...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Bebelusul se naste stiind sa adoarma singur sau invata acest lucru?

Sa incepem cu doua situatii pe care le cunoasteti:

  1. Copilul se naste cu abilitatea de a merge, insa trebuie sa si-o exerseze sa-i iasa. Cu alte cuvinte e dotat cu ce trebuie, insa e nevoie sa-i dam posibilitatea sa se ridice de “tzaspe” ori, sa cada si iar sa se ridice. Totul in timp ce noi il tinem de maina pentru a-i oferi siguranta de care are nevoie pentru a mai face un pas si apoi inca unul.
  2. Cand are dinti, trebuie sa inceapa diversificarea cu hrana in bucati mai mari. Daca amanam prea mult momentul eliminarii piureurilor, copilul va refuza, cand creste, sa manance mancarea altcumva decat pasata.

Desi noi de multe ori comparam somnul lor cu al nostru, nu este corect sa facem acest lucru. Noi am avut atatia ani de exercitiu sa ne dezvoltam anumite abilitati, cum ar fi cea de adormi si de a readormi singuri in timpul noptii. Vreti sa spuneti ca voi nu readormiti in timpul noptii, ca dormiti continuu? Stati sa va lamuresc…. si voi parintii va treziti in timpul noptii partial, insa, de cele mai multe ori, va intoarceti de pe o parte pe alta si treceti la urmatorul ciclu de somn. Nici macar nu va aduceti aminte acest lucru. Ei, la copii este o alta discutie si o incerc sa va lamuresc in cele ce urmeaza.

  1. Riscul ca ei sa se trezeasca in timpul noptii, de mai multe ori este mult mai mare, pentru ca ciclurile lor de somn sunt de 30-45 minute (incep sa creasca dupa ce depasesc 6 luni, unii atingand si cicluri de 60 minute). In cazul nostru, ciclurile de somn se incadreaza intre 90-120 minute. Nu va suparati pe ei, pentru ca asa este datul: copiii mici se trezesc foarte usor, pentru a putea plange si, deci, cere ajutor.
  2. Copiii nu au exercitiul adormirii la loc decat daca ii invatam acest lucru, dandu-le posibilitatea sa exerseze.

Aceasta abilitate de a adormi singur este, ca in cazul mersului, una care se bazeaza pe instrumentele cu care suntem in mod natural dotati (dupa varsta de 4 luni, copiilor li se dezvolta ceasul biologic, ritmurile circadiene in termeni stiintifici). Este insa necesara si exersarea intensa pentru a se perfectiona si a deveni obicei. Avem nevoie de oportunitati de a o dezvolta.

La ce se refera aceste oportunitati?

Oportunitatea de a invata sa adoarma singur inseamna sa-l punem pe bebe in pat nu cand este adormit (adica dupa ce l-am leganat noi de nu mai stie de el sau l-am tinut la san pana a adormit). Nu trebuie sa facem noi treaba pana la capat, ci sa-l ajutam sa se relaxeze, sa devina somnoros, poate chiar prin leganat, tinut la san sau spus o poveste. Copilul este bine sa fie pus in pat somnoros, dar treaz, lasandu-i-se posibilitatea sa faca singur ultimii pasi spre somn.

Ca sa poata sa faca acest lucru, copilul trebuie sa nu fie obosit si gasiti aici diferenta intre semne de somn si semne de oboseala. Trebuie sa-i fie somn, fara a fi extenuat, pentru ca, daca a intrat deja in starea de oboseala si am ratat “valul” potrivit, corpul i-a pompat adrenalina si cortisol in loc de melatonina. In traducere libera, ne vom lupta pentru a-l face sa adoarma.

 

La ce este buna aceasta abilitate de adormire si ce este ea?

Aceasta abilitate de a dormire este, de fapt, o abilitate de linistire interna pe care copilul si-o gaseste si la care “apeleaza” nu numai la somn, ci si pentru rezolvarea frustrarilor din timpul zilei, cand, de exemplu jucaria x se incapataneaza sa nu intre jucaria, samd. De obicei, copiii care au aceasta abilitate dezvoltatata au un somn calitativ si cantitativ mai bun, caci stiu cum sa traverseze elegant trecerile dintre somnul profund si cel artificial. Sunt mai odihniti, iar ziua ne putem intelege cu ei.

Stiu ca multor parinti le este frica de plansul copiilor, insa nu este nevoie sa se ajunga aici. Daca dezvolti asocierile potrivite si stii sa identifici corect nevoile copilului, ai sanse foarte mari de succes fara lacrimi.

Este adevarat ca, dupa o anumita varsta, odata ce au fost create si cimentate anumite asocieri privind somnul, va fi mai greu sa-i dezvatam pe copii sa doarma leganati sau cu capul pe bratul nostru. Daca vrem sa-i dezvatam, apare plansul, semnalul unei mari frustrari: “Mami, nu pot sa dorm, m-ai invatat sa dorm leganat si nu stiu sa dorm altfel… am nevoie de ajutor”.

Eu sunt de parare ca este mai bine sa-i invatam pe copiii sa stie ce sa faca si cum sa se descurce singuri, decat sa facem noi tot timpul lucrurile in locul lor. Si, in plus, este normal sa ne dorim ca intreaga familie sa fie odihnita si fericita, deci nu trebuie sa aplicam primele reguli pe care ne cad ochii, ci unele care sunt in perfect acord cu personalitatea si nevoile fiecarui copil in parte.

Daca esti hotarata sa vrei sa-ti inveti copilul sa adoarma singur si ai nevoie de ajutor, eu te pot ajuta.

Pana la urmatorul articol, va doresc sa dormiti bine!

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.