a si fost confirmat ecografic ulterior.

  1. Domnica: Exista multe mame care cred ca un consultant in somnul copilului nu face altceva decat sa aplice asa numita teorie “cry it out”, lasand copilul sa planga pana invata singur sa adoarma. Cum a fost in cazul tau?

Oana: Mona nu incurajeaza plansul copilului. Deloc. Invatarea unei rutine de somn sanatos in primele 4 luni de viata se face fara lacrimi si cu multa dragoste. Cateva lacrimi sunt permise mult mai tarziu, cand stim deja ca bebelusul se simte in siguranta, iar lacrimile lui sunt doar o forma de a riposta la micile schimbari. Mona m-a sfatuit mereu ce sa fac pentru a reduce frustrarea, iritarea sau frica bebelusului intr-o maniera cat mai blanda.

  1. Domnica: Ce mituri legate de somnul copilului ti-au fost daramate in urma colaborarii cu Mona?

Oana: Cred ca mai toate miturile si mai ales eternele sfaturi batranesti. Informatiile pe care le au parintii, bunicii si majoritatea tinerilor sunt eronate. Cel mai mare mit cred ca e acela ca, daca culcam copilul tarziu, acesta va dormi pana mai tarziu dimineata. In realitate cu cat intarziem ora de culcare mai mult, cu atat copilul va fi mai obosit, prin urmare va dormi mai putin si va avea multiple treziri nocturne.

  1. Domnica: Cum ati reusit sa impartiti in familie responsabilitatea privind somnul celui mic?

Oana: Sotul meu a fost implicat de la inceput in tot ceea ce a insemnat cresterea micutului nostru. S-a documentat impreuna cu mine si a fost mereu la curent cu toate sfaturile primite de la Mona. Am respectat amandoi programul de somn al lui bebe si a fost langa mine la fiecare schimbare pe care am facut-o: somn cu bebe in aceeasi camera, mutat bebe in camera lui, culcat dupa o singura rutina etc. Sotul meu sfatuieste la randul lui alti parinti sa apeleze cu incredere la consilierea unui specialist.

  1. Domnica: Ce parere a avut tatal despre aceste schimbari, in ce masura a fost el implicat?

Oana: A fost la fel de entuziasmat ca si mine ca am apelat la Mona si ca am reusit astfel sa trecem prin toate etapele de somn ale lui Sebastian. Daca am avut nevoie de liniste in casa, a facut liniste. Daca am avut nevoie de suport, el mi l-a oferit mereu. Am fost amandoi la fel de implicati pe tot parcursul acestui drum.

  1. Domnica: Echilibrul emotional este foarte important pentru somnul copilului. De unde a venit acesta in ceea ce te priveste? Cum ti-ai exprimat tu nevoile si emotiile si ce a ajutat in relatia cu piticul si cu sotul tau?

Oana: In ce priveste echilibrul emotional, cred ca este foarte important sa te documentezi, sa asculti si sa fii pregatit psihic in momentul in care devii parinte. Atat cat se poate. In ceea ce ne priveste, am petrecut 10 ani impreuna inainte de a deveni parinti. Nu cred in retete de succes si sunt foarte sigura ca echilibrul se construieste zi de zi, cu multa dragoste, comunicare si continua ajustare a regulilor de cuplu/familie. Personal, cred foarte mult in maturitatea in cuplu, care pentru mine inseamna asumarea responsabilitatii pentru ceea ce esti si ceea ce iti doresti. Mi-am exprimat mereu nevoile si dorintele liber. Cu cat celalalt intelege mai clar care sunt aspectele la care te poate ajuta, cu atat mai repede te va ajuta sa-ti implinesti nevoile sau dorintele. Suportul meu emotional este sotul meu. Impreuna facem o echipa care zambeste si glumeste des, care se bucura de noul membru chiar si in momentele in care suntem obositi. O echipa in care dragostea, respectul dar si autonomia fiecaruia sunt pe primele locuri.

  1. Domnica: Daca ar fi sa alegi un singur lucru, cel maj important care te-a ajutat din colaborarea cu Mona, care ar fi acela?

Oana: Cel mai important aspect cu care m-a ajutat pe mine a fost ca, dupa numai 2 luni jumatate, bebe mai avea doar 3 treziri nocturne, iar la 5 luni jumatate pentru ca Sebastian nu mai avea nevoie sa manance noaptea el a decis asta, dormea deja toata noaptea neintrerupt. Desi imi parea imposibil la inceput (deoarece il alaptam foarte des noaptea), toate tehnicile si sfaturile Monei au facut tranzitia extrem de usoara atat pentru mine, dar mai ales pentru piticul meu.

  1. Domnica: Din perspectiva colaborarii cu BebeDoarme, ce mesaj ai dori sa transmiti mamicilor care se confrunta cu astfel de probleme?

Oana: Mona insumeaza solutia tuturor problemelor pe care le pot intampina cu somnul copilului lor. O recomand cu caldura tuturor parintilor cu care intru in contact si cred cu tarie ca toti ar trebui sa apeleze la sfaturile unui consultant in somnul bebelusului.  Bebe Doarme mi-a adus liniste, confort si multa relaxare. Informatiile primite te fac un parinte mai bun pentru a creste un copil mai sanatos si odihnit. Nu cred ca e un lux sau un moft, ci o necesitate. Dezvoltarea micutilor nostri tine foarte mult de calitatea somnului!

Echilibrul cuplului este foarte important pentru echilibrul fiecarui membru al familiei, inclusiv pentru copil in general, dar si pentru somnul acestuia in particular. Daca doriti sa aflati mai multe despre echilibrul cuplului va invit sa cititi mai multe informatii aici Scoala pentru Cuplu.

 

Domnica!

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii, indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.