...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Cu ce ma ocup eu ca si consultant/consilier in somnul copilului?
testimonial-home

Nu se cunosc multe lucruri adevarate despre ceea ce face un consultat in somnul copilului. Pentru ca eu insami detin cu mandrie aceasta calitate, vreau sa clarific anumite aspecte.

Conceptiile eronate sustin ca un consultant in somnul copilului echivaleaza cu un specialist in “sleep training CIO”. Iata o singura afirmatie, in care s-au strecurat nu mai putin de trei greseli:

1. Consultantul in somnul copilului nu se ocupa doar cu sleep training-ul (definim sleep training ca abilitatea bebelusului de a adoarma singur). Poate in SUA sunt cativa consultati care fac doar asta, insa nu trebuie generalizat acest aspect asupra tuturor consultantilor in somnul copilului;

2. Consultantul in somnul copilului nu recomanda neaparat ca somnul copilului sa aiba loc in solitudine, in patul lui. Ca si la punctul 1, pot exista in SUA sau aiurea consultanti care recomanda somnul copilului doar in patutul lui;

3. sleep training nu inseamna CIO (cry it out). Este adevarat, sunt consultati in somnul copilului din SUA care lucreaza doar cu metoda CIO pur. Acestia sunt de parere ca este cea mai rapida si mai eficienta.

 

Sa le luam pe rand, pentru a le explica in detaliu:

1. Consultantul in somnul copilului nu se ocupa doar de sleep training, ci ii invata pe parinti:

- sa inteleaga ce fel de temperament are copilul si cum interfereaza acesta cu somnul,

- care sunt conditiile optime ca somnul copilului sa aiba durata necesara, plecand de la temperamentul copilului,

- sa citeasca semnele de oboseala si cum sa tina oboseala sub control,

-  cum pot preveni problemele de somn ale copiilor cu varsta mai mica de 4 luni,

-  sa inteleaga care este sursa problemelor de somn: patologica, comportamentala, emotionala, rezultat al igienei somnului, al asocierilor gresite etc.,

- sa inteleaga cum functioneaza somnul, cum sa faca faca tranzitiilor din viata copilului (treceri de la 3 la 2 somnuri, de la 2 la 1 somn, de la 1 somn la niciunul), cum sa faca tranzitia de la patul mic la patul mare si, eventual, tranzitiile schimbarii de ora,

- cum functioneaza ceasul biologic, cand se maturizeaza acesta, cum sa-si dea seama daca este setat sau nu si cum isi pot ajuta copilul sa-si seteze ceasul biologic,

- cum sa depaseasca frica de intuneric a copiilor, cosmarurile, terorile nocturne

- parinti cum sa se apropie afectiv de copil pe timpul zilei, pentru ca acesta sa nu mai aiba seara/noaptea nevoie de a-si umple paharul de iubire.

 

2. Consultantul in somnul copilului nu recomanda neaparat ca somnul copilului sa aiba loc in solitudine, in patul lui.

 

Parintii aleg unde doarme bebe, iar rolul meu este, pe de o parte, de a-i ajuta pe parinti sa-si indeplineasca obiectivele si sa le ofer recomandari. Pana la varsta de 6 luni, Asociatia Americana de Pediatrie (in Romania nu exista acoperire in acest domeniu) este ca bebelusul sa doarma in camera cu parintii. Forma indicata este co-sleeping-ul, adica patutul lui lipit de patul parintilor. Daca parinti nu pot dormi cu copilul in camera, mama devine foarte obosita si se trezeste la fiecare miscare a bebelusului (asta influentandu-i dispozitia), este mai bine, pentru echilibrul acelei familii, ca bebelusul sa doarma in camera lui. Dupa cum spuneam, fiecare caz este unic si depinde de ce nevoile familiei respective. Daca parintii vor sa faca co-sleeping, este in regula, eu ii ajut sa-si indeplineasca obiectivele. Recomandarile mele vor fi legate de partea de siguranta, de ce este nevoie sa faca parintii.

 

3. Sleep training nu inseamna CIO

Sleep training inseamna sa-l inveti pe copil sa adoarma singur si acest deziderat se poate atinge prin mai multe metode:

A. metode directe cu plans consolat, printre care metoda Parenting By Conection (Hand in Hand), Elisabeth Pasley, Lady Sleep. Trebuie precizat ca majoritatea sunt metode gentile,

B. metode directe cu plans neconsolat. Aici intra si CIO (cry-it-out), cu CIO pur (metoda cea mai populara din SUA) si CIO controlat. Eu nu lucrez insa cu CIO pur, dar, in anumite cazuri lucrez cu CIO controlat si doar daca parintele este adeptul unei astfel de metode,

C. metode graduale sau personalizate gentile: combinatii de diverse metode si pasi, cu fiecare pas ajungem mai aproape sa il ajutam pe copil sa preia controlul procesului de adormire.

 

Remarci de incheiere:

- Sleep training-ul nu este totul. Poti sa previi fara sa ajungi la sleep training sau poti sa faci sleep training si sa esuezi, pentru ca nu ai tinut cont de alti factori (oboseala, depresia mamei, conectare insuficienta cu copilul ziua etc.). Citeste aici despre oboseala.

 - Pentru sleep training poti alege metoda ce se potriveste stilului de parenting pe care l-ai ales pentru atingerea obiectivelor. In procesul de sleep training este esential sa fii consecvent si sa-i dai mesaje clare copilului tau. Numai asa il vei ajuta in procesul de invatare. Citeste aici mai multe despre metode.

- Sleep training-ul presupune schimbarea asocierilor de somn. Acestea se creeaza la 6-8 saptamani de viata si dureaza, in medie, 3 saptamani sa formezi altele noi. In plus este nevoie de multa consecventa, incredere si rabdare. Citeste mai multe aici despre asocieri.

 

Eu, Mona Ciurezu,sunt consultant specializat in somnul copilului 0-10 ani. In plus, am mai multe specializari suplimentare care ma ajuta sa abordez multidisciplinar problemele de somn: sunt specializata in linistirea bebelusului, in limbajul bebelusului (DBL - Dustan Baby Language), in educarea pozitiva, fara recompense si fara pedepse si sunt specializata in “Parenting by Connection”. In acest moment sunt studenta la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii Titu Maiorescu Bucuresti, si sunt in formare pentru a deveni psiholog specializat in Psihoterapie de Familie si urmez cursuri suplimentare pentru a deveni Specialist in Alaptare si Postpartum Doula. Eu cred foarte tare in gasirea echilibrului la nivelul familiei si ca ce poate sa functioneze pentru o familie poate sa nu functioneze pentru alta. Cred ca bebelusii/copiii sunt diferiti si trebuie sa abordam problema somnului diferit in functie de fiecare caz in parte luand in considerare multe aspecte: partea comportamentala, emotionala, de dezvoltare a copilului, temperament copilului si nu in ultimul rand tipul de parenting pe care l-au ales parintii pentru a-si creste copilul. Cred cu tarie ca daca esti un bun consultant in somnului copilului poti sa pleci de la dorintele/obiectivele parintilor si de la nevoile copilului si sa gasesti acel mod personalizat care se potriveste familiei lor. Te pot ajuta indiferent cum ati ales sa dormiti (fie care alegeti sa faceti co-sleeping, co-bedding sau pur si simplu alegeti sa doarmiti in camere diferite) sau ce folozofie de parenting ai ales (Attachment parenting sau orice alt sistem de crestere al copilului). Gasesti mai multe despre mine aici.

 

In curand voi scrie despre ce trebuie tinut cont atunci cand te hotarasti sa schimbi modul de adormire al copilului tau.

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona