...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Asocierile de somn la copii

Cand se formeaza asocierile de somn

Cand se naste, un copil adoarme usor, oriunde. Somnul acesta nu este insa de lunga durata, caci stim ca natura i-a inzestrat cu un somn usor din care sa se poata trezi cand se simt in pericol si sa ceara ajutor. Sa tipe, pe intelesul mamelor tare, tare obosite. Pe la 6-8 saptamani insa, aceasta abilitate se schimba si copiii isi dezvolta asocierile de somn. 

Acest punct este un punct de cotitura, asa ca gandeste-te daca nu vrei mai bine sa folosesti aceste asocieri in folosul tau. La ce ma refer mai exact? Ofera-i bebelusului indicii care sa-i arate ca e vremea de somn, fie ca este vorba de san, de suzeta, de alintare in patut. De miscarea unui leagan, a unei masini, a unui carucior sau a bratelor parintilor.sau de zgomotul alb, roz sau de linistea de moda veche.

Ce tipuri de asocieri vrei sa creezi?

Orice alegi din cele de mai sus, sa stii ca il ajuti pe bebe sa priceapa ca e vremea de somn. Opozitia va fi mai scazuta si, in aceste conditii, somnul se va instala mai usor.

Grija mare insa, caci aceste asocieri sunt foarte puternice. Daca il adormi la san, il va cere si cand se va trezi in timpul noptii si tu va trebui sa fii langa el sa-i oferi alinare. Daca se bazeaza pe san, la trecerile intre ciclurile de somn, va avea nevoie de el pentru a readormi. Asa l-ai invatat, atata stie. Daca nu i se implinesc dorintele, isi comunica frustrarea si plange. Simplu.  De aceea iti zic sa te gandesti bine cu ce asociezi caderea pe aripile somnului, caci asocierile de somn sunt un comportament de drum lung.

Pentru a explica mai clar asocierile de somn sunt de 3 categorii:

-       Asocieri externe care nu sunt in controlul copilului

-       Asocieri externe care sunt in controlul copilului

-       Asocieri de somn interne si care sunt in controlul copilului.

 

Asocierile de somn pozitive, cele care il fac pe bebe sa se simta bine cand adoarme, sunt bune si pentru tine. Pot fi introduse de la 6-8 saptamani, prevenind astfel posibilele probleme de somn. Daca bebelusul este mai mare de 4 luni, asocierile pozitive trebuie  introduse gradual, pe masura ce cauti sa rupi asocierea de somn cu tine sau cu alte obiecte care nu sunt in controlul copilului.

Asocierile de somn pe care le recomand sunt cele de autolinistire, care nu implica neaparat prezenta unui adult ci pe care copilul  le controleaza si asocieri externe in controlul copilului suzeta – daca bebe si-o poate pune singur, sacul de dormit, infasatul facut cum trebuie, zgomot alb pe tot parcursul noptii, mini-paturica de somn, intunericul la toate somnurile.

Exista si asocieri de somn mai putin utile, in sensul ca te implica direct pe tine: suzeta pe care i-o pui tu in gurita, paturicile care se pot da la o parte sau si pe care bebe si le poate pune pe fata, infasatul necorespunzator, hranitul/bautul de adormire/readormire, leganatul, umblatul prin camera cu copilul in brate, in carucior sau in scaunul de masina. 

Este foarte important ce asocieri de somn adopti, pentru a reusi si tu sa te odihnesti. Tinta ta trebuie sa fie aceea in care copilul doarme toata noaptea si eu pot sa-ti spun ca nu este un deziderat imposibil.

Asocierea cu sanul

Daca vorbim de asocierea de somn cu sanul, pot sa spun ca este cea mai frecvent intalnita la clientii cu care lucrez. Ideea este ca este cea mai la indemana si daca folosesti sanul pentru orice cerere nu doar pentru cererea de mancare, se intra usor in asocierea de somn cu sanul si daca pana la 4 luni nu influenteaza foarte mult readormitul de zi sau de noapte, la 4 luni cand apare regresia de somn de la 4 luni creste in importanta orice asociere externa care nu este in controlul copilului. Asa ca fii atenta la copilul tau si vezi daca noaptea mananca de fiecare data cand se trezeste sau uneori te foloseste pe post de suzeta. Orientativ, ca sa stii, copiii pana la varsta de 4 luni se trezesc de 3-5 ori sa manance pe noapte, intre 4-6 luni de 1-2 ori, 6-9 luni 0-1 ori si dupa 9 luni corpul lor poate sa reziste 12-14 ore fara sa manance, asa cain mod normal trezirile suplimentare celor de foame sunt mai degraba un obicei, adica copii si-au creat aceea asociere sa adoarma la loc.

In concluzie daca esti noua mamica si este la punctual de rascruce de 6-8 saptamani gandeste-te ce asocieri de somn ii oferi, pentru ca daca asocierile de somn depind de copil, el controleaza procesul de adormire si adoarme singur atunci poti sa stai departe de problemele de somn care apar frecvent dupa varsta de 4 luni.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.