...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Trecerea la ora de iarna: cand, cum si ce se intampla cu somnul copiilor?

In noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie) se face schimbarea orei. Astfel ora 04:00 a diminetii de 26 octombrie devine ora 03:00, ora respectiva repetandu-se, ziua avand 25 de ore. Deci ceasul se da Inapoi. Ce semnificatie are acest lucru In ceea ce priveste somnul copiilor?

Schimbarea orei nu este un eveniment minor pentru noi, caci, timp de doua saptamani, vom resimti lupta corpului care trebuie sa-si readapteze ritmul. La aceasta se adauga si faptul ca durata zilei a scazut destul de mult si se Intuneca mai repede. Una peste alta, mai putina lumina naturala Inseamna perturbarea productiei de melatonina, hormonul somnului.

Care sunt efectele vizibile? Ne vom simti obositi, cresterea sensibilitatii In fata depresiei pentru cei predispusi la aceasta, nevozitate generala, stari de rau general si chiar cresterea ratei de infarct, cu pana la 10% (poate asa se explica de ce unele tari, cum ar fi Ucraina, Rusia si state din Asia Centrala, au renuntat la ora de iarna).

Schimbarile orare, fie Inainte, fie Inapoi pot atrage asa numitul Seasonal Affective Disorder (astenia de toamna) care le afecteaza, de obicei, pe femeile Intre 30 si 40 de ani.

Nu uitati Insa ca trecerea la ora de iarna va fi mai usoara decat trecerea la ora de vara, pentru ca vom dormi cu o ora In plus.

Adultii Insa suporta mai usor aceasta schimbare, Insa copiii, mai ales cei mai mici de 2 ani, au nevoie de mai mult ajutor. Trebuie sa ne cunoastem  bine copiii pentru a sti cum sa le facem tranzitia mai usoara.

Ce putem face?

Facem o trecere directa

In cazul copiilor de peste 2 ani, putem continua cu rutina obisnuita a zilei de duminica, facand adaptarile necesare In ceea ce priveste orarul de masa, somnul si orice alte activitati. Un copil odihnit nu va Intampina niciun fel de probleme de adaptare.

Facem o trecere In pasi

Aceasta este cea mai buna solutie pentru copiii sub 2 ani care nu reactioneaza foarte bine la schimbari/tranzitii. Incepem prin a muta somnul de zi si ora de culcare un pic mai tarziu. Putem Incepe somnul de zi si cel de noapte cu 15 minute mai tarziu decat de obicei (Insa nu mai mult de atat, pentru a nu pierde ‘fereastra de somn’).

In urmatoarele 3 zile, aplicam modificari de cate 15 minute atat la somnurile de zi, cat si la cele de noapte.

In cazul unui copil care se adapteaza mai greu sau este deja obosit, nu facem modificari de cate 15 minute In fiecare zi, ci o data la 3 zile. Daca, dupa o modificare de program seara, copilul se trezeste mai devreme decat de obicei si este si prost dispus, Inseamna ca Inca nu este pregatit pentru schimbare. Revino la penultima schimbare efectuata, dandu-i astfel mai mult timp sa se adapteze. Insista apoi din nou asupra unei mutari cu 15 minute a somnurilor.

Sugestii utile:

1. Nu-ti incuraja copilul sa se trezeasca in perioada asta. El nu trebuie sa-si inceapa ziua mai devreme de 6 (daca ora lui de trezire era pana In ora 7, ora de vara). Daca Intarziem expunerea la stimulii luminosi, vizuali si auditivi ajutam la reglarea ceasului biologic si la o mutare mai usoara pe ora noua.

2. Aerul de dimineata si expunerea la lumina puternica vor ajuta resetarea ceasului intern al organismului.

3. Incearca sa pastrezi cat mai mult din vechiul program pe noile ore (masa si somn). Daca cel mic este epuizat si pare foarte obosit, poti sa-l lasi sa mearga la somn cu 15 minute mai devreme.

Stiai ca Benjamin Franklin a fost primul care s-a gandit la ora de vara, In 1784? El a scris un eseu, Economical project, In care a precizat ca, pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat, o idee ar fi introducerea unei perioade de timp pe parcursul verii.

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona