...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Miscarile ritmice - leganatul/lovitul capului. Ghid al simptomelor copilului tau
dreamstime_xs_8232918

In general:

Lovirea cu capul de diverse obiectul si leganatul sunt relativ normale in randul copiilor si apar si la cei cu probleme de dezvoltare. La copiii normali, lovirea repetitiva a capului si leganatul, desi alarmante din punctul de vedere al parintilor, sunt nepericuloase si se opresc gradual in cateva luni. Daca insa aparitia lor continua si dupa aceasta perioada, copilul trebuie evaluat de pediatru. Unii experti cred ca aceste actiuni debuteaza ca un comportament normal si ca parte a incercarii copilului de a stapani miscarea, pe masura ce dobandeste controlul gradual al propriului corp. Astfel, un copil ce incepe sa-si legene capul la 4 sau 5 luni poate sa incepe sa se legene cu tot corpul pe la 6, 10 luni, pe masura ce achizitioneaza mai multe abilitati.

Nimeni nu stie exact de ce copii lovesc cu capul sau se leagana, dar interesant este faptul ca aceste miscari ritmice stimuleaza sistemul vestibular al urechii interne, cea responsabila cu echilibrul. Ele nu sunt, de obicei, asociate intarzierilor de dezvoltare, desi copiii cu anumite dizabilitati au adesea miscari repetitive, la fel ca cei autisti sau altii cu sisteme nervoase extrem de sensibile.

Copiii depasesc aceasta etapa intre 18 luni si 2 ani de viata, dar actiunile repetitive pot fi uneori observate si la copiii mai mari si la adolescenti.

Consulta pediatrul daca ai un copil ce da frecvent din cap sau se loveste de obiecte si daca:

  • Nu interactioneaza cu parintii,
  • Are intarzieri de dezvoltare.

Intrebari la care sa te gandesti

Bebelusul tau de 6 luni se leagan viguros in patut vreme de 15 minute in continuu sau chiar mai mult? Aceasta activitate apare adesea cand este lasat singur sa adoarma sau sa asculte muzica? Exista vreun eveniment sau stimul care declanseaza sau opreste acest comportament?

Daca raspunsul este

Da

Cauza posibila este

Leganatul apare ca o forma normala de dezvoltare a copilului.

Actiuni ce pot fi intreprinse

Leganatul corpului este nepericulos si pare a-l linisti pe copil. Se va opri gradual pe masura ce copilul devine mai mobil si dispare, de obicei, cu totul pe la 2 sau 3 ani de viata, desi unele miscari pot dainui pana in adolescenta.

Copilul isi loveste capul de 60-80 de ori pe minut de obiecte solide cum ar fi propriul patut? Isi suge copilul degetul sau isi mangaie paturica in timp ce face asta?

Daca raspunsul este

Da

Cauza posibila este

Lovire cu capul.

Actiuni ce pot fi intreprinse

Acest comportament inexplicabil pare a-l linisti pe copil, dar ii deranjeaza pe parinti care se tem ca cel mic se raneste singur. De fapt, nu pare sa-i afecteze pe bebelusi (mai ales baieti) care par relaxati si fericiti in timp ce se lovesc cu capul. Incepe, de obicei, pe la 6 luni si se opreste in jurul varstei de 2 ani.

A facut copilul o zona fara par din cauza acestor miscari? Este el altfel fericit si activ? Are miscarile oculare normale?

Daca raspunsul este

Da

Cauza posibila este

Acest obicei nevinovat poate aparea si la un copil ce sta in picioare. Poate debuta la 6 luni si dispare, de obicei, inainte de varsta de 2 ani de viata.

Actiuni ce pot fi intreprinse

Scuturat de cap sau frecatul capului.

Ai un copil cu dizabilitati si acesta isi loveste constant capul sau performeaza alte actiuni ritmice? Esti ingrijorata ca se poate rani?

Daca raspunsul este

Da

Cauza posibila este

Tulburare de dezvoltare sau comportament autist.

Actiuni ce pot fi intreprinse

Consulta pediatrul care iti poate prescrie medicatie de scurta durata si iti poate recomanda o casca pentru a proteja capul.

Cum facem fata comportamentului de lovire cu capul

Copiii sunt rareori raniti de acest comportament, dar, daca esti ingrijorata ca-si poate face rau sau daca acest comportament nu se diminueaza in cateva luni, vorbeste cu pediatrul.

Bebelusul va depasi in cele din urma acest comportament. Intre timp, totusi, miscarea si zgomotul care ii confera placere pot cauza nervozitate in familie. Nu poti forta copilul blocandu-i mainile sau restrangandu-l in vreun fel si nici nu-l poti obliga sa renunte, dar exista cativa pasi simpli pentru a reduce comportamentul la un nivel minim.

Trage patutul de langa perete si pune-l pe un covor gros. Fixeaza picioarele patului pentru a limita zgomotul si pentru a reduce miscarea patului cand copilul se leagana. Foloseste protectii de pat in interiorul patului. Securizeaza-le bine pentru ca acestea sa nu cada. Unii pediatri recomanda folosirea unui metronom sau a muzicii cu „beat” puternic pentru a regla lovirea cu capul.

Pune o jucarie rotitoare deasupra patului, ca miscarea si culorile acesteia sa il distraga pe bebe. Melodiile repetitive pot fi linistitoare pentru un bebe ce incearca sa adoarma. Copilul se va distra daca va avea un centru de activitate atasat patului. Vezi care este reactia lui, caci unora li se pare infricosatoare aceste dispozitive si plang pana cand sunt indepartate. In orice caz, jucariile rotitoare, centrele de activitate si protectiile de pat trebuie indepartate la cinci luni cand copiii fac incercari serioase sa se ridice, se ridica in patru labe sau se trag de orice prind pentru a sta in picioare. Chiar si bebelusii foarte mici adora sa se pregateasca de somn uitandu-se cateva minute la o carte cu poze sau ascultandu-si parintii cum le canta sau le spun poezioare. Muzica pusa in surdina in camera il poate aduce pe bebe in stare de somnolenta. As vrea aici insa sa aveti grija: daca observati ca bebe se stimuleaza mai tare uitandu-se la carusel si nu adoarme, mai bine il scoateti si in plus daca constatati ca muzica il stimuleaza si nu-l lasa sa intre in somnul profund, folositi mai degraba un zgomot alb in loc de muzica (ploaie, valuri, vant, etc)

Surse articol:

Asociatia de Pediatrie Americana 2001

http://www.springspediatrics.com/headbanging.htm

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.