...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul copilului in vacanta sau "Vine vacanta cu trenul schimbarii somnului"

Dupa cum va spuneam saptamana trecuta, vreau sa va impartasesc experienta mea cu somnul piticilor in in vacanta si sa va dau cateva sfaturi ce va vor ajuta atat in vacanta, cat si acasa.

Stiti deja ca am 2 copilasi, un baietel de 4 ani si 8 luni si o fetita de 1 an si 8 luni. Din punct de vedere al somnului, sunt la polul opus. Cel mare are un control intern foarte bine dezvoltat si, daca ii este somn, se culca si gata, nu conteaza daca e lumina sau intuneric (avem poze cu el de la gradi cu capul pe masa sau la spectacol cu educatoarea care ii tine capul sa nu cada de pe scaun). Eh... la cea mica este o alta poveste. Ea nu are un control interior foarte bun si se lasa stimulata foarte tare de mediu exterior. Chiar daca ii este somn, se lasa dusa de “val” si urmareste cu mare interes ce se intampla in mediul inconjurator.

Cea mica adormea acasa undeva intre 19.45-20.15, insa nu  puteam ca in concediu sa ne sechestram in camera de la ora aceea si nici sa o lasam singura, asa ca am incercat sa o culcam in carut la somnul de seara. Nici o sansa insa. Pentru ca am culcat-o cu mult peste ora ei de culcare, am avut parte de treziri nocturne si ridicare din pat la 6 dimineata. Recunosc, uitasem ce gust au trezirile nocturne si cum este sa dormi interupt. Dupa doua zile de astfel de episoade, ne-am dat seama ca nu e bine nici pentru ea, nici pentru noi si am incercat o adaptare a somnului de seara. Ne-am propus adica sa o culcam la maximum 21, sa mutam si somnul de zi si sa ne asiguram ca dimineata este intuneric complet in camera, pentru a putea adapta ora.

Ce invataminte am avut si ce teorii mi s-au confirmat in concediu?

  1. Culcarea tarzie ce incalca nevoia de somn poate duce la treziri nocturne si treziri matinale. Explicatia este simpla: cu cat copilul nu se culca atunci cand corpul ii cere, corpul secreta mai mult hormoni care il tin alert (cortizol si adrenalina). Gata cu copilul fericit si „bine ai venit” copil morocanos care te trezeste noaptea si dimineata mult prea devreme.
  2. Trebuie sa tinem cont de personalitatea copilului. Daca copilul este genul care se stimuleaza mult si pentru care mediul joaca un rol important in autoreglare, avand un control intern cu un nivel scazut, degeaba ne straduim noi sa-l culcam cand si cum vrem noi. Daca se stimuleaza usor, este bine sa-l protejam de prea multi stimuli si sa-i oferim intuneric (atat la somnul de zi, cat si la cel de noapte).
  3. Ecuatia cu somnul este un compromis pentru a implini atat nevoile copilului, cat si ale parintelui.
  4. Putem face ajustari de program, insa acestea necesita timp si nu se pot face decat in anumite limite. In exemplul personal, nu puteam sa-i modific ora de culcare cu 2-3 ore, ci cu maximum o ora, cu mare consecventa si rabdare.
  5. Adaptarea  nu este grea daca cel mic si-a insusit abilitatea de adormire. Dupa ce ne-am intors din concediu, in 2 zile eram reglati cu programul.
  6. Seara este singurul moment din zi in care copilul poate recupera somnul pierdut. In primele zile acasa, cerea seara mai devreme la culcare, pentru a putea recupera somnul pierdut in concediu.

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.